En sevilen tatlıları, kendi uydurdukları turbo. Sütlacın üzerine kocaman bir porsiyon tel kadayıf onunda üzerine bolca (yaklaşık 3 yemek kaşığı) kavrulmuş, kırık fındık koyuluyor, adına da turbo deniyor.
Yarım kilo kadayıf 150 gram eritilmiş tereyağ karıştırılıp fırın tepsisinde alt üst kızarıyıncaya kadar pişiyor fırından çıkınca soğuk şerbet üstüne dökülüyor ılıyınca fırın sütlaçların üzerine paylaştırılıyor sevenler biraz tarçın serpe bilir en son bol çekilmiş fındık dolapta soğutun.Afiyet olsun.
Yıllardır adından söz ettiren ve ettirmeye de devam eden Karadeniz mutfağının tatlarından biri de “turbo tatlısı” dır. Sütlacın üzerine konulan kadayıf ile taçlanan lezzet, vazgeçilmez tatlardan biridir Rize'de. Doğal sütten yapılan sütlacın üstüne konulan kadayıfla birlikte ortaya enfes bir lezzet çıkıyor.
Aside tatlısı; un, tereyağı ve pekmez kullanılarak hazırlanan, içinde şeker olmayan, oldukça pratik, lezzetli ve de çok hafif bir tatlı tarifidir. Aside tatlısı Kayseri yöresine ait bir tatlıdır. Kıvamı muhallebi kıvamına yakındır, helva gibi olmamalıdır.
İspanyol tatlısı diye de bilinen churros, Latin Amerika ülkelerinde de çok sık karşımıza çıkan bir tür kızarmış hamur tatlısı. Toz şekere ve çikolata sosuna ya da süt reçeline bulanarak yenen churros'un tarifini arıyorsanız içeriğimizde bulabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
gaziantep'te yenmesi gereken çıtır kadayıf üstüne dizilen bütün antep fıstıklarından oluşmuş şerbetli enfes tatlı.
Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür.
Zigana dağlarının eteklerin de kurulu Hamsiköy 1300 rakım yüksekliğe sahiptir. Adının manası ise 5 köy anlamına gelmektedir. Mübadele yıllarında burada yaşayan rum halk gidince Hamsiköy boş kalmıştır.
Öncelikle sütü tencereye alıp pirinçleri yıkayıp süte ekliyorum . Kısık ateşte kaynayana kadar arada karıştırarak pişiriyoruz . Pirinçler yumuşadıktan sonra şekeri ilave edip iyice karıştırarak şekeri eritip ocağı kapatıyoruz. Sütlacımız hazır çok katı yada çok sıvı olmuyor .
Yani kısacası tel kadayıf şeklinde ama daha kıtır, fakat yine de Antep fıstıklı ve olağanüstü güzellikte renge sahip olan bir tatlı bu.
Makarna yapılışı:
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
1 lt sütü 1, 5 kaşık şeker, un ve mısır nişastası ile boza kıvamında pişirin ve onu da üstüne dökün. Soğuyunca 1 bardak sütle çırpılarak hazırlanmış krem şantiyi üzerine yayın. İsterseniz üzerine hindistan cevizi atabilirsiniz. Bir gece buzdolabında beklerse daha iyi olur.
Tencereye şeftaliler şeker ve biraz su konur . Yumuşayana kadar yaklaşık 5-8 dk pişirilir. şeftaliler soğutulup yapılacak kupun içine önce dondurma üstüne şeftali ve en üste krem şanti konulur . Çekilmiş ceviz ile servis edilir.
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Un, yağ ve suyu karıştırın, yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hazırladığımız bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve iki elinizin arasında yuvarlayarak ip gibi uzatın. Sonra spiral şeklinde dolayarak şekil verin.
Noodle ve makarna iki özelliğiyle birbirinden ayrılır. Birincisi; noodle makarnadan daha ince kesilir ve ön pişirme işleminden geçirilir. Bu nedenle makarnaya göre daha kırılgan bir yapıdadır. İkinci ve belki de en önemli fark ise noodle'da kullanılan unun çeşididir.
Makarnanın duvara yapışması yüzeyindeki nişastanın bir nevi yapıştırıcı vazifesi görmesiyle alakalıdır. Gereğinden fazla da pişirseniz, az da pişirseniz o makarna o duvara yapışacaktır. Makarnanızın kıvamını anlamak için yapabileceğiniz en iyi şey ise tadına bakmaktır.
Bir tencerenin içerisne 3 - 3,5 su bardağı su koyun. İçerisine birkaç damla yağ ve 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Su kaynayınca içerisine kelebek makarna ilave edin. Makarnalar yumuşayana kadar pişirin.
Sütlaç, En Eski Tatlımız
Bebekken tanıştığımız ilk yiyecek süttür. Daha sonra anne sütünün yerini doğrudan inek sütü alır. Belki de bu sebeple tarihte bilinen ilk tatlılar da gene sütlü tatlılardır. Sütlü tatlılarımız içerisinde belki de en çok bilinen ve sevileni sütlaçtır.
Dibile veya dible ünlü bir Türk tatlısıdır. Ege bölgesinde yapılmaktadır. İzmir'in Ödemiş ilçesinde bayram ve nişan törenlerinin geleneksel tatlısı Dibile, köylü kadınlara atalardan miras kalan "Mühr-ü Süleyman" formundaki demirle şekillendirilerek hazırlanır. Aydın'ın geleneksel tatlılarından biridir.
Kremayı sıcak sıcak etimeklerin üzerine dökelim. Krem şantiyi sütle çırpalım ve katılaşıncaya kadar köpürtelim. İyice soğuyan muhallebinin üzerine sürelim, bolca hindistan cevizi serpip dolapta 5-6 saat bekledikten sonra kar yağdı tatlımız servise hazır.
Zerdeli sütlaç, Gaziantep'te bayramlarda ikram edilen hafif tatlılardan biridir. Bu tatlının diğer adı astarlı sütlaç olup, yerel halk arasında sürprizli sütlaç diye de bilinir. Gaziantep'in geleneksel lezzetlerinden biri olan astarlı sütlaç aynı kase içinde kat kat sunulur. Sütlacın üzerinin buruşuk olması gerekir.
Hamsiköy sütlacının en büyük özelliği sadece pirinç ile pişirilmesi. İçine nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericilerin konmamasıdır. Kısa süreli fırınlanıp, bol fındıkla yenmesidir. Tabii ki her yemeğin yöre yöre değişmesi gibi bu sütlaç da yapılırken yöre yöre değişir.
Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri