Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri arasında Zerefet (Babiko), Sirekurt, Sirepati, Keşkek, Kavut, Patila unlu yemeklerine örnek verilebilir.
Tunceli'nin yüksek dağlarındaki otlaklarda yetişen değişik otlarla beslenen hayvanların sütünden yapılan Türkiye'de meşhur dağ kokulu “Şavak Peyniri” Türkiye'nin her tarafından alıcı bulmaktadır. Ovacık ilçesinde tamamen organik olarak üretilen nohut ve fasulye son yıllarda önemli ölçüde talep almaktadır.
14- Dut Tatlısı
Tunceli'de bolca yetişen lezzetli bir meyve olan kara dut ile birden fazla tatlı hazırlanıyor. Dalından taze toplanmış bu tatlı meyvelerden hazırlanan dut tatlısı içerisinde irmik, süt, çilek gibi pek çok malzeme yer alan leziz bir tatlı seçeneği.
Gulik – Çiriş olarak da bilinen ve Munzur Vadisi'nde doğal olarak yetişen gulik Nisan ayında çıkıyor. Taze olarak da yeniyor, yemeği de yapılıyor.
Açıklama: Latince adı Eremurus Spectabilis olan Çiriş'e yörede gulik denilmektedir. Zambakgiller familyasına ait bir bitki türü olan çirişi uzmanlar, 100-200 cm yükseklikte rozet yapraklı tüysüz sarı çiçekli çok yıllık ve otsu bir bitki olarak tanımlamaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Yöreye özgü bitki ve sebze yemeklerinden, Gulik Yemeği, Mantar Yemeği, Döğme Çorbası, Döğme Pilavı, Gulik Çorbası, Guriz Yemeği ile kurutulmuş sebze yemekleri sayılabilir.
Mezhep olarak, % 80 Alevi, %20'si ise Sünnidir.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Yaz aylarının kısa ve serin geçtiği şehirde kışlar ise oldukça uzun ve yağışlı. Yıllık ortalama 1000 mm yağmur alan Tunceli'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gezmek için en iyi zamanlar ise ilkbahar ve sonbahar ayları.
Yöre, Osmanlı yönetiminde 1847 yılında, Hozat merkez olmak üzere “Dersim Livası” adıyla sancak yapılarak Erzurum'a bağlanmıştır. 1879 yılında da Farsça "Gümüş Kapı" anlamına gelen “Dersim” adıyla ayrı bir il olan Tunceli, 1892 yılında tekrar sancak yapılarak Mamurat-ül Aziz (Elazığ) iline bağlanmıştır.
Tarım: Tunceli ilinde en çok yetişen tarım ürünü buğday olmasına rağmen miktarı azdır. Ayrıca, arpa, şekerpancarı, fasulye, soğan ve az miktarda pamuk ve iyi cins kokulu tütün yetiştirilir. Güney kısmında vâdilerde sebze ve meyve yetiştirilir. Başlıca meyveleri ceviz, dut ve bâdemdir.
Doğal Göller
Turizm açısından önem taşıyan bu göller Karagöl, Koçgölü, Şer Gölü, Dilincik Gölü, Çimli Gölü, Mercan Gölleri, Katır Gölleri ve Buyer Baba Gölleridir.
Tarım: Tunceli ilinde en çok yetişen tarım ürünü buğday olmasına rağmen miktarı azdır. Ayrıca, arpa, şekerpancarı, fasulye, soğan ve az miktarda pamuk ve iyi cins kokulu tütün yetiştirilir.
Kaç Günde Gezilir; Tunceli'yi 2-3 günde gezebilmeniz mümkün. Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Tunceli'yi özellikle Mayıs ayında ziyaret etmeniz oldukça uygundur. Yemyeşil doğasına tanıklık edeceğiniz ve doğa sporlarını daha rahat yapabileceğiniz bir zaman dilimidir.
Ovacık Balı, Ovacık Fasülyesi, Dersim organik ürünler, Tunceli Organik ürünler, Ovacık Tulum Peyniri, Ovacık Tereyağı, Pülümür Tuzu, Doğal çiçek balı, Tunceli Belediyesi Satış Sitesi.
Yapılan araştırmalara göre Tunceli ilinde çalışan sayısının en fazla olduğu sektörün inşaat sektörü olduğu görülmektedir. İkinci sırada toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörü, üçüncü sırada ise İdari ve destek hizmet faaliyetleri yer almaktadır.
Ovacık'ın kuru fasulyesi, tulum peyniri, gözeleri meşhur, bir de komünist belediye başkanı.Konu yemek olduğuna göre bence kahvaltıda peynir ve yöreden yağ ile bal, akşam da kuzu çevirme veya tandır yiyin.Bol bol Munzur suyu için.
Prof. Dr. Naci Görür tarafından kullan ifadeler şu şekilde; "Yedisu fayı en son 1794 yılında kırıldı dolayısıyla Tunceli-Pülümür'de her an 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelebilir." Buna göre Tunceli bölgesinde deprem riski bulunuyor.
Bu dönem içinde 1877, 1885, 1892, 1907, 1911, 1914 ve 1916 yılı isyanları vuku buldu. Birinci isyanın hemen ardından Dersim sancağı Erzurum'dan alınarak merkezi Hozat olan bağımsız bir vilâyet durumuna getirildi.
2) Kanoğlu Et ve Balık Lokantası
Doğunun en lezzetli etleri ile yapılan lokum gibi bir kavurma ya da kaşar peyniri ile lezzetlendirilmiş mis gibi bir sebzeli balık yemek için uğrayabilirsiniz Kanoğlu Et ve Balık Lokantası'na.
Yıllarca Akdeniz ve Ege sahillerindeki tatil beldelerine giderek denizin keyfini çıkaran yerli ve yabancı turistler, artık Tunceli sahillerini tercih ediyor. Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu Tunceli'de vatandaşlar, serinlemek için Munzur Nehri'ne akın etti.
Nüfusun büyük çoğunluğu Alevi inanışına bağlıdır. Nüfusun tamamına yakını Türkçe konuşmaktadır. Türkçenin yanı sıra günlük hayatta Zazaca (Kırmanci, Kırmançki, Dımili, Dımılki ve Zazaki olarak da bilinir) ve Kürtçe (Kurmanci) konuşulmaktadır.
Tunceli ve çevre illerinde yaşayan Zaza ,Türk,Kürt Aleviler, yörenin tarihsel isminden gelen bir tabirle Dersim Alevileri olarak adlandırılır.
Tunceli'de Konuşulan Diller - Tunceli
Açıklama: Günümüzde Tunceli halkının büyük bir çoğunluğu iki dillidir. Bunlar Kurmanci veya Dımılki (Zazaca) ile birlikte Türkçeyi de bilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri