Dinimizde Tırnak Kesmek Günleri Var Mı? Dinimizde tırnak kesme günleri şeklinde belirlenmiş gün ya da günler yoktur. Bu nedenle kişi istediği zaman tırnaklarını kesebilir.
Çünkü haftanın her günü Allah'ındır. Kim, bu günlere uğursuzluk izafe ederse, kendi uğursuzluğunu bulur. Kim de Allah'tan başka hiçbir şeyin, fayda ve zarar vermeyeceğine tam olarak inanırsa, bu meselede hiçbir şeyin ona kötü tesiri olmaz. Ayrıca İslâmiyet'te uğursuzluk inancı yoktur.
İlk olarak sağ elin şehadet parmağı, sonra orta parmak, ardından yüzük ve serçe parmakların son olarak ise başparmağın tırnaklarının uygun sıra ile kesilmesi gerekmektedir. Sağ elin tırnakları kesildikten sonra ise sol ele geçilerek aynı parmak sıralaması ile tırnakların kesilmesi gerekmektedir.
Çünkü İslam dinine göre Cuma günü tırnak kesmek sünnet olarak düşünülür. Ayrıca uzayan tırnakları 40 günden önce kesmek gerekmektedir. 40 günü geçince mekruh olarak dikkat çekmektedir. Tabi bu durum her gün tırnak kesmeye engel değildir.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
İlgili 20 soru bulundu
SALI GÜNÜ TIRNAK KESİLİR Mİ? Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Salı öğle namazına hazırlık bağlamında tırnakların Salı günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
Çarşamba günü tırnak kesmenin fazileti nedir? ÇARŞAMBA GÜNÜ TIRNAK KESİLİR Mİ? Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Çarşamba öğle namazına hazırlık bağlamında tırnakların Çarşamba günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir.
Tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir.
PAZAR GÜNÜ TIRNAK KESİLİR Mİ? Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Pazar öğle namazına hazırlık bağlamında tırnakların Pazar günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
Ayrıca, kişisel hijyen açısından tırnak makasını başkalarıyla paylaşmamak önemlidir. Bu bilgiler ışığında, Cumartesi günleri tırnak kesmenin hem dini hem de sağlık açısından herhangi bir sakıncası olmadığı anlaşılmaktadır. Önemli olan, tırnak kesiminin doğru ve hijyenik koşullar altında yapılmasıdır.
3) Tırnak aralarına kir ve mikrop dolabilir. Onun için kesilen tırnakları rastgele eve atmak, yaymak sağlık ve temizlik açısından doğru değildir. Kesilen tırnaklar bir kâğıt parçasına konulup çöpe veya uygun bir yere atılır. Yahut tırnaklar çöp sepetine doğru kesilir.
Şöyle ki; bir defada (aynı anda ve aynı yerde) bütün tırnakları veya bir elin yahut bir ayağın tırnaklarının tamamını kesme durumunda bir dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir. Bir elin veya ayağın tırnaklarının tamamı kesilmeyip bir kısmı kesilirse, kesilen her bir tırnak için sadaka verilir.
Nitekim diğer bazı kaynaklarda, yapılan bu değerlendirmenin uygun olmadığı da ifade edilmiştir (Büceyrimi, Tuhfe, I, 364; Dimyati, Haşiyetü i'aneti't-talibin, I, 137). Bu sebeple cünüp, lohusa ve hayız halinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde; koltuk ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz. Onun matemine dâhil olmak için bir gün oruç tutan kadınlar da vardır. Kara Çarşamba hangi gün?
PAZARTESİ GÜNÜ TIRNAK KESİLİR Mİ? Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Pazartesi öğle namazına hazırlık bağlamında tırnakların Pazartesi günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir.
Tırnak kesmek sadece, Hac veya Umre ihramı süresince yasaktır. Bunun dışında her zaman kesilebilir. Halk arasında bazı gün ve zamanlarda, meselâ geceleyin tırnak kesilmez şeklinde yanlış bir inanç vardır.
Önce ellerinkini, sonra ayaklarınkini kesmek, ellere sağ elin işaret parmağından başlayıp, eller avuç içleri birbirine gelecek şekilde birbirine yapıştırıldığında, parmakların oluşturduğu daireyi sağa doğru giderek tamamlamak, sonra sağ ayağın küçük parmağından başlayıp sol ayağın küçük parmağında bitirmek müstehap ...
Cuma günü tırnak kesmenin sünnet olduğuna yönelik hadise yer verilmiştir. Eski zamanlarda gece yakılan ışığın olmaması, tırnağın gece kesilmemesine neden olmuştur. Çünkü kesilen tırnak temiz değildir ve İslam dini de temizliği emretmektedir.
Gece saatlerinde tırnak kesmenin herhangi bir sakıncası bulunmuyor. Tırnaklarını kesmeyi unutanlar, gece saatleri olsa da tırnaklarını istediği her an kesebiliyor. Bir sakıncası olmadığından, tırnak kesimi istenilen her an yapılabiliyor.
Elektriğin olmadığı zamanlarda, kesilen tırnağın nereye sıçradığının görülemediği düşüncesinden kaynaklanan bu kanaat, böyle durumlar için geçerli olabilir. Fakat bugün, elektriğin aydınlattığı ortamlarda gece tırnak kesmenin hiç bir sakıncası yoktur.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Cuma namazına hazırlık bağlamında tırnakların cuma günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
Tırnak makasını ya da cımbızınızı kullanarak, tırnağın uzunluğuna göre tırnağın düzgün şekilde kesilmesini sağlayın. Tırnakların köşelerini kesmekten kaçının ve uçlarını yuvarlak kesin. Her bir tırnağı keserken, kenarlara doğru tırnağı çekerek, tırnak yatağına doğru kesinti yapmayın.
İslam dininin bakış açısına göre, tırnak kesimi temizlik ve hijyen amacıyla yapılan bir eylemdir ve günün herhangi bir saatinde gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla, gece tırnak kesmenin günah olduğuna dair bir hüküm bulunmamaktadır.
Kimilerine göre batıl inanç olduğu da belirtiliyor. Gece tırnak kesmenin ömrü kısaltacağı inancı hakimdir. Kişinin ömrünün gece kesilen tırnak ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Gece tırnak kesilmesinin ise bilinen bir sakıncası bulunmamaktadır.
Tırnak kesilince abdest bozulmuyor. Abdestli durumdayken tırnak kesilmesi, abdestin bozulmasına neden olan bir durum değildir. Bireyler tırnaklarını kesse de, abdesti geçerli olur. Tırnak keserken herhangi bir kanama yaşanması abdesti bozan bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri