Tsi'larda dump valve sorunu olabiliyor bir nevi turbo'nun basıncını tutan bu parça kaçırma yapıyor ve tekrar dolması gerekiyor bu sırada hızlanırken tekleme veya kesilme yapabiliyor.
Tekleme; motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Teklemeye sebebiyet veren ateşleme sorunları; bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini ya da distribütör kapağı ile ilgili olabilir.
Araba Motorlarının Teklemesine Ne Sebep Olur? Araba motorlarının teklemesinin en yaygın nedeni tıkalı bir yakıt enjektörüdür. Bu genellikle yakıt hatlarının karbon birikintileriyle tıkanmasından kaynaklanır. Yakıt enjektörlerinin temizlenmesi gerekir ve bu, bir yakıt enjektörü temizleme kiti ile yapılabilir.
Sıralı Sistem Araçlarda Motor Soğukken LPG'de Tekleme
Genelikle soğuk iklimlerde ve kış aylarında sıkça yaşanan bu sorunun en büyük sebebi gaza geçiş ısısısının yaza göre ayarlanmasından kaynaklanır. Kış aylarında benzinden gaza geçiş ısısı en az 30 derece olması gerekir.
Motorun çalışmasından tekleyip teklemediği anlaşılabilir. Motor sarsıntılı bir şekilde çalışır. Gaz pedalına basınca teklediği anlaşılır. Aynı zamanda araç teklerken çok büyük bir performans kaybı olur.
İlgili 29 soru bulundu
Bujinin zarar görmesi aracın birçok aksanının olumsuz şekilde etkilenmesine sebep olmaktadır. Bujinin eskimesi ve işlevini kaybetmesi birçok şekilde kendini göstermektedir. Bunlardan biri de araçta oluşan ateşleme ve tekleme sorunudur.
Araçta ortaya çıkan bir arızanın bujiden kaynaklanıp kaynaklanmadığı servis yetkilileri tarafından belirlenir. Genel anlamda araçtaki pistonlar, yüksek hızlarda çalıştığı için yanlış zamanlarda ateşlenen bujiler, araçta tekleme ve sarsıntılara sebep olmaktadır. Bunun haricinde aracın motorundan sesler gelmektedir.
Örneğin ilk kalkışta veya vites değişimlerinde oluşan silkeleme kuvvetle muhtemel baskı balatadan yapar. Ancak hızlanırken oluşan silkelemenin nedeni ateşleme sistemi, yakıt sistemi hatta şaftın bağlantı takozları veya mafsalı olabilir.
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.
Çünkü genelde LPG de çekiş sorunu gaz ayarının ve motora giren hava miktarının bilinçsiz şekilde ayarlanmasından dolayı ortaya çıkmaktadır.
Bu problem, katalitik konvektör'ün içerisinin tıkanması ya da dağılması nedenleriyle aracın üretmiş olduğu atık gazı dışarı atmada yetersiz kalarak motorun çalışma dengesinin bozulmasıyla görülür. Dizel araba bu problemi daha çok yaşar ve gaz yememe sorunuyla karşılaşır.
Hocam tekleme dediğimiz şey ateşleme sistemiyle alakalı olur, motor ve şanzıman takozlarıyla alakalı olur. Eğer 2. Vitese attığınızda devir yetersiz kalıyorsa araba irkilir.
Eğer hava ayarınız çok fazla açılmışsa, gaz kesmelerde motor oluşan vakumla benzin yerine hava ayar memesinden hava emişi sağlar. Siz gazı aniden verdiğinizde oluşan düşük basınç nedeniyle bir anlık motor yakıtsız kalır ve teklem yaşar.
Bir süre düşük basınçta kullanıldıysa lastiğin içindeki teller kopmuş olabilir. tekerde balon oluşumu varsa sekme yapar,hava basınç farklılığı varsa yapar... olmadı lastiklerin yerlerini değiştirin yada stepneyi takın öyle deneyin...
Hiçbir şey olmazsa ve araç çalışmazsa, akü bitmiş, marş arızalı veya ateşleme sistemi arızalı olabilir. Öte yandan, bir klik sesi duyarsanız, ancak yine de motor açılmazsa, akünüz zayıf veya akü terminalleri arasında zayıf bir bağlantı olduğu anlamına gelir.
LPG Beyninin Arızalanması Durumunda Ortaya Çıkan Sorunlar
Bu durumda aracın çalışmasını zorlaştırır. Ayrıca aracın rölanti devrinde iniş-çıkışlar gözlenir ve aracın rölantide stabil kalması zorlaşarak stop etmeler gözlemlenebilir. Regülatör olan araçlarda LPG beyninin donması söz konusu olabilmektedir.
Motor suyuna LPG karıştırması belirtileri radyatöre bağlı yedek su deposunun taşması ve suyu eksiltmesi en büyük belirti olup bir diğer belirti ise yedek su deposunun ve radyatörün kapağı açıldığında gaz kokusu gelmesidir.
Yakıt, mazot ya da benzin her ne olursa olsun, enjektöre giderken kuvvetin doğru ayarlanması gerekiyor. Bu noktada basınç regülatörleri devreye girerek kuvveti düzenliyor ve aracın sağlıklı çalışmasında kilit bir rol üstleniyor. Yakıt malzemesinin enjektöre gidişi esnasında yakıt pompası belirli bir basınç uyguluyor.
Debriyaj bitikse araba, araç ilk kalkışta titreme yapar. Rampalarda araba çok bağırıyorsa ve sonradan toparlıyorsa genellikle debriyajda bir sorun var demektir. Genellikle de debriyaj bitmiş olabilir.
Motor teklemeli olarak çalıştığında verimsizleşir. Yani harcadığı yakıtı hareket enerjisine tam olarak çeviremez. Verimlilik düşer ve güç azalır. Bu durumda araç kalkışlarda titrer.
Aracın eskisi kadar hızlı çalışmaz. Yakıt tüketiminde gözle görülür artış görülür. Gaz pedalına bastığında motorda tekleme olur ve motor, çekiş sorunu yaşar. Marşa bastığında motor geç çalışır veya hiç çalışmaz.
Buji değişimi ise, motorunuzun önemli bir parçası olan bujilerin sağlığı için kritik öneme sahiptir. Peki, buji değişmezse ne olur? Eğer bujiler düzenli aralıklarla değiştirilmezse, aracınızın performansında belirgin bir düşüş yaşanabilir. Bujiler zamanla aşınırlar ve düzensiz bir şekilde ateşleme yapabilirler.
Bir kızdırma bujisi arızalı olduğunda, motoru çalıştırma zorluğundan kaba rölantiye ve motorun teklemesine kadar bir dizi soruna neden olabilir.
Araç hiç çalışmaz: Bobin komple arızalandığı için ateşleme oluşturamaz. Ateşleme olmayacağı için de araç çalışmayacaktır. Araç Tekler: Ateşleme bobininde oluşan çatlak genelde bu duruma sebep olur. Bazı durumlarda ise çok bobinli araçlarda bobinlerden biri arızalanırsa araç tekleme yapacaktır.
LPGli Araçlarda Buji Ne Zaman Değişir? LPG'li araçlarda buji değişimi 20 ila 50000 kilometre arasında gerçekleştirilmektedir. Benzinli araçlarda da değişim süreleri ortalama olarak bu değerleri kapsamaktadır. Ancak genel anlamda bujilerin ömrü 50 kilometredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri