Tırnak kesimine arka ayaklarda iç tırnaktan, ön ayaklarda ise dış tırnaktan başlanmalıdır. Aşırı uzun ve kalın bir tırnağın kesimi, tırnak ucu ve duvarının aşırı uzamış bölümlerinin tırnak kerpeteni veya tırnak makası ile kesilip atılması ile başlar.
Tırnak kesmek için öncelikli olarak sağ elden başlanması gerekmektedir. İlk olarak sağ elin şehadet parmağı, sonra orta parmak, ardından yüzük ve serçe parmakların son olarak ise başparmağın tırnaklarının uygun sıra ile kesilmesi gerekmektedir.
2.1.
Tırnakların düzenli kesilmesi, banyo yaparken de tırnak fırçası ile fırçalanarak temizlenmesi gerekir. El tırnakları yarım ay biçiminde, ayak tırnakları ise düz olarak kesilir. Ayak tırnaklarının yarım ay biçiminde kesilmesi tırnak batmalarına sebep olabilir.
Önce ellerinkini, sonra ayaklarınkini kesmek, ellere sağ elin işaret parmağından başlayıp, eller avuç içleri birbirine gelecek şekilde birbirine yapıştırıldığında, parmakların oluşturduğu daireyi sağa doğru giderek tamamlamak, sonra sağ ayağın küçük parmağından başlayıp sol ayağın küçük parmağında bitirmek müstehap ...
Söz konusu sol el tırnak olduğu vakit ise, serçe parmaktan başlamak suretiyle başparmağı doğru sırasıyla gider. Ayak tırnağı kesimi açısından ise herhangi bir sıralama bulunmaz. İsteğe bağlı olarak sağ ve sol ayaktan başlamak suretiyle tırnak kesimi yapılabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Tırnak kesme aletlerinizi temiz tutun: Tırnak kesme makası veya cımbızınızı kullanmadan önce, aletlerinizi sabunlu suyla temizleyin ve kurulayın. Tırnakları düz kesin: Tırnakları düz kesmek, tırnak batması riskini azaltır. Köşelerini kesmekten kaçının ve tırnak uçlarını yuvarlak şekilde kesin.
Yani sağ el ele alınmak suretiyle aşamalı şekilde gerçekleştirilir. - Öncelikle tırnak makası ile sağ elin işaret parmağındaki tırnak kesimi yapılır. - Daha sonra yüzük parmağına geçilir ve tırnak kesilir. - Hemen arkasından ise orta parmak ele alınır ve aynı şekilde tırnak kesimi yapılır.
Şöyle ki; bir defada (aynı anda ve aynı yerde) bütün tırnakları veya bir elin yahut bir ayağın tırnaklarının tamamını kesme durumunda bir dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir. Bir elin veya ayağın tırnaklarının tamamı kesilmeyip bir kısmı kesilirse, kesilen her bir tırnak için sadaka verilir.
Tırnaklar sıcak suyla yumuşatılarak kesilmelidir. Özellikle ayak tırnakları duş aldıktan sonra kesilmesi sizlere daha kolaylık sağlayacaktır. Tırnaklar hijyen için önemli olduğundan, tırnak kesilen makaslar kişiye özel olmalıdır. Tırnağı keserken seviyeyi çok ayarlamak gerekir.
Tırnak kesme günleri PAZARTESİ-PERŞMEBE-CUMA GÜNLERİDİR. CUMA VE PERŞEMBE SÜNNETTİR.Diğer günler kesilmemelidir.
Tırnağın etten ayrıldıktan sonraki bölümünün altında kir ve yağ kolayca birikir. Ayrıca burada mikroplar barınabilir, bağırsak parazitlerinin yumurtaları da bulunabilir. Tırnakların düzenli kesilmesi, banyo yaparken de tırnak fırçası ile fırçalanarak temizlenmesi gerekir.
Ayak tırnakları doğru şekilde kesilmezse, yan kenarlar cildi keserek ayak tırnak batması oluşumuna neden olabilir.
Tırnak Bakımı ve Hijyeni
Haftada bir kez el ve ayak tırnakları kısa kesilmelidir. Tırnak uçlarının altında bir çok mikrop kolayca yerleşip üreyebilir. Bu nedenle, tırnak diplerinin temizliği çok önemlidir.
Ağrı ve enfeksiyon sebebi tırnak batıklarını önlemek için ayak tırnaklarınızı düz bir şekilde kesin. Bunu yapmanın en kolay yolu iki aşamalıdır; önce düz bir kenar oluşturmak için makasın tırnağın kenarından biraz uzakta olduğuna emin olmalı ve sonra düz kesim çizgisini takip ederek tırnağın geri kalanını kesmelisiniz.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Tırnak kesmekle ilgili hadis rivayetine rastlayamadık.
Sağ elin tırnaklarının kesilmesi, şahadet parmağıyla başlar, sırayla serçe parmağına kadar devam eder ve en sonda da baş parmağın tırnağı kesilir. Sol elde ise, Serçe'den başlar sırasıyla devam eder ve baş parmakta sona erer.
Kalınlaşmış tırnak bakımında tırnak üzerinde yer alan kalın tabakalar GERLACH makine ve teknik ayak bakımı aletleri ile tırnağın kalınlığı temizlenerek inceltilir. Doğru tırnak kesimi yapılır. Böylelikle hekimin tavsiyesi ile ilaç kullanılıyorsa daha iyi penetre olması sağlanır.
Tırnak altında biriken kirler, yumuşak bir fırça ve sabunlu suyla temizlenmelidir. Sıkı, sert ayakkabılardan kaçınmak gerekir.
Tırnak bakımı ve tırnak kesimi yaparken tırnaklar hilal şeklinde kesilmeli ve ne çok dipten ne de çok uzunlukta kesilmemelidir. İdeal olan uzunluk tırnaklarınızı keserken canınızın acımadığı en kısa boy olmalıdır. Bunun yanı sıra el ve ayaklar ılık su ile sık sık temizlenmeli ve ardından özenle kurulanmalıdır.
Sual: Gece aynaya bakmak ve tırnak kesmekte mahzur var mı? Dinen mahzuru yoktur. Tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir.
Hirami Ahmet Paşa Derneği | Tırnak kesme günleri PAZARTESİ-PERŞMEBE-CUMA GÜNLERİDİR. CUMA VE PERŞEMBE SÜNNETTİR.Diğer günler kesilmemelidir.
Cuma günü tırnak kesmenin sünnet olduğuna yönelik hadise yer verilmiştir. Eski zamanlarda gece yakılan ışığın olmaması, tırnağın gece kesilmemesine neden olmuştur. Çünkü kesilen tırnak temiz değildir ve İslam dini de temizliği emretmektedir.
Tırnak makası uzayan tırnakları kesmenizi sağlayan bir araçtır ve tırnakların fazla uzamasının önüne geçmek için kullanılır. Tırnakların bakımı hem görünüm hem sağlık açısından büyük önem taşıyor. Düzgün ve bakımlı tırnaklar ile kendinizi çok daha mutlu hissederken dış görünümünüze de özenli bir hava katıyorsunuz.
El tırnaklarını keserken ilk olarak sağ elin işaret parmağı seçilmelidir. İşaret parmağından sonra, yüzük parmağının tırnakları kesilmelidir. Yüzük parmağı kesildikten sonra, orta parmakta yer alan tırnak kesilmelidir. En son serçe parmak tırnağı kesilerek, kesme işlemleri tamamlanır.
Elektriğin olmadığı zamanlarda, kesilen tırnağın nereye sıçradığının görülemediği düşüncesinden kaynaklanan bu kanaat, böyle durumlar için geçerli olabilir. Fakat bugün, elektriğin aydınlattığı ortamlarda gece tırnak kesmenin hiç bir sakıncası yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri