Karın üstü aktiviteler, bebeklerin doğumundan kısa bir süre sonra başlanılabilen bir eylemdir. Bu zamandan itibaren yaklaşık 1 yaşına kadar olan süre için yapılması ideal bir etkinliktir. Emeklemeye başlayan bebekler hareketlenmeye elverişli oldukları için karın üstü aktivitelerine çok fazla ihtiyaçları olmayacaktır.
Bebeğiniz 2 haftalıkken bile bu etkinliğe başlayabilirsiniz. Tabii “Tummy time nasıl yapılır?” sorusunun cevabını ve dikkat etmeniz gerekenleri bilmeniz gerekiyor. Bebeğiniz 2 haftalıkken aktiviteye 30 saniye ile bir dakika arasındaki kısa seanslarla başlayın.
Eğer tummy time düzenli olarak yapılmazsa bebeklerin kafalarının arkasında düzleşme riski artar. Ayrıca, boyun ve üst vücut kaslarının gelişimi gecikebilir bu da baş kontrolü ve emekleme gibi temel motor becerilerin gelişiminde zorluklara yol açabilir.
Zamanla bu kas grupları bebeğinizin dik oturmasına, emeklemesine, tırmanmasına ve yürümesine yardımcı olacaktır. Bebek doğduktan hemen sonra göbek üstü zamana başlayabilirsiniz, birkaç gün ya da hafta beklemenize gerek yoktur.
Bebeği sırt üstü yatırınız. Ani bebek ölümlerine neden olduğu için bebeğinizi yüzüstü yatırmayınız, yan yatırmak ise bebeğin kolayca yüzüstü dönebileceğinden önerilmemektedir. Bebeği yıkamadan önce dirseğinizle banyo suyunu kontrol ediniz.
İlgili 18 soru bulundu
Yüzükoyun yatırıldığında kafasıyla birlikte gövdesini de yaklaşık 45 derece açı ile kaldırabilen bebek, 2. ayın ortalarına gelindiğinde kafasını 90 derece kaldırabilir.
Bebeklere İlk Ne Zaman Su Verilmeli? Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
Yenidoğan bebeklerin günde birkaç kez bu hareketi yapması faydalı olarak görülüyor. Bebeğin her yüzüstü bırakıldığında bu aktivite için birkaç dakika süre tavsiye edilmektedir. 3 aydan sonra gün içinde toplam bir saat süre karın üstü aktivitesi yapılabilir.
Özellikle emerken annesi ile göz temasını sever. Başını yanlara doğru çevirebilir. Ayaklarını ve ellerini keşfetmeye başlar. Acıktığında ya da ilgi istediğinde ağlayarak belli edebilir. 40 günü dolan bebeklerin gaz sorunu ve uyku düzensizlikleri düzelmeye başlar.
Adetlerimizden kaynaklı olarak 40 gün boyunca dışarı çıkarmadığımız yenidoğanların 20. günde banyo yaptırılmasına yarı kırk denir. Günümüzde daha çok kırk çıkarma yöntemiyle aynı olarak bilinir ve aynı şekilde yapılır.
6. Ayın Sonunda: Artık bebeğiniz başını dik tutabilmelidir.
8 aylık bebek gelişimi
Mobilyalara tutunarak ayağa kalkabilir. Çevresini keşfetmek için sürekli hareket eder. Yabancılardan utanmaya başlar. Güvenli bir şekilde uzun sürelerle desteksiz oturabilir.
Karın üstü bebek egzersizleri Tummy Time olarak adlandırılıyor. Uzmanların bebeklerin bedensel gelişimi için önerdiği Tummy Time aynı zamada bebekleri emeklemeye ve yürümeye hazırlıyor. Bebeğinizin ilk egzersizlerinden biri ancak en önemlisidir. Uyanıklık döneminde karın üzerinde geçirilen zamanı ifade etmektedir.
Bebeklerde kafatası şekil bozukluğu gittikçe artmaktadır. 1992'den beri Amerikan Pediatri Akademisi, boğulmayı önlemek ve ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmak için bebeklerin sırtüstü yatırılmasını tavsiye ediyor.
1 aylık bebekler sakin sesleri sever, yüksek seste ürkebilir. İlk ayın sonunda çoğu bebek yüzüstü yatırıldığında başını kaldırabilir ve başını bir tarafa çevirecektir. Boyun kasları güçlendikçe, araba koltuğunda veya taşıyıcıdayken başlarını çevirebilecek ve kaldırabileceklerdir.
Yenidoğan bebeklerin yatakları en fazla 10 derecelik bir eğime sahip olmalıdır. Yenidoğan için kesinlikle yastık kullanılmamalı ve sırt üstü yatırılmalıdır. Yenidoğan bebeklerin kafaları genellikle sağa ve sola dönük uyurlar. Bu durumlarda bebeğin kafası düzeltilmemeli, sırt üstü yatmasına izin verilmelidir.
2-3 ay arası, 24 saatte ortalama toplam 14-16 saat civarı uyku ihtiyaçları oluyor, bunun 8-9 saatini gece 22.00-23.00 ve sabah 7.00 arası gibi blok şekilde düşünebilirsiniz. 2-3 ay arası dönemde bebeğinizin aşırı yorgun hale gelmeden uyanık kalabileceği süre ortalama 75-90 dakika civarında.
Bu dönemde bebeklerin boyunun da 50-59 cm arasında olması beklenir. İlk bir ayın sonunda bebek artık annesinin sesini, kokusunu ve yüzünü tanır.
Kırklama annesi banyo suyunu hazırladıktan sonra bebeği tam 40 kez suyun içerisine sokup çıkarmaktadır. Bu suyun içerisinden 40 tas bebek, 40 kas ise anne için alınmaktadır. Ayrılan bu su, banyo bittikten sonra “Ömürleri su gibi uzun olsun” denilerek anne ve bebeğin başlarından aşağı bırakılmaktadır.
Sürekli sırtüstü yatırılan bebeklerde başın arka tarafında yassılaşma ya da sürekli bir tarafa bakıyorlarsa asimetri gelişebilmektedir. Bu nedenle uyurken tehlikeli olabileceğinden dolayı önerilmeyen karın üstü pozisyonun, en azından uyanıkken denenmesi tavsiye edilmektedir.
Başlangıçta ilk 2 ayda bebeğinizi hafifçe masajlayın, sonra yavaşça bebeğinizin tepkisine de bağlı olarak basınç ile masaj uygulayabilirsiniz. Az biraz basınç uygulamak bebeğinizin kas ve kemiklerini daha güçlü hale getirir. Bebeğiniz yürümeye başlayınca, gittikçe hareketli olmaya başlar.
Ancak, yüzüstü uyuma pozisyonu solunum sorunlarına ve SIDS riskine yol açabileceğinden, bebeklerin sırt üstü uyku pozisyonunda uyumaları önerilir. Bebekler yüzüstü yatmayı tercih ettiğinde, ebeveynlerin dikkatli bir şekilde kontrol etmeli ve bebeği sırt üstü pozisyona çevirmelidir.
Bebeğin susuz kalmasına işaret eden belirtiler:
Bebeğinizin susuz kalması halinde vereceği belirtiler öncelikle ağız ve çevresinde kuruluk, cansızlık, huysuz ve asabi davranış sergilemesi, ağladığında ise gözyaşının olmaması gelir. Susuz kalan bebekler uzun süre mesela 6-7 saat boyunca bezlerini ıslatmayabilirler.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Bebekler 6. aylarına kadar, sadece anne sütü sayesinde su ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri