Tüp bebek tedavisi sonucunda gebelik elde edilemedi ise, detaylı bir değerlendirme yapılarak uygulanan yumurtalık uyarım protokolüne verilen yumurtalık yanıtı değerlendirilir. Yeni bir deneme öncesinde yapılması gerekli tetkik olup olmadığı saptanır ve ardından tekrar bir uygulama yapılması planlanır.
Tüp bebek tedavisi tutmazsa ne yapılmalı? Tedavinin başarısız olması durumunda çift ilk olarak tüp bebek merkezinden başarısızlık sebeplerinin araştırılması istenmelidir. Bunun sonucunda ayrıntılı tetkik, muayene ve kontroller yapılmalı, başarısız tüp bebek tedavisinin her aşaması gözden geçirilmelidir.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Cevap: Tüp bebek tedavisi sonrası gebelik olmaması durumunda, tedavinin yeniden değerlendirilmesi gerekebilir. Bu nedenle, doktorunuza danışarak yeni bir tedavi planı oluşturulabilir veya alternatif tedavi seçenekleri değerlendirilebilir.
İlk tüp bebek tutmadığında en yaygın neden embriyonun (ların) rahim duvarına tutunup yerleşmeden önce büyümelerinin durdurmasıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Başarısız bir tüp bebek tedavisini sonrasında ortalama 2 ay sonrasında ikinci bir tüp bebek tedavisi yapılabilir.
Stresi azaltmak için bazı aktivitelerde bulunmak, düzenli egzersiz ve doğa yürüyüşleri yapmak, doğru beslenmek, zihinsel ve fiziksel hazır olmak tedavide başarı şansını artıran etkenlerdir. Tüp bebek tedavi sürecinde haftada 2-3 kez yürüyüşe çıkılabilir.
Rahim içinde var olan fonksiyonel ve yapısal bozuklular, embriyonun rahme tutunmasına engel olabilir. Ayrıca polip ve miyom gibi iyi huylu tümörlerin varlığında da embriyo, rahme tutunamayabilir. Embriyonun tutunmasına engel olan odağın saptanması için kapsamlı muayene ve farklı tetkiklerin yapılması gerekebilir.
Embriyo kaliteli olduğunda anneye ait bazı faktörler, transfer tekniği , rahim zarının gebelik tutunmasına uygun olmaması, bağışıklık sistemi, annenin hormonal durumu gibi bazı geçici durumlarda da embriyo iyi olmasına rağmen gebelik oluşmayabilir.
Kan testi pozitif olursa gebelik gerçekleşmiş demektir. Tüp bebek tedavisi gören anne adayında bel ağrıları, karın ağrısı, bulantı, hafif lekelenme durumlarının yaşanması bebeğin tutunma belirtileri olabilir. Lakin bazı anne adaylarında bu belirtiler gözükmeyebilir bunların olmaması gebe olmadığı anlamını taşımaz.
Tüp bebek tutmazsa kanama ne zaman olur sorusunun yanıtı, genellikle gerçekleşmesi beklenen adet tarihine denk gelir. Tüp bebek tedavi sürecinde uygulanan ilaçlar nedeniyle 1 ya da 2 ay adet düzensizliği yaşanabilir. Çoğunlukla bu sorun kendiliğinden düzelir.
Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır. Çiftler embriyonun tutunamaması durumunda ne yapılması gerektiğini de merak edebiliyor. Böyle bir durumda dondurulmuş embriyoların ideal zaman içerisinde yeniden transferi denenebilir.
Gebelik oluşturması beklenen embriyonun bozulmuş genetik yapısı, Yumurta gelişimi sırasında kullanılan ilaç protokollerinin uygun olmaması, Embriyonun geliştiği kültür ortamlarının yeterli olamaması, Embriyo dış zarının kalınlaşması gibi embriyoya ait nedenler tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarına sebep olabilir.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
İlk Tüp Bebek Tutma Oranı
Bir çiftte, eğer kadın yaşı 30 yaş altında ise, yumurtalık rezervi normal düzeyde ise, tüplerle ilgili sorun yoksa, meni spermi kullanıldı ise ve blastokist aşamasında iyi kaliteli bir embriyo nakledildi ise gebelik şansı %58-60'lara kadar çıkmaktadır.
Buna göre 35 yaş altındaki kadınlar ilk ve ikinci tüp bebek tedavilerinde bir embriyo, üçüncü ve sonraki tedavilerinde iki embriyo transferi yaptırabilirler. 35 yaş üzerindekiler ise tüp bebek tedavilerinde en fazla iki embriyo transfer yaptırabilirler.
Tüp bebekle başarı şansı yüksek olan çiftlerde tüp bebek genellikle ilk denemede tutmaktadır. İlk tüp bebek tedavisinde hamile kalanların genellikle ortak özelliği; çiftlerin genç yaşta olması, yumurta rezervinin iyi olması ve sperm parametrelerinde ciddi bozuklukların olmamasıdır.
Kaliteli embriyonun tutunma şansı, düşük kaliteli embriyoya göre daha yüksek olsa da bazı durumlarda embriyo rahme tutunamayabilir.
Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri mükemmel kalsiyum ve D vitamini kaynaklarıdır. Bu besinler üreme sağlığı için gereklidir ve tüp bebek tedavisi sırasında başarılı implantasyon şansını artırabilir. Doymuş yağ alımını azaltmak için az yağlı veya yağsız seçenekleri tercih edin.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur. Önce epitele sonra dolaşım sistemine peretre olur. Embriyo tutunması en çok endometriumun üst, arka, orta hatta olur.
Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır. Döllenmeden 5 gün sonra, embriyo rahme ulaştığında, ilk olarak dış kabuğundan sıyrılır (hatching). Serbest kalan embriyo, yeni yuvasını bulmak ve yerleşmek üzere hazırdır. İkinci aşama 6. günde başlayan yapışma, tutunma aşamasıdır.
Tecrübeli laboratuvarlara sahip tüp bebek merkezlerinde dondurulmuş embriyoların çözülme sonrası yaşama şansı %95-98 olup, gebelik şansı da taze embriyo transferine eşittir.
Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
Embriyo transferi sonrası tutunma yaklaşık olarak transferin 2.günü başlar, transferin 6-7. gününe kadar devam eder.
İki tüp bebek arasındaki zaman farkı ne kadar olmalıdır? Tüp bebek tedavi sonucunda gebelik sağlanamamışsa eğer, 2- 3 ay aradan sonra tekrar ikinci bir tedaviye başlanılmasında hiçbir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri