Sarı tırnaklar, lenfödem, akciğer zarı iltihabı, amfizem, bronşektazi, sinüzit, gırtlak kanseri, Lenfoma ve AIDS'i işaret edebilir. Sedef tırnağını andırır bozukluklar iç organ kanserlerinin belirtisi olabilir. Tırnaklarda kırılma, kuruma, tırnağın yatağından ayrılması Tiroid bezi hastalıklarının habercisi olabilir.
Tırnak Bozuklukları Neden Olur? Tırnaklarda bozukluğa ve hastalığa yol açan temel etkenler mantar enfeksiyonları, sedef hastalığı, hijyenik bakım hataları, ağır baskı ve zorlamalar, ilaçların yan etkileri ve mineral yetersizlikleri olmaktadır.
Tırnak ile ilgili oluşan tüm rahatsızlıklar, hastanede yer alan Ortopedi, doktorları yardımcı olmaktadır. Tırnak rahatsızlıklarının oluşumunda birden fazla nedene bağlı olmaktadır. Tırnak mantarı gibi rahatsızlıkların oluşumunda ise cildiye doktorlarından destek alınması gerekmektedir.
Özellikle biotin, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine toplumda sıkça rastlanır. Bu gruptaki vitaminlerin yeterli seviyede alınmaması halinde tırnak problemleri yaşanabilir. Et, balık, yumurta, tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller ve kuruyemişler iyi birer B vitamini kaynağıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Beslenmemizdeki çinko eksikliğinden veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilen çinko eksikliği, tırnak distrofisine neden olabilir. Tırnak distrofisi, bir kişinin tırnaklarındaki renk değişikliği ve bozulmadır.
Anemi durumunda ise dokulara yeterli oksijen gitmez. Bu da kendinizi yorgun ve güçsüz hissetmenize neden olabilir. Kırılgan tırnaklar da aneminin belirtilerinden biri olabilir. Çünkü tırnak dokularına giden oksijen miktarı azaldıkça, tırnağın sağlıklı uzaması için dokularda üretilen enerji miktarı azalır.
Tırnak mantarı “dermatofit” adı verilen mantarlar, mayalar ve küf mantarları tarafından oluşturulur. Tırnak mantarını ayakları sıkıştıran küçük veya sivri uçlu ayakkabılar, özensiz ve hijyene dikkat etmeden yapılan manikür ve pedikür işlemleri, tırnaklara gelen darbeler gibi travmatik durumlar oluşturur.
Onikoliz tırnağın, altındaki deriden ayrılmasıdır. Tek başına ciddi bir sağlık sorunu olmamasına rağmen, onikoliz potansiyel olarak ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Hastanın onikolizin ne olduğunu ve ne anlama gelebileceğini bilmesi önemlidir, böylece tıbbi açıdan bilinçli kararlar verebilir.
Tırnaklar, parmaklardaki canlı cilt hücreleri tarafından oluşturulur. Bu yüzden, egzama ve cilt kuruluğu gibi cilt sorunları tırnaklarda çizgilere neden olabilir. Ayrıca vücutta protein, kalsiyum, çinko veya A vitamini gibi vitamin ve minerallerin eksikliği de tırnak yüzeyinde dalgalanmaya neden olabilir.
Özellikle E ve C vitaminleri tırnak sağlığına destek olur ve uzama sürecini hızlandırabilir. E ve C vitamini içeren kremlerle tırnağınıza masaj yaparak tırnaklarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla beraber biotin (B7 vitamini) kullanımı da tırnakların uzamasına yardımcı olabilir.
Tırnakta oluşan bu deformasyonu gidermek için destek bakım ürünleri kullanılması gerekir. Kalınlaşmış doku uzaklaştırıldıktan sonra jel tırnak uygulaması yapılır. Deforme tırnak bakımının mantar tırnak bakımından farkı; jel uygulamasında sınırlama yapılmamasıdır. Her tırnağa her bakımda jel uygulanabilir.
Tırnak sedefi ya da Tırnak psoriazisi veya Psoriatik tırnak, bir tür tırnak hastalığı. Sedef hastalığı (psoriazis) olanlarda % 10-78 oranda rastlanır. Tırnak sedefi, vücudun başka bölgelerine yerleşmiş sedef lezyonları ile birlikte görülebileceği gibi sadece tırnaklarla da sınırlı olabilir.
Eğer tırnaklarınız resimde görüldüğü gibi beyazsa bu hepatit veya başka bir karaciğer rahatsızlığının belirtisi olabilir. Yukarı doğru kıvrık ve yumuşak tırnaklar kaşık tırnak olarak adlandırılır ve anemi, karaciğer rahatsızlıkları, kalp hastalıkları ya da hipertirodizm habercisi olabilir.
Ayak tırnağı kalınlaşması denildiğinde akla ilk gelen neden mantar enfeksiyonudur. Özellikle sıcak havalarda mantar enfeksiyonu sorununda artış görülür. Mantar enfeksiyonuna çözüm bulunmazsa vücudun başka bölümlerine yayılabilir. Tırnak mantarları genellikle deri mantarının tırnağa bulaşmasıyla ortaya çıkar.
Tırnak altında görülen melanoma.
Acral-lentiginous melanoma el ve ayak tırnakları altında görülen nadir bir melanoma türüdür. El avuç içlerinde veya ayak tabanlarında da bulunabilir. Siyah ten rengine veya diğer koyu cilt tonlarına sahip insanlarda daha yaygındır.
Lökoniki, parmaklarımızda veya tırnaklarımızda oluşan beyaz noktalara ve çizgilere verilen isimdir. Çok yaygın olan bir sorun olmasına rağmen tamamen zararsızdır. Bazı insanlarda tırnaklardaki beyazlık nokta şeklinde küçük küçük olurken bazılarında ise kısa veya uzun çizgiler ile bütün bir tırnağı kaplayabilir.
Tırnak plağının yapışık olduğu matrixten ve tırnak yatağından ayrılması, trınağın düşmesi yada tırnak çıkması olarak bilinmekte ve onikomadezis olarak tanımlanmakta.
Hafif durumlarda, tırnak mantarları kişileri rahatsız etmeyip tedavi arama ihtiyacı doğurmayabilir. Buna karşın, bazı durumlarda tırnak mantarı ağrılı ve kalın tırnaklara neden olur. Tırnak mantarına onikomikoz ya da tinea unguium da denir.
Oral antifungal ilaçlar, genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercihtir, çünkü enfeksiyonu hızlı şekilde temizler. Bu ilaçlar, tırnağın enfekte olan bölgesinin yavaşça değişmesini sağlar. Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Çoğu durumda, bu rahatsızlığın hayati bir tehlike yaratmadığı bilinse de yüksek vaka sayısından dolayı tırnak mantarının ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğu söylenebilir. Hastalık, kişide fiziksel ağrıya sebep olabileceği gibi, iş hayatı ve sosyal yaşantıda da birtakım sorunlara neden olabilir.
Uygulama tırnak altı derisini inceliyor
Tırnak altındaki deride renk pigmentleri olmadığından kana kırmızı rengini veren hemoglobin değerleri daha net bir şekilde ölçülebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri