Truva atı, savaşın Truva lehine kazanıldığının sanılmasıyla uygulanmış savaş stratejisidir. Tarihteki savaş stratejilerinden farklı olarak uygulanan bu strateji, savaş kumandanı Agamemnon savaşı kaybetmeye yakınken İthaka Kralı(Odysseus) tarafında sunulan Truva Atı fikri savaşın seyrini değiştirmiştir.
Tahta at Tanrıça Athena'ya kutsal bir sunak olarak yapılmıştır. Büyük olmasının sebebi Troyalıların onu dar şehir kapılarından şehrin içine almalarını engellemek içindir. Akhaların beklentisi Troyalıların bu atı yakıp yıkmalarıdır. Böylece Tanrıça Athena'nın öfkesini Troya üzerine çekmiş olacaklardır.
Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde, Truvalı Paris'in Sparta Kralı Menelaos'un karısı Helen'i kaçırması sonucunda Yunanların (Akaların) Anadolu'daki Truva kentine saldırmasını konu alan savaştır.
Akhalılar ve Troyalılar arasında geçen bu uzun savaş artık askerleri yormuştur. Zekası ve cesaretiyle ünlü Akhalıların komutanı Odysseus'un aklına savaşın seyrini değiştirecek kurnazca bir fikir gelir. Bu fikir, tahtadan devasa bir atın yapılmasıdır. Ve tarihimize adını Truva atı olarak kazıyacaktır.
Truva Savaşı Eski Yunanlılar ile Batı Anadolu'daki Truva halkı arasındaki, efsanevi bir çatışmadır. Daha sonraki Yunan yazarları tarafından M.Ö 12. veya 13. yüzyıla tarihlenir. Yunanlıların üstünlüğüyle biten bir savaş olmuştur.
İlgili 45 soru bulundu
Sonrasında Odysseus tarafından sunulan Truva Atı stratejisi, savaşı neticelendiren olmuştur. Truva Atı ile beraber Agamemnon'un hayali yıkılmaz Truva surları alaşağı olmuştur. Devamında ise Truva'da yıkımlar başlamıştır. Truva atı, savaşın Truva lehine kazanıldığının sanılmasıyla uygulanmış savaş stratejisidir.
Truva antik kenti de tarihi antik çağa kadar uzanan bir kenttir. Oldukça eski bir tarihi geçmişi olan Truva antik kenti Türkiye'nin en önemli antik kentleri arasında yer almaktadır.
Truva diye bir bölgeden yalnızca Truva efsanesinde bahsedilir. İlyada'nın şairi tarafından Truva'da yaşadıkları tasvir edilen diğer kabileler aslında bu bölgede hiç yaşamamışlar. Lelegler, Pelasglar, Dryopes gibi kavimler ya da Larissa, Thebe, İlyosta ve Atina gibi yer adları Yunanistan'dadır.
Truva atları şu anda en sık rastlanan zararlı yazılım kategorisidir. Arka kapılar açmak, etkilenen cihazın kontrolünü ele geçirmek, kullanıcı verilerini süzmek ve saldırgana göndermek, etkilenen sisteme diğer zararlı yazılımları indirmek ve çalıştırmak ve diğer birçok kötü amaç için kullanılırlar.
Troya kuruluş efsanesine göre deniz perisi Thetis ile denizler tanrısı Okeanos'un kızı Elektra, Zeus'un karısı olarak Dardanos'u dünyaya getirmiştir. Dardanos'un oğlu Tros, Truad adlı kenti, onun oğlu İlus da Troya kentini kurmuştur.
Sonra Bizans'a akın etti. Bizanslılar "yenilen Truvalüar öç almaya geliyor" diyordu. Truvalılar Türk değil, Anadolu uygarlığının temsilcisidir. Doğu-Batı medeniyetlerinin en büyük çatışması Truva'da olmuştur.
Troya'nın ilk kez 1863'te Frank Calvert tarafından kazılmaya başlandığını, resmi kazıların ise 1871'de ilk olarak Heinrich Schliemann, daha sonra Dörpfeld ve Blegen tarafından yürütüldüğünü aktaran Aslan, antik kentin, dünyadaki arkeolojik çalışmaların önemli alanlarından biri olarak kabul edildiğini hatırlattı.
Efsaneye göre öleceğini bildiği hâlde Helen'i geri almak için yapılan ve en büyük savaş kabul edilen Truva Savaşı'na adının sonsuza kadar anılması için katılmış ve Truvalı Prens Paris tarafından sol topuğundan okla vurularak ölmüştür. Bu yüzden ayak topuğunda yer alan tendona "aşil tendonu" adı verilir.
Amaç, içinde Odysseus, komutanlar ve askerlerin de bulunduğu atı Truva kent surlarından içeriye sokmaktır. Akhalılar savaştan çekilir ama Sinon isimli bir askerlerini atın yanında bırakırlar. Bu duruma şaşıran Truvalılar atın yanına giderler.
"Troy" filminde kullanılan ve dün karayoluyla İstanbul'dan yola çıkarılan Truva Atı, Çanakkale'ye getirildi. Vali Süleyman Kamçı, atı getiren 3 TIR'ın sabah erken saatlerde Çanakkale'ye geldiğini söyledi. Parçalar Çanakkale Belediyesi'ne ait atölyeye indirilmeye başlandı.
Savaşı kaybetmeye yakın olan Agamemnon, Truva Atı'nı devreye sokmuştur. Bu tahtadan yapılmış büyük atı sahilde gören Truva kumandanı savaşın kazanıldığını ve bu atın bir hediye olduğunu düşünerek şehre getirmiştir. Bu atın içinden çıkan askerler ise şehri yerle bir etmişlerdir. Bunun sonunda ise Truva şehri düşmüştür.
2004 yılında gösterime giren troia ( Truva) filminin simgesi olan 12.4 m. yüksekliğinde, 10 m.uzunluğunda, 6 m.genişliğinde ve yaklaşık 12 ton ağırlığındaki Truva atı heykeli Warner Bross şirketi tarafından Türkiye'ye hibe edilmiş ve 13 Eylül 2004 yılında Çanakkale Kordon Boyunda sergilenmeye başlanmıştır.
Troya Savaşı'ndan esinlenilerek 2004 yılında çekilen Troy filminde kullanılan tahta atı Çanakkale ili merkezinde görebilirsiniz. Troya'yı ziyaret ettiğinizde karşılaşacağınız tahta at ile birlikte her ikisi de ziyaretçilerin hatıra fotoğraflarında mutlaka yer ediyor.
Girişte bir Truva atı karşılıyor sizi içine çıkış kapalıydı. Müzekart ile girilebilir.
Hektor, Hector, Yunan Mitolojisinde Troya kralı Priam ile Hekabe'nin en büyük oğlu, Dardanus'un torunu, Aesaus, Kassandra, Kreusa, Deiphobus, Helenus, Paris, Polydorus, Polyxena ve Troilu'nun kardeşi, Andromakhe'nin kocası ve Astyanaks'ın (Skamandrius) babasıdır (Homeros İlyada ii. 817; Apollod. iii.
Ahilleus, öldürdüğü Hektor'u yıkadı - Yaşar Atan - Evrensel.
1870'li yıllarda Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından keşfedilen Truva; yeryüzünün en önemi antik miraslarından bir tanesidir. Truva Savaşı Gerçek Mi? Truva Savaşı'nın gerçekliğiyle ilgili elde net ve somut kanıtlar bulunmamaktadır.
Fransızcanın etkisiyle antik kentin bu dildeki "Troie" kelimesinin okunuşundan Türkçeye Truva olarak geçmiştir. Kentin adı Yunanca belgelerde Τροία (Troia) olarak geçer. Bazı uzmanlar, kentin Türkçe "Troya" olarak anılmasının daha doğru olduğunu savunmaktadır.
TROY, Bankalararası Kart Merkezi A.Ş (“BKM”) tarafından kurulan ve işletilen bir kartlı ödeme sistemidir. BKM, TROY faaliyetleri için 31 Mart 2016 tarihinde BDDK'dan kartlı sistem kurmak üzere faaliyet izni almıştır.
Burak GEZEN-Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, (DHA)- 'TROY' filminde kullanıldıktan sonra, 2004 yılında Japonya'dan getirilerek Çanakkale kordonunda sergilenmeye başlanan 12,4 metre yüksekliğindeki Truva Atı Heykeli, '2018 Troia Yılı' nedeniyle kapsamlı şekilde bakımdan geçirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri