Bir triger sistemi, kayış, gergi bilyası ve devirdaim pompasından oluşur. Değişim zamanı geldiğinde hepsi aynı anda değiştirilmelidir. Kullanılan parçalardan birisi bile arızalansa, senkronizasyon bozulacağı için set olarak değiştirilmelidir. Aksi taktirde değişen parça diğer parçaların dağılmasına sebep olacaktır.
Triger kayışı ile birlikte neler değişir araştırmacıları için; su pompası, termostat veya radyatör gereçleri sayılabilir.
Parçalarda Hasar Meydana Gelir: Triger kayışının kopması, diğer motor bileşenlerinin zarar görmesine yol açar. Valf ve pistonlar birbirine çarpar. Bunun sonucunda çok ciddi mekanik hasarlar meydana gelir. Önlem alınmadığı takdirde motor tamamen çalışmaz duruma gelir ve çok ciddi onarım gerekir.
Bu durum motorun durmasına neden olur. Otoban gibi hız limitinin yüksek olduğu alanlarda triger kayışının kopması, güvenlik açısından oldukça tehlikelidir. Triger kayışı koptuğunda motor gürültülü bir şekilde ses çıkarmaya başlar. Bunun yanı sıra araç kaputunun altından siyah bir duman gelebilir.
Triger Setinde Hangi Parçalar Bulunur? Triger seti içinde kayış, gergi bilyası ve devirdaim pompası yer alır.
İlgili 29 soru bulundu
Triger sistemi temelde üç parçadan oluşuyor: Yazımızın esas konusu olan triger kayışı, gergi bilyesi ve devirdaim pompası.
Triger Kayışı Değişimi 3.950 TL'den Başlayan Fiyatlarla Yerinde Değişim.
Aracınızı hemen sağa park ederseniz kaputu açtığınızda genellikle kayışın uç kısımları ya da kopan kayışın parçalarını görebilirsiniz. Bunun dışında, motordan farklı sesler gelmesi ve egzozdan siyah dumanlar çıkması da genellikle triger kayışında sorun olduğunun habercisidir.
Özetle triger kayışının kopması durumunda, otomobilin krank mili, supaplar, pistonlar ve diğer bunlara bağlı parçalar hasar görür. Birbiriyle eş zamanlı çalışan bu parçalar aslında bir zincirin halkalarını oluşturur. Triger kayışı değişim süresi geçtiğinde ise kopmalar meydana gelir.
Zamanında değiştirilmeyen triger kayışı bir süre sonra kopabilir. Motorun düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan triger kayışı koparsa, seyir halindeki bir araç için oldukça tehlikelidir.
Sıkıntı çıkmaz. Triger koparsa kranka guc iletemeyecegi icin arac durur. Sıkıntı çıkmaz. Kopunca sorun olmuyor kopunca araba stop ediyor tekrar marşa basınca olanlar oluyor.
dikkat!!! sökülen bir triger kayışı asla yeniden takılmaz.....
Triger kayışı kopan motor çalışmaz. Triger kayışı kopunca normalde motor zaten durur (subaplar çalışmıyor), marş bassanız da bir daha çalışmaz.
Triger zinciri aşındığında; triger zinciri, yağ pompa zinciri, palet takımı, eksantrik dişlisi, krank dişlisi, eksantrik gergi kütüğü ile yağ pompasından oluşan ve zincir seti olarak adlandırılan parçaların tümünün değişmesi tavsiye edilir. Bazı araçlarda ikili veya üçlü zincir bulunur.
Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Triger değişim km'si 90.000 km ise devirdaim pompası ile birlikte triger setini de değişmek sizin için avantaj olacaktır. 10.000 km sonra triger değişimi için tekrar işçilik vermekten kurtulmuş olacaksınız. Aracınızın devirdaim pompasını değiştirebileceğiniz servisleri Otolye'de bulabilirsiniz.
Triger kayışı aşırı gerilme ile zamanla çatlamaya başlayabilir. Malzeme çatladığında, kayışta kopma riski daha da yükselecektir. Devirdaim su pompası hareketini triger kayışından alır. Devirdaim sı pompası bir arıza durumunda kitlendiği zaman triger kayışını koparacak kadar güce ulaşır.
Araçlardaki v kayışı her 60 bin kilometrede bir değişmelidir. V kayışı, motor eksantrik milini krank miline bağlar. V kayışı aşındığında, formunu kaybettiğinde veya koptuğunda araç yola kalabilir ve kayışın değiştirilmesi gerekir. Böyle durumlarla karşı karşıya kalmamak için araç bakım işlemleri ihmal edilmemelidir.
kayışın kasnağa temas eden yüzeyine biraz tebeşir tozu sürün ses geçer.tabiki bu sesin normalde olmaması gereklidir onun için kontrol edilmelidir. Kayışın kasnak yuvasına temas ettiği yere kesme şeker sıkıştırın, ses kesiliyo.
Triger kayışı, motorunuzdan optimum tork ve güç elde etmek üzere motor supaplarının doğru zamanlamayla çalışması için krank milinin hareketini eksantrik millerine aktarır. Dolayısıyla motor performansı için en önemli motor parçalarından biridir.
Gürültü: Motor çalışırken anormal bir ses duyarsanız, bu triger zincirinin aşındığını veya gevşediğini gösterebilir. Özellikle soğuk başlatmalarda metalik bir tıkırtı veya zıngırtı sesi duyulması, zincirin gevşediğine işaret edebilir.
Motorun çekiş gücünde, performansında azalma varsa
Triger kayışının aşınması ve yıpranması bu senkronizasyon sürecini etkiler. Bu durum aracın motor performansını olumsuz etkiler. Eğer, aracınızın hızlanmak için zorlandığını hissederseniz bunun sebebi triger kayışının yıpranması ve aşınması olabilir.
Doğru araçlara ve becerilere sahipseniz, triger kayışını değiştirmek zor bir iş değildir. Daha zor kısımlar, ana motor kasnağının çıkarılması ve yeni kayış ayarıyla birlikte doğru zamanlamanın ayarlanması olabilir. Araç kılavuzu, değiştirme sürecinde size yardımcı olabilecek tüm ayrıntılara sahiptir.
Triger kayışı çok pahalı birşey değil zaten. Ancak triger kayışının değişme zamanı geldiğinde, sadece kayış değil bir yığın ıvır zıvır da değişiyor, ki asıl masrafı bunlar yapıyor. O yüzden öyle pahalı ücretler ortaya çıkıyor. asıl işçilik fazla tutuyor da o yüzden.
Triger zinciri değişimi profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. 100.000 kilometrede bir veya her 3 yılda bir triger zincirinin değişmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri