Göz çevresinde et beni, bir tür cilt lezyonu sonucu açığa çıkan genellikle şikayete yol açmayan bir oluşumdur. Benler, genetik faktörler, güneşe maruz kalma, yaşlanma gibi faktörler başta olmak üzere çeşitli nedenlerden gelişebilir.
Kirpiklerin köklerinde bulunan meibomian yağ bezlerinin kanal ağzının tıkanması, şişmesi veya iltihaplanması ile göz kapaklarında yuvarlak ve sert bir kitle oluşur. Şalazyon adı verilen bu kist üst ya da alt göz kapağında gelişebilir.
İnsülin direnci, diyabet, hiperlipidemi gibi metabolik durumlar; et beni oluşmasında rol oynar. İnsülin direnci ve diyabet olan kişilerde kan şekeri, hücreler tarafından yeterince kullanılamaz. Bu durumun et beni gelişiminde etkili olduğu bilinmektedir. Et benleri, gebelik süresince sık görülen bir durumdur.
Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, et beni, cilt kendi kendine sürtündüğünde gelişebildiği için özellikle yoğun cilt kıvrımlarına ve sarkmaya neden olan hamilelik ve aşırı kilo durumlarında ortaya çıkarlar. Dolayısı ile et benleri aslında derinin üst katmanında hücrelerin ekstra büyümesi ile oluşmaktadır.
Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir. Bütün bu belirtilerin yanında üzerinde kanama, kabuklanma, tahriş olduğunda iyileşmenin gecikmesi gibi durumlarda dikkat edilmelidir.
İlgili 33 soru bulundu
Pterjium Tedavisi
Bilinen bir ilaç tedavisi yoktur. Tek tedavisi cerrahidir.
Cilt üzerinde mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya kanayan yaralar olması, kanserleşme lehine bulgulardır. Sağlam deriden köken alan melanomda önce deride kahverengi yama şeklinde lekeler başlayabilir. Bu evrede tanı konulmazsa lekenin rengi giderek koyulaşır ve kalınlaşır.
Sadece neşter veya makasla benin kesildiği küçük bir işlemdir. Kriyoterapi: Sıvı azot kullanılarak et beni dondurularak, düşürülür. Elektrokoter: Yüksek frekanslı elektrik enerjisi verilerek ben yakılarak alınır. Ligasyon: Et beninin cerrahi bir iple sıkıştırıp düşürülmesi yöntemidir.
Et benlerini koparmak veya ip bağlayarak yok etmek doğru mudur? Halk arasında iple boğma yöntemi çok yaygın olsa da doğru değildir. Steril şartlarda uygun şekilde yakma ya da dondurma yöntemleri yapılmalıdır.
Doktorların sık karşılaştığı sorulardan biri olan ''Ben aldırmak zararlı mıdır?'' sorusunun cevabı ise, cerrahi olarak çıkartılan benlerin kansere dönüşme ihtimali yoktur.
Kan şekeri ve insülin seviyelerindeki değişimin et benlerinin artmasına neden olduğunu anlatan Çakır, et beni olmayan bireylerle karşılaştırıldığında et benleri olanların kolesterol oranlarının daha yüksek, iyi kolesterol seviyelerinin daha düşük olduğunun saptandığını kaydetti.
Genellikle tedavi gerektirmeyen kırmızı benler, yaralanmaya çok açık yerdelerse alınabilir. Elektrokoterizasyon, lazer, kriyocerrahi ve cerrahi eksizyon ile kırmızı benler tedavi edilebilir. Her bende olduğu gibi kırmızı benler için de renk, şekil ve boyut değişiklikleri gözlenmesi durumunda doktora başvurulmalıdır.
Ptozis hastaları hastalığın ciddiyetinin anlaşılması ve eşlik edebilecek başka hastalıkların incelenmesi açısından (şaşılık, diğer kas hastalıkları, gibi) bir göz doktoruna başvurmalıdırlar.
Şalazyon yani köz kapağı kisti nedir? Şalazyon, göz kapağınızda görülen küçük, genellikle ağrısız, yumru veya şişliktir. Şalazyon gözde bulunan yağ bezlerinin iltihaplanması veya tıkanmasıyla oluşur. Şalazyon meibom bezi tıkandığında meydana gelir.
Deri, mukoza, kas, salgı bezi gibi birbirinden farklı dokulardan oluşan göz kapakları hayati öneme sahiptirler. Vücudun tüm bölgelerinde görülebilen ben'lere göz kapaklarında da rastlanabilir.Sonradan ortaya çıkan kitle veya ben'ler mutlaka bir uzman tarafından kontrol edilmelidir.
Lazer ışığı ile ben üzerindeki dokular hedeflenerek benin küçülmesi veya tamamen yok edilmesi sağlanabilir. Modern yöntemler arasında ise radyofrekans tedavisi ilk sıradadır. Yüksek frekanslı radyo ışınları kullanılarak et benin küçülmesi ve tamamı ile kaybolması sağlanabilir.
Et benleri genellikle tehlikeli olmayan cilt büyümeleridir. Fakat bunlar tehlikeli olmasa bile bazen estetik açıdan rahatsız edici olabilir. Elma sirkesi et benlerine düzenli olarak sürülürse kurutarak düşmelerine yardımcı olabilir.
Kişinin derisinde sonradan ben çıkması büyük oranla normaldir. Nitekim bu benlerin sayısı, büyüklüğü, rengi ve şekli cilt kanseri teşhisinde önemli bulgulardandır. Kişiler yeni oluşan benleri sık sık kontrol etmeli; renk değişimi, büyüme, asimetri ve şekil değişikliği gördüğünde bir dermatoloji uzmanına görünmelidir.
Eğer çok sayıda et beni varsa geniş alanları krem sürerek 30 dakika gibi bir sürede yeterli uyuşması sağlanır. İşlem 10-15 dakikada sona erer ve sonrası ağrı hissi gelişmez. Birkaç gün içinde kabuk gelişir ve 3-5 gün içinde düşer ve yerinde iz bırakmaksızın iyileşir.
Ben alım işlemi genel olarak 10-15 dakika süren ve lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir. İlgili bölge uyuşturularak yapılır. İşlemden 1 hafta sonra işlem yapılmış bölgede kabuklanmalar olur.
Benler, deriye rengini veren melanosit isimli hücrelerin belli alanlarda bir araya gelip yoğunlaşması sebebiyle oluşur. Doğuştan itibaren az sayıda da olsa yıllar içerisinde sayısı ve büyüklükleri artan benler sıklıkla iyi huylu yapılardır.
Kenar: ciltteki benlerin kenar çizgileri düzenli ise yüksek oranda iyi huyludur. Çevresinde bir düzensizlik bulunuyorsa zamanla kötüleşebilir. Renk: Benlerin rengi ya aynı tonda ya da az bir ton farkına sahiptir. Bir yanı siyah diğer yanı çok açık renk olan benler riskli olabilir.
Cildi oluşturan hücrelerin normalin dışında büyümesi ve artması kansere neden olmaktadır. Genellikle açık tenli, 50 yaş üstü, çok fazla güneşe maruz kalan ve ileri derecelerde güneş yanığı hikayesi bulunan kişilerde görülür. Erken teşhis edildiğinde ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması halinde iyileşme mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri