Yumuşak olan ve triger kayışı üretiminde kullanılan malzeme gereğince, zaman içerisinde kilometreye bağlı olarak kopar. Bu durum bu süreç boyunca motor içindeki sürtünme ve ısınmadır. Zamanında değiştirilmeyen ve bakımı aksatılan triger kayışı da bir süre sonra kopabilir.
Zamanında değiştirilmeyen triger kayışı bir süre sonra kopabilir. Motorun düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan triger kayışı koparsa, seyir halindeki bir araç için oldukça tehlikelidir.
Marka ve modeline bağlı olarak değişse de bir triger kayışının kullanım süresi ortalama 3 senedir.
Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Triger kayışı koptuğunda, öncelikle hafif bir patlama sesi duyulur ve motor stop eder. Anahtarı çevirdiğinizde, marş motorunun devreye girdiğini duyarsınız ancak triger kayışı koptuğu için krankı ve eksantrik milini artık döndürmeyecektir. Ne yazık ki bu sizi yüksek maliyetle ile karşı karşıya bırakacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Bu durum motorun durmasına neden olur. Otoban gibi hız limitinin yüksek olduğu alanlarda triger kayışının kopması, güvenlik açısından oldukça tehlikelidir. Triger kayışı koptuğunda motor gürültülü bir şekilde ses çıkarmaya başlar. Bunun yanı sıra araç kaputunun altından siyah bir duman gelebilir.
Triger Kayışı Zamanında Değişmez İse Ne Olur? Triger kayışı triger zincirinden farklı olarak değişim zamanı geldiğinde ses yapmaz. Ömrü dolduğunda koparak subapların eğilmesine veya kırılmasına sebep olabilir. Böyle bir şey başınıza geldiğinde aracınız direkt olarak stop edecektir.
Triger kayışı ile birlikte neler değişir araştırmacıları için; su pompası, termostat veya radyatör gereçleri sayılabilir. Tüm bakım ve onarım işlemlerinde olduğu gibi kayış bakımları ve değişimi gibi kritik işlemlerde de uzman uygulayıcıların tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Araçta meydana gelen arızalanmalar işlevini yitiren parçalardan ötürü oluşmaktadır. Bu oluşumları en aza indirmek ve genel performansı artırmak adına düzenli olarak triger kayışının değiştirilmesi gerekir. Triger kayışının değiştirilmesi performansının artmasına büyük oranda etki eden bir durum değildir.
Triger zincirinin ömrünü uzatmak için aracın motorunun yağ bakımları zamanında yapılmalıdır.
Triger kayışı değişim süresi geçtiğinde ise kopmalar meydana gelir. Triger kayışı koptuğunda araçlar çalışmayacaktır.
Triger zinciri değişimi profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. 100.000 kilometrede bir veya her 3 yılda bir triger zincirinin değişmesi gerekir.
V Kayışı arızasının en yaygın nedeni, kaymaya, aşırı ısınmaya ve aşırı aşınmaya yol açan yanlış gerdirmedir. Gerginlik her zaman üreticinin yönergelerine göre ayarlanmalı ve düzenli olarak kontrol edilmelidir. Aşırı ısı V-Kayışlarına da zarar vererek kayışın çatlamasına ve ayrılmasına neden olabilir.
Bunun sonucunda iki önemli parça da zarar görmeye başlar. Tabi, birbirine çarpan elemanlardan kopan parçalar, silindir kapağı gibi sistem bileşenlerine hasar verir. Triger kayışının kopması maliyetli bir işlemidir. Çünkü pahalı araç parçaları arasında yer alan motor, büyük hasarlar almaya başlar.
dikkat!!! sökülen bir triger kayışı asla yeniden takılmaz.....
Triger kayışı kopan motor çalışmaz. Triger kayışı kopunca normalde motor zaten durur (subaplar çalışmıyor), marş bassanız da bir daha çalışmaz.
Triger sistemi temelde üç parçadan oluşuyor: Yazımızın esas konusu olan triger kayışı, gergi bilyesi ve devirdaim pompası.
1) kayış aşırı gergin olduğundan ömrü kısa olacaktır. Kilometresinden önce kopma yapabilir. 2) Gerginlik aşırı olduğu için gergi rulmanlarını bozacaktır. Bu şekilde uğultu olacaktır.
3. Aşırı ısınan motorda bir süre sonra yağ sızıntısı meydana gelmektedir. Motorun ön kısmından yağ sızıyorsa triger kayışında bir sorun var demektir. 4. Motorun çekiş gücünde veya genel performansında bir azalma tespit edildiyse sorun triger kayışı ile ilgili olabilir.
Doğru araçlara ve becerilere sahipseniz, triger kayışını değiştirmek zor bir iş değildir. Daha zor kısımlar, ana motor kasnağının çıkarılması ve yeni kayış ayarıyla birlikte doğru zamanlamanın ayarlanması olabilir. Araç kılavuzu, değiştirme sürecinde size yardımcı olabilecek tüm ayrıntılara sahiptir.
Aracın triger seti değiştiğinde devirdaim pompasını da sete dahil edip değişimini sağlama çok mantıklı olacaktır. Bu şekilde hem kafanızda soru işareti kalmayacak hem de daha sonra karşınıza yüklü bir değişim işçilik ücreti çıkmayacak.
Triger Kayışı Kaç Km'de Değişir? Triger kayışının değişimi sadece kullanım süresi dolunca yapılmamaktadır. Eğer 3 yıl içerisinde 90.000 kilometre yol alındıysa, triger kayışı gözden geçirilir ve genellikle değiştirilir. Özetle, 90.000 kilometre ya da 3 yıl sonunda triger kayışı değişimi gerçekleştirilmelidir.
Motor Arızası: Triger kayışı koparsa, valfler açık ya da kapalı durumda kalır. Bu ise beraberinde motor arızasını getirir. Motor çalışamaz ya da düzensiz olarak çalışır. Parçalarda Hasar Meydana Gelir: Triger kayışının kopması, diğer motor bileşenlerinin zarar görmesine yol açar.
Araç sahipleri üç yıldan kısa bir süre içerisinde 90 bin kilometreyi geçtiyse, triger kayışı için gerekli kontrollerin yapılması önerilir. Bu durumda, triger kayışı kontrol edilir ve gerek duyulursa değiştirilebilir. Triger ne zaman değişir sorusuna bu bilgiler dahilinde üç yılda bir şeklinde cevap verilebilir.
Triger seti motorda bulunduğu yer ve fonksiyonu açısından araçların ayrılmaz bir parçasıdır. Setin içinde kayışı, gergi bilyası ve devirdaim pompası bulunur. Krank mili ile eksantrikleri aynı hizada tutarak onların döndürülmesini sağlayan kayış, motorun çalışmasında çok önemli bir rol üstlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri