Krep, saten ya da tüllü abiye elbiselerinizi düşük ısıda olacak şekilde, makinenizin hassas program ayarını seçerek yıkayabilirsiniz ya da düşük ısıda elde sıvı deterjan ile de abiye temizliğini yapabilirsiniz.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Etiketteki talimatlara uygun olarak temizlik yapmalı ve simlerin zarar görmemesi için düşük devirde ve ters çevirerek yıkamalısınız. Uygun çamaşır yıkama ürünleri kullanarak doğru temizlik adımlarını gerçekleştirmek elbisenizin formunu kaybetmeden uzun süre kullanmanıza imkan tanır.
Simli abiye elbiselerde yaşanabilen önemli bir sorun simlerin dökülmesidir. Benzer sorun; taşlı, pullu, payetli, boncuklu, troklu abiye elbiselerde de olabilirken, dökülme riski en fazla, sim olan abiye elbiselerdedir. Simli abiye elbise elde yıkanır, temizlenir ise de sonuç farklı olmayacaktır.
Mısır nişastası veya bebe pudrası kullanabilirsiniz. Bir miktar elbisenin üzerine dökerek bölgesel lekelerden kurtulabilirsiniz. Leke çıkarma kalemi veya mendillerini kullanabilirsiniz. Ruj lekesi veya küçük lekeler için pamuk çubuk kullanabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Tuz ve sirkeyle benzer görevi gören limon suyunu lekenin üzerine dökerek bir süre bekletmek gerekiyor. Lekenin yavaş yavaş dağıldığını gördüğünüz noktada makinede normal ayarlarda yıkamanız tüm lekelerden kurtulmanıza yetecektir.
Çamaşırlarınızı sirkeli suda yaklaşık yarım saat bekletin. Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın. Ardından çamaşır makinesinde yıkayın.
Eğer abiye yıkanır mı ya da abiye elbise makinada yıkanır mı diye merak ediyorsanız hemen cevabı verelim. Krep, saten ya da tüllü abiye elbiselerinizi düşük ısıda olacak şekilde, makinenizin hassas program ayarını seçerek yıkayabilirsiniz ya da düşük ısıda elde sıvı deterjan ile de abiye temizliğini yapabilirsiniz.
Ancak abiye elbiselerin yıkanma derecesi, kumaşın cinsine ve etiketteki bakım talimatlarına göre değişebilir. Dolayısıyla yıkama talimatı sembollerini dikkatle okumak önemlidir. Abiyeler için genellikle makinede hassas yıkama tercih edilir. Abiye elbiseler, soğuk veya ılık suda yani 30-40 derece arasında yıkanabilir.
Şifondan yapılmış bir abiye elbiseyse söz konusu olan mutlaka kuru temizleme yöntemini tercih etmelisiniz. Aynı şekilde ipek şifon giysileriniz için de kuru temizleme tavsiye edilir. Polyester şifondan gömlek, bluz, tunik ya da etek gibi giysileri ılık su ile elde veya 30 derecede makinede yıkayabilirsiniz.
Tül veya perde yıkamak için öncelikle tüller ayrı perdeler ayrı şekilde makineye yerleştirilmelidir. Tül daha hassas bir kumaş türü olduğu için perdelerle karışık yıkamak doğru olmamaktadır. Tüller makinede en düşük 30 derecede yıkanmalıdır. Makinede yıkama da sıkma ve kurulama programları tüller için önerilmemektedir.
daha yakından bakalım. Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Perdeler makineye, çok sıkı olmayacak şekilde katlanıp o şekilde koyulmamalıdır. Çamaşır makinesinde varsa tül perde programı, yoksa hassas ya da narin programları seçilmelidir. Su ısısı 40 derecenin üstünde olmamalıdır. Çamaşır makinesinde ilave su alternatifi varsa, tül perde yıkanırken seçilmelidir.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır.
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
1 bardak oksijenli suyla 1 yemek kaşığı çamaşır deterjanını karıştırın. Sararmış olan bölgeye dökün. Ortalama 30 dakika kadar kıyafeti dinlendirin. Ardından hassas yıkamada ya da kısa programda kıyafetinizi yıkayarak temizliği sonlandırın.
Renkliler eğer pamuklu ise en az 30 en çok 40 derecede yıkanmalıdır. Yün ve ipek kumaşlı renkliler en fazla 30 derecede yıkanmalıdır. Çok kirli renkliler için ortalama olarak 60-90 dakika arası yıkama süresi yeterlidir. Az kirli renkliler için ise 30-60 dakika arası yıkama süresi yeterlidir.
Tüllü Elbiselerin Ütülenmesi
Tüllü elbiselerin ütülenmesine geçmeden önce ürün üzerinde bulunan yıkama ve ütülene talimatlarına bakılmalıdır. Doğru bir seçilmiş bir buharlı bir ütü ile tüllü elbiselerin kırışıkları daha kolay giderilebilir.
Lekelerinden arındırdığınız gelinliğinizin tamamını yıkamak için elde yıkama ya da çamaşır makinesini tercih edebilirsiniz. Elde yıkama işlemi için küveti ılık sabunlu su ile doldurun ve kumaşa hasar vermeden yumuşak hareketlerle ovma işlemi yapıp bol su ile durulayın.
Bundan kurtulmak için yine herkesin bilmediği ama çok etkili bir formül var. Bunun için çamaşırları beyaz naylon un çuvalıyla tekrar yıkamaya atmalısınız. Kısa bir programda bu şekilde yeniden yıkadığınızda kıyafetlerinizin üzerindeki kağıt peçetelerin gittiğini göreceksiniz.
Kuru temizleme nedir sorusunu pek çok kişi merak etmektedir. Kuru temizleme kumaşlardaki kir ve lekeleri çıkaran bir işlemdir. Bu yöntemde giysilerdeki lekeleri çıkarmak için kimyasallar, ısı ve basınç kullanılır. Kuru temizleme evde veya ticari tesislerde yapılabilir.
Soğuk su detayı!
Soğuk suyla akıttığınız giysileri soğuk su ve bulaşık deterjanı bulunan bir kovanını içerisinde en az yarım saat bekletin. Yarım saatin ardından kıyafetleri beyaz sirke-karbonat ile hazırladığınız macunla fırçalayın. Bunun için diş fırçası kullanabilirsiniz. Ardından kıyafetleri makinede yıkayın.
Vajinal akıntı, servikal mukusun artması nedeniyle yumurtlama ve hamilelik sırasında artar. Bu akıntı havayla temas ettiğinde oksidasyon nedeniyle iç çamaşırınızı hafif sarı bir renge boyayabilir, rengini kaybetmesine sebep olabilir veya zamanla bu kısmı inceltebilir.
Sarı lekeler nedir? Ter kalıntıları kurumaya bırakıldıysa ve uzun süre yıkanmazsa ya da antiperspirant veya deodorant ürünü biriktiyse ter lekeleri oluşabilir. Zamanla, üründeki alüminyum ve terinizdeki tuz, sarı bir ter leke oluşturur ve bunun normal yıkamayla giderilmesi zorlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri