Bu ameliyatın uzun vadede hiçbir zararı olmamaktadır. Eğer hasta diyetine dikkat etmezse kilo vermede zorluklar yaşayabilir, beslenme zorluklarıyla karşılaşabilir, hatta kilo da alabilirler.
Tüp Mide Ameliyatının en önemli riski kaçaklar dediğimiz stapler hattından midenin kesilen bir yerinde özellikle midenin yemek borusuyla birleştiği yerde sızıntıların oluşabilmesidir. Dünya istatistiklerine göre kaçak oranı yüzde bir olarak kabul edilmektedir.
Tüp mide -diğer adıyla mide küçültme- ameliyatı geçiren hastaların yaklaşık %1-2'si önemli sorunlar yaşayabilir. Yüzde 3-4 kadarı hafif problemlerle karşılaşabilir. Yüzde %95'indan fazlası ise ameliyatla ilgili hiçbir sorun yaşamadan taburcu olur ve günler içinde olağan gündelik yaşamına döner.
Hiç komplikasyon olamayan bir ameliyat hiç yapılmamış bir ameliyattır. Obezite ameliyatlarında genel olarak bakacak olursak ölüm riski ‰ 1 binde bir ve ‰ 4 binde dört arasındadır. Karşılaştıracak olursak bir koroner bypass ameliyatında evrensel olarak öngörülen ölüm oranı yüzde iki buçuktur.
İlgili 43 soru bulundu
Vücut kitle indeksi 35 ve altında olan kişilere yapılamaz. Hormon bozukluğuna bağlı obezite gelişen hastalara yapılmaması gerekir. Psikolojik bozukluğu olan ve psikiyatri doktorunun önermediği kişilere yapılmamalıdır.
Nadiren açık yöntem kullanılırsa da günümüzde bu ameliyat kapalı (laparoskopik) olarak yapılmaktadır. Ameliyatta mide stapler denilen bir alet yardımıyla mide tüp şekline getirilmektedir. Ameliyat ortalama 45 dakika sürer.
Günümüzde etkinliği kanıtlanmış, risk oranları düşük olan, en sık uygulanan mide küçültme ameliyatı "tüp mide ameliyatı"dır. 15 yıllık geçmişi olan tüp mide ameliyatının tıptaki adı "sleeve gastrektomi"dir. Mide küçültme ameliyatının günümüzde uygulanan diğer çeşidi ise 'gastrik bypass' ameliyatıdır.
Ameliyat sonrası altı aylık süreç içerisinde beklenen kilo kaybı yaklaşık 30- 35 kilo civarında olmaktadır tüp mide ameliyatı sonrası ilk ayda kaç kilo verilir? diye merak ediyorsanız, yaklaşık 9 kilo veya aktifliğe bağlı olarak biraz daha fazla kilo kaybı yaşayabilirsiniz.
Bunun dışında tüp mide ameliyatı sonrası 2 ila 4 hafta içerisinde kaçak riski devam eder. Özellikle ameliyattan sonraki ilk 1 ay yukarıda belirtilen şikâyetler ortaya çıkarsa mutlaka beklemeden doktorunuz ile görüşmelisiniz.
Mide küçültme ameliyatından sonra hasta ortalama 4 gün sonra taburcu edilebilmektedir. Kişi yürür, hareket eder kısacası kendini zorlamadan günlük yaşamına devam edebilmektedir. Ancak ameliyat sırasında atılan dikişler de dâhil iyileşme süreci ortalama 10 günü bulabilmektedir.
Fenerbahçe Kulübü personeli ve üyesi Özge Şeker, mide küçültme ameliyatı sonrası meydana gelen enfeksiyon sonucu yaşamını yitirdi. 78 kilo ağırlığındaki Özge Şeker'in ölümüyle gündeme gelen “mide küçültme” operasyonlarına ilişkin uzmanlar uyarıyor: Operasyon belli şartlar oluştuktan sonra gerçekleştirilmeli.
Tüp mide ameliyatı için normal kilonuzun en az 25 kilo üzerinde olmanız gerekir. Vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olmalıdır. 30-35 arası olan şeker hastaları da ameliyat olabilirler.
Kaçak ve sızıntı ameliyat esnasında dikilen veya zımbalanan mideden mide asidinin veya mide içeriğinin karın içine sızmasıdır. Bu sızma veya kaçak sonucu karın içinde enfeksiyon oluşmakta ve ilerlediğinde sepsise kadar gidebilmektedir. Kaçağın tüp mide ameliyatı sonrası en sık görüldüğü zaman 5-8. günler arasıdır.
Çok nadirde olsa bazı hastalar ameliyat sonrası pişmanlık hissine kapılabiliyor. “Neden böyle bir ameliyat oldum?” şeklinde pişmanlıklarını dile getirebiliyorlar. Pişmanlık duyan hastaların hayatı genellikle yeme içme odaklı oluyor. Hayatının en büyük hazzını, en büyük keyfini yeme içme olarak ortaya koymuş hastalar.
~ Tüp Mide Ameliyatı sonrası midenin büyük bir hacim kaybına uğraması sebebiyle kilo verememe ihtimali olmamaktadır. Ameliyatın ardından doyma kaliteniz, açlık hissetme oranınız değişeceği için ideal kilonuza sağlıklı bir biçimde kolayca ulaşabileceksiniz.
Tüp Mideliler yeme arzularıyla savaşmazlar. Az acıkır, az yerler, her şeyden yer, çabuk doyarlar. Tüp mide ek bir sağlık sorununa yol açmaz. Kilo verme hızı değişkendir, hastanın başlangıç kilosuna ve metabolik özelliklerine göre farklılıklar gösterebilir.
Sarkmayı minimum düzeyde tutmanın bir yolu olarak spor yapmak gösterilebilir. Burada kişinin vücut yapısı da devreye girer. Bütün bunların yanında beslenmeyi de buraya ekleyebiliriz. Transit bipartisyon sonrası beslenme, diğer mide ameliyatlarında olduğu gibi çok önemli bir yere sahiptir.
Tüp mide ameliyatı ortalama bir saat sürer.
Dr. Aydemir Ölmez, “Mide küçültme ameliyatları ile başarılı sonuçlar alınarak hastaların hızlı ve etkili bir şekilde kilo vermesi sağlanabilmektedir. Fakat bazı durumlar ameliyat başarısını etkilemekte ve istenilen sonuçların alınmasına engel olmaktadır. Bu durumu yaşayan hastaya revizyon ameliyatı uygulanabilmektedir.
Hasta 3. Veya 4. Gün taburcu edilir.2 hafta sonra yürümeye ve masa başı işte çalışmaya başlayabilir. Fiziksel güç gerektiren işlere iste 1 ay sonra başlaması gerekir.
Mide küçültme ameliyatında nazogastrik (ağızdan ve burundan mideye uzanan hortum) sonda her hasta için kullanılmayabilir. Genellikle ameliyatı yapan cerrah duruma göre karar verebilmektedir. Eğer takılmışsa da ameliyat bitiminde hasta uyanmadan çıkarılır.
Bir ay süreyle ağır fizik egzersizlerden ve ağır yük kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Çalışanlar için işe geri dönme süresi yapılan işin ağırlığına göre 20-30 gün arasında değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri