Başhekimlerin atanması, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Bakanlık, başvuran adaylar arasından uygun gördüğü kişiyi başhekim olarak atar. Bu atama kararının, hastane yönetimi ve çalışanları tarafından da kabul edilmesi ve doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir.
MADDE 5 – (1) Başhekim; Tıp Fakültesinde çalışan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile atanır ve Rektöre karşı sorumludur. Süresi biten Başhekim yeniden atanabilir. Rektör gerekli gördüğü hallerde Başhekimi süresinden önce görevden alabilir.
Üniversitelerin Tıp Bölümünden mezun olup Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'ndan (TUS) alınan puana göre branş seçerek uzmanlık eğitimi alanlar bu süreç içerisinde başhekim olurlar. Ayrıca uzman hekimlik eğitimi aldıktan sonra profesör olanlar da başhekim olur.
Başhekim Olması Gereken Özellikler
Başhekim olmak için ilk olarak üniversitelerin 6 yıllık eğitim veren tıp bölümünden mezun olmak gerekir. Doktorlar daha sonra uzman hekim olmak için TUS'tan (Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı), aldığı puana göre branşını seçer.
Başhekimin görev ve yetkileri; a) Hastanede çeşitli anabilim dalları tarafından verilen tıbbi hizmetleri ve ameliyathane, yataklı servisler, merkez laboratuvarı ve poliklinik gibi temel hastane ünitelerini denetler, çalışmalarını koordine eder ve gerekli düzenlemeleri ilgili tıbbi birim sorumlusuna bildirir.
İlgili 28 soru bulundu
Sonraki Konu. Başhekim maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 15 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Başhekim maaşları 63900 TL'dir. En düşük Başhekim maaşı 51120 TL iken, en yüksek Başhekim maaşı 100000 TL'dir.
Hastane müdürü; hastaneler, klinikler, kamu sağlığı kurumları veya benzer kuruluşlardaki sağlık hizmetlerini planlamak veya koordine etmekle sorumludur.
Başhekim görev süresi, 27/06/1985 tarihli ve 85/9369 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'na göre; 'üç yıl' olarak belirlenmiştir.
Kanun, 100 yatağın altındaki hastanelerde "tabip olma şartı dışında diğer şartların aranmayacağını" belitmiştir. Dolayısıyla, başka bir hastanade de görevli olsanız, 25 yataklı bir hastanede pratisyen hekim olarak baştabiplik görevini yapabilirsiniz.
Sağlık Yönetimi Bölümü Mezunları Maaşları
Sağlık yönetimi bölümünden mezun olup bir hastaneye başhekim ve hastane başkanı gibi pozisyonlarda çalışılıyorsa kişinin maaşı 15.000 ile 28.000 lira arasında değişiklik gösterir. En yüksek maaşı ise profesör unvanlı sağlık yöneticileri alır.
§ Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Kadro Standartları ile Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönerge. (1) Başhekim, kendisine verilen görevin gereği gibi yapılmasından müdürlüğe karşı sorumludur.
Sağlık Bakanlığı, İlçe Hastanelerinde eğer uzman tabip ve pratisyen tabip yok ise Diş Hekimlerinin Başhekim olarak ikinci görev yürütebileceğini bildirmektedir.
Hastane yönetim ekibi başhekim başkanlığında, hemşirelik müdürü (başhemşire) ve hastane müdüründen oluşur. Başhekim, kurumun tıbbi, hemşirelik, idari ve eğitim hizmetlerinin görevlilerce en iyi biçimde yürütülmesini sağlar.
Döner sermaye gelirinin elde edildiği birimlerin dekan, başhekim ve enstitü ve yüksekokul müdürleri ile bunların yardımcılarına, gelir getirici katkılarına bakılmaksızın, görev yaptıkları birimin döner sermaye gelirlerinden yönetici payı olarak ayrılan tutardan ek ödeme yapılır.
Eğitim hastaneleri dışında uzman baştabib yardımcısı ile birlikte uzman tabib adedi normal nöbet tutmaya müsait kurumlarda baştabib yardımcıları da normal nöbete girerler.
Başhekim yardımcısı; toplam kalite felsefesi ve müşterinin tam memnuniyeti çerçevesinde hastanenin tedavi hizmetlerinin mümkün olan en mükemmel şekilde yapılmasına Başhekimin yokluğunda imkan ve ortam sağlamakla görevlidir. Bu doğrultuda sağlık hizmetlerinin organizasyonunu ve doktorların koordinasyonunu sağlar.
Bir hemşirenin üstleri kimdir ana şablonda görmüş olduk.Bir konuya da açıklık getirmek istiyorum.Bazen bana doktor hemşirenin amiri midir diye sorular geliyor arkadaşlar bizim amirimiz yine bizim meslektaşımızdır yani o da hemşiredir bu sebeple hekim bizim amirimiz değildir. Hekim tedaviden sorumludur.
Bu pozisyonlarda çalışabilmek için en az lisans mezunu olma şartı bulunacak. Yine il sağlık müdürü, başkan, başkan yardımcısı, başhekim ve müdürlerin kamu veya özel sektörde en az beş yıl, ilçe sağlık müdürü, uzman müdür ve müdür yardımcılarının ise en az üç yıl iş tecrübesine sahip bulunması gerekecek.
İnsan sağlığının korunması için önlemler alan, hastalıklara tanı koyan, tıbbi ve cerrahi girişimlerde bulunarak hastalığın tedavisini sağlayan kişidir. Pratisyen hekimler genel olarak aynı görevi yaparlar.
Yani başhekim yardımcısı maaşı döner sermaye ek ödemesi olmaksızın 10.000 TL ile 25.000 TL arasında değişir.
Sağlık Bakanlığı bünyesindeki hastanelerin yönetimi ve denetimine ilişkin düzenlemede ise aynı yerleşke içinde birden fazla hastane bulunması durumunda bu hastanelerin müşterek yönetimi için bir koordinatör başhekim görevlendirilebilecek.
Görev Tanımı
Maddesine göre Başhekim Yardımcıları; Başhekimin görev alanıyla ilgili iş ve işlemler hususunda vereceği görevleri yerine getirmekle yükümlü ve başhekime karşı sorumludur. Görevlerin usulüne uygun, zamanında ve düzenli olarak yürütülmesinde başhekime yardımcı olur.
MADDE 14 – (1) (Değişik:RG-13/7/2020-31184) Hastane Başmüdürü, en az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olan, en az 10 yıl kamu kurumlarında görev yapan ve ilgili mevzuatta belirtilen şartlara uygun kişiler arasından Rektör tarafından görevlendirilir. Hastane Başmüdürü, Merkez Müdürüne karşı sorumludur.
eleman.net verilerine göre, Hastane Müdürü 2023 yılında ortalama 31.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Hastane Müdürü , Ocak 2023 yılında ortalama 25.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.664 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
1-Kamu hastaneleri kurumuna bağlı devlet hastanelerinde hastane müdürü olmak için tercih dışında dört yıllık yüksekokul veya fakülte mezunu olmak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri