Arapça, Afroasya dilleri ailesinin Sami koluna mensup bir dildir. Günümüzde Arap devletleri başta olmak üzere Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile Mağrip ve azınlıkların bulunduğu ülkelerde konuşulan Arapça, 22 ülkede resmiyete sahiptir ve Birleşmiş Milletler'de kabul edilen 6 resmî dilden birisidir.
Arapça dwr kökünden gelen dār دار “barınak, konut, yurt” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça dāra دار “döndü, çevirdi” fiili ile eş kökenlidir. (NOT: Bu fiil Aramice/Süryanice dwr kökünden gelen dūrā דורא “yerleşim, oba” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Conversation. Ma, Arapça su demektir. Mai ise suya ait, su rengi, su gibi anlamlarına geliyor.
Arapça ya kelimesinin Türkçesi yoktur. Türkçede buna ihtiyaç da yoktur. Ya kelimesini biz de her zaman ey diye yazıyorsak da, karşılığı değildir. Telefonda konuşurken hitap sözü olarak alo kullanılıyor.
آهویٖ Arapça ve farsça anlamları
حافظ.
İlgili 19 soru bulundu
arapca'da "naber?" anlamina gelen soz obegi, muhtemel cevaplari "myneh" - (iyiyim), yada "temam" - (ok, bizdeki tamam'a benziyor) olabilir. tam kullanımı "e$ hayye/halte kifak"tır.
Türkçede kullanılan "Hayy'dan gelen Hu'ya gider" sözünde demek istenen de aslında Allah'tan gelenin Allah'a döneceği anlamını taşır ki Hayy, Allah'ın isimlerinden birisidir ve "diri, dirilten, yaşamın kaynağı olan" anlamına gelir. Eskiden dervişler arasında kullanılan bir selamlaşma sözüdür.
Ye (ﻱ), Arap alfabesinin yirmi sekizinci ve son harfi. İbranice muadili Yud harfidir.
İlla kelimesi ise başka olmaz, alternatif olmaz, başka bir seçeneği yok anlamında kullanılmaktadır. La ilahe illa Allah kelimesinde İlla Allah'tan başka anlamındadır. La kelimesi gibi isimden önce gelmiştir.
İngilizcesi left atrial appendage'dır (LAA). Atrial fibrilasyon (AF) denilen ve sık görülen bir ritim bozukluğu sonucu LAA'da pıhtı oluşabilir. Bu pıhtı da bir gün yerinden düşüp kalbin daha doğrusu sol karıncığın pompa etkisiyle kan damarları üzerinden beyne gidebilir ve kan akımını kesip felce (inme) neden olabilir.
Türkçede yer alan su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv sözcüklerine dayanmaktadır. Orijinal biçimi sub olan sözcük 9. yüzyıldan itibaren suw biçimine evrilmiştir. Son sesteki dudaksıl suvar-, sıva-, sıvık, sıvı gibi türevlerde korunmuştur. Kelime olarak Orhun Yazıtları'nda kaydedilmiştir.
أُسْكُتْ : صَه ! sus ! هُسْ !
Dar gelmek, mutsuz olmak, sıkılmak ve kaygılanmak demektir. Genellikle birinin ya da bir şeyin eksikliğini hissetmeye başlayan kişiler bu deyimi kullanır.
Dünya hayatını peygamberlerin gösterdiği hak yolda değil de şeytanların peşine takılarak geçirenlerin âhiret yurdunda gidecekleri yer, sûü'd-dâr (yurdun kötüsü) ve dârü'l-bevâr (helâk yurdu) olarak ifade edilen cehennemdir (bk. a.g.e., s. 264-265).
Asılmış, yukarı kaldırılmış. Tutucu. İtaat edici ve ettirici.
Osmanlı Türkçesi الله, o da Arapça ﷲ (llāh). (Bir görüşe göre Arapça belirli tanımlık olan el edatı ve tanrı mânâsına gelen ilâh kelimesinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır.
Allāh (yardım·bilgi), Arapça telaffuz: [ɑɫˈɫɑː(h)]), İbrahimî dinlerde geçen tek Tanrı'yı ifade eden Arapça sözcüktür.
1957 yılında Almanya'da kurulan MAFI limanlarda ve sanayide konteynerleri, yarı römorkları, kargo/tekerlekli römorkları ve özel konteyner şasilerini kullanmak üzere ağır iş makinelerini tasarlama, geliştirme ve üretme konularında uzman bir şirkettir.
Osmanlıca dediğiniz aslında Türkçedir. İçinde bugünkü Türkçede olduğu gibi Arapça, Farsça, İtalyanca, Fransızca ve eski Yunanca gibi dillerden geçen birçok kelime vardır. Bugünden farkı, Arap alfabesiyle yazılmasıdır ama Arap alfabesi de değildir.
Osmanlı alfabesi (Osmanlı Türkçesi: الفبا elifbâ), 1928'de Latin tabanlı Türk alfabesi kabul edilinceye dek Osmanlı Türkçesini yazmak için kullanılmış bir Fars-Arap alfabesi uyarlamasıdır.
Klasik Arapçada gerçekte '"I"' ve '"Ü"' sesleri yoktur. Bunlar farklı ülkelerdeki söyleyişlerde sesli harflere bitişik durumdaki sessiz harflerin kalın ve ince olmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Örneğin; ال-خالق sözcüğünün Arapçadaki doğru telaffuzu Hálik şeklindedir.
Arapça ḳwm kökünden gelen ḳayyim قيّم “duran, dikilen” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḳāma قام “durdu” fiilinden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kamet maddesine bakınız. "Allah'ın sıfatlarından biri" olan kayyum, aynı kökten gelmekle birlikte ayrı sözcüktür.
Canlı olmak, yaşamak manasındaki “h-y-y” kökünden türeyen “hayy”, diri, canlı, yaşayan demektir.
Bunun ifade ettiği Mana; Mutlak diri, ebedi hayat sahibi, her canlıya hayat veren, hayatın yeğene kaynağı, eşsiz ve benzersiz hayat sahibi, tarifsiz hayat veren, ezelî ve ebedî olarak ölmeyen, hep diri olan demektir. Mükemmel bir hayatın bütün anlamlarını kendinde toplayan kimsedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri