Sadece turbonun motora ve çekişe katkısı belli bir devirin üzerinde başlar ve arçata hissedilir bir çekiş, ivmelenme olur. Bu durum yanlış algılanarak turbo devrde, devrede değil gibi bir şehir efsanesine yol açmış durumda. Turbonun devreye girmesi çıkması diye bir durum yoktur. Turbo herzaman devrededir.
Aracınızın turbosunun devreye girip girmediğini, devir saatinden kolayca anlıyabilirsiniz. Normal şartlarda turbo 1500 devirden sonra devreye girmektedir. Eğer aracınızın çekişi düşmüş ve 3000 devir üstünü göremiyorsa büyük olasılıkla turbo arızalanmış demektir. Bunu vites değişimlerindede kolayca anlıyabilirsiniz.
Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır. Tahliye kapağı gerektiğinde açılmazsa, turboşarjın ürettiği takviyeyi serbest bırakamayacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır. Çünkü motor soğukken yüksek devire çıkması aynı zamanda yüksek basınç oluşmasına neden olur bu durum turbo türbinlerine zarar verebilir.
Ortalama bir motor 6000-7000 devir/dakika hıza çıkabilirken turbo sistemi içerisindeki türbin ve kompresör 150.000 devir/dakika üstü hızlara çıkabilir. Bu nedenle de türbin ve kompresörün bağlı olduğu milin yatakları ısıya ve sürtünmeye karşı çok hassastır.
Turbolu aracı yokuşlu bir yolda sürün. Aracı üçüncü vitese ve üç bin devire getirip gaza sonuna kadar basın. Eğer bariz bir ıslık sesi duyuyorsanız, bu turboda ciddi bir sorun olduğuna işarettir. Islık sesi duyduğunuz turbolu aracın ya turbo ömrü bitmiş yada ömrünün bitmesine çok az bir zaman kalmıştır.
Arızalanan turbonun motora direkt olarak zarar verdiğini söylemek yanlış olur. Ancak hava beslemesinin yeterli gelmemesi ve odadaki kötü yanma motorun titreşimli bir çalışma moduna girmesine neden olur. Titreşimli çalışan motorda ise piston, subap ve biyel sistemi olumsuz etkilenecektir.
Turboya gelen yağlama kanallarında ve yatak yuvası yağlama deliklerinde aşırı karbon birikmesinden dolayı tıkanmaların meydana gelmesi. Motor çalıştırılıp soğuk olduğunda ani olarak yüksek hızlara çıkartılırsa turbo miline yeterli yağ ulaşmaz ve zarar görür.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
Turbo daha geç devreye giriyor diye birşey söz konusu değil, Turbo daha geç dolmaya başlamıştır bu da basınç yetersizliginden olur. Bujilerde bir arıza veya Turbo hortumlarinda kaçak veya deformasyon olabilir.
Turbo arızası aslında belirgin bir şekilde anlaşılabilir. Turbo arızasının anlaşılmasındaki en büyük faktör ise aracınızın performansının eski şekilde olmamasıdır. Turbonuzdan belirgin şekilde sesler gelmesi, motor arıza lambasının yanması gibi faktörler de turbo arızasını işaret eder.
Herşey normal görünüyor. EGR tıkanmışsa, silindir içi harareti arttığında bunu hisseden oksijen sensörü turboyu devre dışı bırakıyor olabilir. Silindir içi hararetin artmasına bir sebepte, yan sanayi yakıt filtresi kullanımı veya yakıt filtresi contasından hava alması olabilir.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür.
Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır. Turbo içerisinde yağ kaçağı olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum sırasında aracınız motor devrini hızlıca arıttıracaktır.
Turbo beslemeli araçlar içinse , 1.800 devir bandından sonra turbonun devreye girdiğini ve ivmelenmenin fazlasıyla arttığını aracınızı kullanırken hissedebilirsiniz. Uzun yolculuklarda ise devir saatinizi, 1.800- 2.500 bandında tutarsanız maksimum yakıt verimliliğini sağlamış olursunuz.
Motorun bir numaralı gıdası olan benzinin kalitesi yine motorun randımanlı kullanılmasını sağlamaktadır. Kalitesiz benzin her zaman için ilk zararı motora verir. Mümkün mertebe tek tip benzin marka ve çeşidi tercih edilmelidir. Bu sayede motorun gereksiz hararet yapması, segmen kayması gibi hasarlardan kaçınılmış olur.
Turbo motorlu bir araba doğal hava basıncının sağladığı beygir gücünün çok daha üstünde bir performans sunuyor. Turbo motorlar daha küçük yapıda olduğu için daha az yakıt tüketiyor.
Turboya sahip bir aracınız varsa bu aracınızın turbo bakımı, aracınızın kullanım aşamasında başlamaktadır. Turbo-şarja sahip aracınız çok yüksek motor devirlerinde çalışmasından dolayı bu durum motor yataklarında aşınmaya neden olarak, yıpranmaya, bozulmaya, otomobil performansının olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
Turbo dizel araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler; Turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri