Bir metnin içinde başkasından aktarılan yazı veya sözlerin başına ve sonuna konulan noktalama işaretine tırnak işareti (” “) denir.
Tırnak işareti için klavyede bir tuş bulunur. Ancak Shift+2+2 kombinasyonu ile de bu noktalama işareti kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Bunun için shift tuşuna basılı tutulurken arka arkaya 2 tuşuna iki kere basılması gerekir.
Genel olarak tırnak işareti gerçekleştirmek için Shift+2 tuşlarına aynı anda basmak yeterlidir. Tırnak İşaretleri Nasıl Yapılır? Klavye üzerindeki bazı tuş kombinasyonları ile beraber değişik tırnak işaretleri ele almak mümkün. Genel olarak ise Shift+2 tırnak işaretini net olarak ekrana yansıtabilmektedir.
Genellikle alan ve tablo adları için düz çift tırnak işaretleri (Alt + 0034) ve değişmez değerler için düz tek tırnak işaretleri (Alt + 0039) kullanmanız ve vurgu işaretleri kullanmaktan kaçınmanız gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
Klavyede çift tırnak işareti nasıl yapılır sorusunun en temel cevabı şu şekildedir: 1.Yöntem: Klavyede tırnak işaretini yapabilmek için ESC tuşu altında é tuşuna basın. Bu tuş kombinasyonunu sadece yazı yazabileceğiniz alanlarda kullanmanız gerekir.
Tek Tırnak İşareti ( ' ' )
Tırnak içinde verilen cümlenin içinde yeniden tırnağa alınması gereken bir sözü, ibareyi belirtmek için kullanılır: Edebiyat öğretmeni “Şiirler içinde 'Han Duvarları' gibisi var mı?” dedi ve Faruk Nafiz'in bu güzel şiirini okumaya başladı.
TDK'de tırnak işareti başkasında alınan sözleri ifade etmek için ve önem belirten söz gruplarında kullanımı tercih edilen noktalama işaretine tırnak işareti adı verilmektedir, şeklinde tanımlanmıştır.
Kesme işaretinin kullanım alanı sınırlandırıldı. TDK, yeni bir değişikliği hayata geçirdi. TDK'dan yeni inciler! TDK'nın değişikliği ile artık kurum ve kuruluş adlarının sonuna gelen kesme işareti kaldırıldı.
Bir başkasının sözünü, aynen aktarma işidir. Bu aşamada tırnak işareti ile iki nokta birlikte kullanılır. Genelde “şöyledir, demiştir, diyor, dedi, şunlardır…” gibi kalıplar kullanılır. Bu aşamada iki nokta, aktaran kişiyi takdim eden cümlede, tırnak işaretinden hemen önce konur.
Herhangi birinin konuşmasının alıntılanması halinde çift tırnak işareti kullanılmaktadır. Cümlenin başında ve sonunda direkt olarak çift tırnak işaretinin kullanılması gerekmektedir. Fakat çift tırnaklı cümle içerisinde ek bir detay veya önemli bir kısımdan bahsedilecekse de tek tırnak işaretinin kullanılması şarttır.
Soru İşareti Klavyede Nasıl Yapılır ve Yazılır
Soru işareti, klavyede farklı işletim sistemlerine göre farklı şekillerde yazılır. Windows, macOS veya Linux bilgisayarında bir ABD klavyesini kullanırken, Shift tuşunu basılı tutarken "/" tuşuna basarsanız soru işareti (?) oluşur.
Çift tırnak işareti için “Turkish Q PC” klavye düzeninde “Control + İ” tuşlarını kullanmamız gerekiyor. Klavyemizde “,” karakterini ilk bakışta bulamıyorsak da “Control + ,” (L tuşunun iki sağındaki tuş) tuş kombinasyonu ile yine çift tırnak işaretini yazabiliriz.
Alıntı cümle(ler), büyük harfle başlar, noktayla biter. Alıntı cümleye ait olan noktalama işaretleri tırnağın içinde kalır. Asıl cümle de daha bitmediği için küçük harfle devam eder: Örnek-1: Yaşlı kadın, “Yetişin!” diye bağırdı.
Türkçede çift tırnak yani denden işaretinin kullanım alanları bulunmaktadır. Cümle içerisinde kullanılan denden işareti fazla kelimenin yazılmasını engeller. Zaman kazandırır ve gereksiz sözcük yazımının önüne geçmiş olur. Denden işareti Türkçede kullanılan bir noktalama işaretidir.
Türk Dil Kurumu (TDK), yeni bir kararı hayata geçirerek kesme işaretinin (apostrof) kullanım alanını sınırlandırıldı. Bu değişiklikle kurum ve kuruluş adlarının ardına gelen takılar kesme işareti (apostrof) ile ayrılmayacak. TDK'nın değişikliği ile artık kurum ve kuruluş adlarının sonuna gelen kesme işareti kaldırıldı.
Başlıkların yazımında herhangi bir noktalama işareti kullanılmaz.
Yani, Boğaz Köprü+müz ile Van Göl+ümüz aynı yapıdadır. Bundan dolayı, Van Gölümüz derken kesme konulmamasının sebebi, Boğaz Köprümüz derken kesme konulmamasının sebebi ile aynıdır.
1) Konuşmadan sonra “dedi” vb. bir sözcük gelecekse, çift tırnak kapanmadan önce VİRGÜL konur. Kesinlikle nokta konmaz. Görüldüğü üzere, tırnak işaretini kapatmadan önce virgül kullandık ve tırnaktan sonra küçük harfle devam ettik. Gelen yorumlar sonrası ekleme: Nokta kullanımı TDK'ya göre doğrudur.
Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur.
Kısa çizgi, bir noktalama işareti olarak öncelikle kelimeleri kesme ve bölme işleminde kullanılır. Özellikle cümlelerde satıra sığmayan kelimeleri bölerken kısa çizgi satır sonuna koyularak, kelimelerin doğru şekilde sıralanması sağlanır. Kısa çizgilerin görevleri arasında bölme ya da ayırma işlemi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri