EKG (kalp grafisi), SFT, akciğer grafisi, kan testi ve endoskopisi (reflü, ülser vb. hastalıklar için) yapılmalı ve anestezi doktoru tarafından onay alınması (doktor gerektiğinde dahiliye, kardiyoloji ve endokrinolojiye yönlendirmektedir) gerekmektedir. Tetkik öncesi ise 8 saat aç olma ve susuzluk gerekmektedir.
TÜP MİDE AMELİYATINA GİDERKEN
Ameliyattan önceki gece saat 24 ten sonra aç kalmak, ameliyat saatine kadar su dahil hiçbir şey yememek-içmemek gerekir. Gelirken duş almanız ve kişisel eşyalarınızı beraberinizde getirmeniz uygun olur. Önceden kullandığınız tüm ilaçlarınızı hastaneye getirin.
Acil ameliyatlar dışında neredeyse tüm cerrahi işlemler öncesinde tam kan sayımı, koagülasyon testleri (PT, APTT) biyokimya testleri, kan grubu ve hepatit testleri yapılır. Bu testlerde bozukluk çıkması durumunda uygulanacak anestezi ve cerrahi işlem riskli hale gelir.
Ayrıca olası bir mide patolojileri için ameliyat öncesi endoskopi ile mide değerlendirilir. İlgili tetkiklerin haricinde, ameliyat oluru için kardiyoloji, endokrinoloji, göğüs, psikiyatri ve anestezi doktorunun görüşü alınır. Hasta bir gece önceden aç bırakılır.
Vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde olup beraberinde obezitenin getirdiği rahatsızlıkları ve hastalıkları yaşayan hastalar tüp mide ameliyatına uygundur. Vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan hastaların hiçbir rahatsızlığı olmasa bile tüp mide ve diğer obezite ameliyatları için uygundur.
İlgili 17 soru bulundu
Vücut kitle indeksi 35 ve altında olan kişilere yapılamaz. Hormon bozukluğuna bağlı obezite gelişen hastalara yapılmaması gerekir. Psikolojik bozukluğu olan ve psikiyatri doktorunun önermediği kişilere yapılmamalıdır.
Nadiren açık yöntem kullanılırsa da günümüzde bu ameliyat kapalı (laparoskopik) olarak yapılmaktadır. Ameliyatta mide stapler denilen bir alet yardımıyla mide tüp şekline getirilmektedir. Ameliyat ortalama 45 dakika sürer.
Hasta 3. Veya 4. Gün taburcu edilir.2 hafta sonra yürümeye ve masa başı işte çalışmaya başlayabilir. Fiziksel güç gerektiren işlere iste 1 ay sonra başlaması gerekir.
Mide küçültme ameliyatından sonra hasta ortalama 4 gün sonra taburcu edilebilmektedir. Kişi yürür, hareket eder kısacası kendini zorlamadan günlük yaşamına devam edebilmektedir. Ancak ameliyat sırasında atılan dikişler de dâhil iyileşme süreci ortalama 10 günü bulabilmektedir.
Tüyler cerrahi alana engel olmadığı sürece temizlemeyin, Tüy temizliğini ameliyattan hemen önce gerçekleştirin, Tıraş makinesi ya da tüy dökücü krem kullanın, jilet kullanmayın, Ameliyathanedeki tüm jiletleri ortadan kaldırın ve Tüy temizlik protokolü oluşturun.
Ameliyat olacak hastaları servisde, servis hemşireleri ameliyata hazırlar. Hastaların üzerlerinde sadece iç çamaşırları kalacak şekilde soyunmaları ve özel ameliyat kıyafetini giymeleri gerekir. Bu kıyafetler, giydirilmesi ve çıkarılması son derece kolay olan, arkadan bağlanan, bol kıyafetlerdir.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Kadar Kilo Veririm? Tüp Mide ameliyatından sonra hastalar ilk bir ayda ortalama total kilonun %10 u kadarını yani 10-20 kiloyu ilk bir ayda verebilirler. Bununla birlikte hastalarda ilk bir ayda kişiden kişiye göre değişen -30 kiloya varan tartı değişiklikleri bile olabilmektedir.
Mide küçültme ameliyatında nazogastrik (ağızdan ve burundan mideye uzanan hortum) sonda her hasta için kullanılmayabilir. Genellikle ameliyatı yapan cerrah duruma göre karar verebilmektedir. Eğer takılmışsa da ameliyat bitiminde hasta uyanmadan çıkarılır.
Bu sızma veya kaçak sonucu karın içinde enfeksiyon oluşmakta ve ilerlediğinde sepsise kadar gidebilmektedir. Kaçağın tüp mide ameliyatı sonrası en sık görüldüğü zaman 5-8. günler arasıdır. Tüp mide ameliyatından 10 gün geçtikten sonra kaçak olma olasılığı çok düşüktür.
Tüp mide ameliyatı sonrası iç dikişler ne zaman iyileşir? Genelde midedeki iç dikişler 15 gün içerisinde iyileşir. Ancak tam iyileşme süreci bir ay sürer.
Operasyon sırasında hem içerden hem de vücudun dışından dikiş atılır. İçerdeki dikişler midenin yeni şeklinin korunması için uygulanır. Bu dikişlerin iyileşmesi için 15 gün gereklidir. Dışarıda bulunan küçük kesiler ise 1 hafta gibi bir sürede iyileşir.
Obezite sonrası deri sarkması durumunu engellenmenin de garanti bir yolu yoktur. Bu nedenle obezite ameliyatı şartları uygun olan ve ameliyat sonrasında kilo vermeye başlayan kişilerin ilk olarak verdiği kiloları en az 6 ay kadar sabitlemesi önemlidir.
Vücut kitle indeksi 30 ve altında olanlara, ameliyat sonrası yaşam stili değişikliği yapamayacak hastalara, madde ve alkol bağımlılarına, kanser hastalarına ve 1 yıl içinde gebelik planlayan kişilere yapılamaz. Hormon bozukluğuna bağlı obezite gelişen hastalara yapılmaması gerekir.
Ghrelin hormonu diğer adıyla açlık hormonu midenin fundus bölgesinden salgılanır. Tüp mide ameliyatında midenin fundus bölgesi çıkarılarak ameliyat sonrası açlık baskılanır. Bu mekanizma ameliyat sonrası sürecin konforunu arttırır.
Ameliyat sırasında hastanın yatış pozisyonunun bu ağrıya neden olduğu bilinmektedir. Tüp mide ameliyatı sonrası bacak ağrısı ilk bir hafta – 10 gün içerisinde uyuşma, karıncalanma veya hafif sızlama şeklinde hissedilir, zamanla herhangi bir müdahaleye gerek duyulmadan kaybolur.
Bir ay süreyle ağır fizik egzersizlerden ve ağır yük kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Çalışanlar için işe geri dönme süresi yapılan işin ağırlığına göre 20-30 gün arasında değişir.
Kilo verme tüp mide ameliyatından sonra 12- 18 ay kadar devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri