Geleneksel İzmir tulum peyniri pastörize edilmemiş koyun sütünden yapılır. Taze, doğal koyun sütünün süzülerek 35 dereceye kadar ısıtılır.
“SÜT GRUBUNDAN GÜNDE 3-4 PORSİYON TÜKETİLMESİ UYGUNDUR”
Süt grubundan günde 3-4 porsiyon tüketilmesi uygundur. Fazla enerji alımını engellemek amacıyla örneğin peynir çeşitlerinde çok yağlı olan tulum, kaşar, koyun peyniri yerine daha az yağlı olan beyaz peynir tercih edilmelidir.
Koyun sütünün lezzetinden vazgeçemeyen #peynirsever 'ler için Ariste İzmir Tulum Peyniri de yerini aldı. Pastörize koyun, keçi ve inek sütünden üretilmektedir. Şirden maya ile üretilmiştir. Üretimden itibaren en az 120 gün süreyle dinlendirilmektedir.
Yapımına beşinci-altıncı aylarda başlanan ,dokuzuncu aylarda biten, tamamen Erzincan'ın yüksek rakımlı,90-100 çeşit bitki zenginliğine sahip ,temiz ve serin yaylalarındaki buz gibi soğuk sulardan beslenen,beyaz koyundan (karaman koyun ) alınan sütten yapılan peynire Erzincan Tulum Peyniri denmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Erzincan Geleneksel Tulum Peyniri 350 Gr, PASTÖRİZE KOYUN SÜTÜ, PEYNİR MAYASI, TUZ. KURU MADDEDE EN AZ %45 SÜT YAĞI İÇERİR. LAKTOZ İÇERİR.
Şavak peyniri olarak da anılan Erzincan tulum peyniri; parlak görünümlü, tam yağlı ve sunduğu katı kıvamı ile ülkemizde sıkça tüketilen yöresel peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Tulum peyniri; koyun besiciliğinin yaygın olarak yapıldığı Konya, Bingöl ve Tunceli gibi illerde de sıklıkla üretilmektedir.
Dana Şirden mayası ile mayalanıp, baskı işlemlerınden sonra tenekelere konularak, 10 - 17 ay soğuk hava depolarında bekledikten sonra satışa sunulmaktadır. Bu sayede peynir daha kaliteli ve lezzetli bir kıvamda bulunur. Pastörize sütten doğal olarak üretilmiştir.
Kaşar peyniri çiğ sütün 70 derecede pastörize edilmesi ile elde edilir. Pastörize edilen süt uygun ısıya geldiğinde mayalanarak bekletilir. Kaşar peyniri telemesi haşlanarak elde edilen peynir türlerinden biridir.
Standart Süzme Peynir içeriğinde tam yağlı pastörize inek sütü varken, Protein Süzme peynir içeriğinde yarım yağlı pastörize inek sütü bulunuyor. Her iki üründe de pastörize inek sütü haricinde peynir mayası, peynir kültürü ve tuz haricinde herhangi bir ilave bileşen yer almıyor.
Yurt içerisinde yöreden yöreye farklılıkları bulunan tulum peynirinin en meşhur, en lezzetli olanı da Erzincan'dadır. Bu bölgelerde yetişen peynirlere de zaten Erzincan tulumu ya da Şavak peyniri de denmektedir.
Tulum peyniri yaylalarda otlanan hayvanların sütünden elde edilmektedir. Genellikle koyun sütünden elde edilmektedir. Tulum peyniri yapmak için doğal maya kullanılması gerekmektedir. İlkbahar aylarında otlatılan koyunların sütü tulum peyniri yapmak için kullanılmaktadır.
Tulum peyniri Erzincan yöresinde meşhur olan lezzetlerden biridir. Tulum peynirinin yapım aşaması ise özen ister. Şirden adı verilen özel bir maya ile mayalanan bu peynir farklı bir kıvama ve tada sahiptir.
Tulum peyniri, diğer peynirler gibi yüksek protein içeriğine sahiptir. Bu nedenle, özellikle spor yapanlar için ideal bir atıştırmalıktır. Ayrıca, yüksek kalsiyum içeriği nedeniyle kemik sağlığı için de faydalıdır. Tulum peyniri ayrıca probiyotikler açısından zengindir ve sindirim sistemi sağlığını destekler.
Tüketilmesinde sakınca olmayanlar; tüm sert peynirler, mozarella, krem peynir, ricotta, hellim, keçi peyniri, vb. Hamilelik döneminde besin zehirlenmelerinde kaçınmak için pastorize veya uht süt kullanımına özen gösterilmelidir.
Peynir çiğ sütten yapılıp elde edilen peynirler kaynayan suya atılarak pastörize edilmektedir.
Pastörize sütten yapılmış beyaz peynir, kaşar peyniri hamileler için tam bir kalsiyum kaynağı olup sık sık yenmesi gerekirken, pastörize edilmemiş veya küflü peynirler oldukça tehlikelidir. Aynı zamanda sütüde çiğ olarak tüketmemelisiniz.
Makarna üzerinde rendelenmiş parmesan belki hamileler için çok iyi bir tercih olacaktır fakat pastörize edilmemiş süt ile hazırlanan yumuşak peynirler sizin ve bebeğiniz için tehlikeli ve hatta hayatı tehdit oluşturabilir.
Sütün peynir haline getirilmesi için gerekli olan 63-65 °C'de 30 dakika veya 72-75 °C'de 15-20 saniye pastörize edilmiş olmasıdır. Pastörize edilmeyen sütler, brusella ve tüberküloz gibi hastalıklara sebebiyet verebilir.
Ezine peynirinin diğer beyaz peynirlerden en önemli farkı, bu peynirin üretiminde kullanılan sütün belirli bir yöreden sağlanması ve starter kültür(mikroorganizma) kullanılmaması Ezine peynirine diğer beyaz peynirlerden farklı ve tüketiciler tarafından beğenilen bir özellik kazandırıyor.
Ezine'nin markası: Tahsildaroğlu
Üçüncü olarak en çok tercih edilen peynir türü olarak araştırma verilerine yansıyan ezine peynirinde tüketicinin ilk tercihi markasız peynirler olmasına karşın ezine peyniri markaları içerisinde Tahsildaroğlu (yüzde 21,7) en çok tercih edilen marka olarak karşımıza çıkıyor.
Gerçek tulum peynirini kazındığı zaman dağılır birbirinden çözülür bulgur bulgur olur. Sofraya konduğu zaman gerçeğini ayrıt etmek oldukça kolay olur. Bidon ambalajına konmuş ürünler deriye nazaran biraz daha beyaz olur, yumuşaklık konusunda deri peynirinden biraz daha yumuşak olur.
Tulum peyniri diyette yenir mi? Yeşil peynir, kahvaltı ya da ara öğünlerde porsiyon kontrolü ile güvenle tüketilebilir. Bir dilim Şavak tulum peyniri ortalama 30 gram olduğu düşünüldüğünde ortalama 100 kalori değerinde besleyici bir peynir çeşididir.
Doğal bir peynirin rengi, otlardan gelen karotenin süt yağına yerleşmesi ve sarı pigmentlerin üretim sürecinde açığa çıkması ile oluşur. Mevsimsel değişimlerle farklılaşan süt yağı içeriği, aynı peynirin farklı dönemlerde değişik renkler almasına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri