TURİZM REHBERLİĞİ BÖLÜMÜ Turizm Rehberliği bölümünün eğitim ve öğretim süresi dört yıl olup, isteğe bağlı hazırlık sınıfı (İngilizce) uygulaması bulunmaktadır.
"TURİST REHBERLERİ YASAYA GÖRE 3 ŞARTI TAŞIMAK ZORUNDA"
Bu ruhsatnameye sahip olmak için de 3 önemli şart var. Bunlardan bir tanesi bir yabancı dili iyi şekilde okuyup yazabilmek, en az bir yabancı dile hakim olabilmek. Bir diğer şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
Rehber olmak için üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümünden mezun olmak gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslardan eğitim aldıktan sonra kurs sonunda hem sözlü hem de yazılı sınavdan geçerek de rehber olmak mümkündür.
Hazırlık Programı;
Muafiyet sınavına girmeyen ya da başarısız olan öğrencilerin Hazırlık Programına katılmaları zorunludur.
Turist Rehberliği Bölümünde Hangi Dersler Var? Turist Rehberliği Bölümünde, Kültürel Tercihler Yönetimi, Mitoloji, Arkeoloji, Dinler Tarihi, Sanat Tarihi, Kültürel Miras, Anadolu Uygarlıkları vb. gibi meslek için önemli dersler ağırlıklı olarak verilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Öğrenciler dört yarıyıla yayılan zorunlu İngilizce derslerinin yanı sıra ikinci yabancı dil eğitimi de almaktadır. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için ikinci koşul zorunlu stajdır. Öğrenciler Turist Rehberliği Programı için- belirtilen şartlara uyan işletmelerde otuz (30) iş günü staj yaparak mezun olmaktadır.
TURİZM REHBERLİĞİ BÖLÜMÜ
Turizm Rehberliği bölümünün eğitim ve öğretim süresi dört yıl olup, isteğe bağlı hazırlık sınıfı (İngilizce) uygulaması bulunmaktadır.
Buna göre, bir turist rehberi en az B2 düzeyinde bir yabancı dil bilmelidir. Fransa'ya bakıyoruz. Bölgesel ve ülkesel olarak ikiye ayrılıyor. Bölgesel olan en az bir, ülkesel olacaksa en az iki dil bilmeli!
eleman.net verilerine göre, Tur Rehberi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 52.800 TL maaş alıyor. Tur Rehberi, 2024 yılında en düşük 32.600 TL alırken, en yüksek 83.500 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Tur Rehberi, Temmuz 2023 yılında ortalama 40.100 TL maaş alıyordu.
Öğrenciler Turist Rehberliği Programı için- belirtilen şartlara uyan işletmelerde otuz (30) iş günü staj yaparak mezun olmaktadır. Bu koşulları sağlayan öğrenciler 'Turist Rehberliği önlisans Diploması' derecesi alır.
6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince:
Turist rehberi unvanı mesleğe kabulle kazanılır ve mesleğe kabul için aşağıdaki koşullar aranır: a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. b) Başvuru tarihi itibarıyla onsekiz yaşını doldurmuş olmak.
Turist Rehberliği mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlerin döviz işlerini, haberleşmelerini, sağlık belgelerini gibi önemli konularda yardımcı olur.
Bu mesleği icra eden insanlar, bir günde 15-16 saat çalışmak zorunda kalabilmektedirler (Köroğlu, 2011: 257).
Anadolu Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü 10 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı (2011/2605) ile Turizm Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Program ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Yabancı Dil Puanı (İngilizce) ile öğrenci kabul etmektedir.
Turist Rehberliği bölümü, öğrencileri turizm sektörüne hazırlayan bir ön lisans programıdır. 2 yıl süreli ve meslek yüksekokullarında okutulan bir programdır. Turist rehberi olabilmek için yüksek iletişim becerileri, çözüm üretme yeteneği ve alanında bilgili olmak gerekmektedir.
Üniversitelerin ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Bir yabancı dili iyi şekilde konuşabiliyor olmanız gerekiyor. Bu şartı yerine getirmeniz için de YDS ya da Bakanlığın gözetiminde düzenlenen turist rehberliği yabancı dil sınavı var. Bu ikisinden birini geçmek gerekiyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan kokartlı, büyük çoğunluğu üniversite mezunu olan, en az bir, çoğunlukla birkaç yabancı dili çok iyi düzeyde konuşan, Türkiye'yi adım adım tanıyan profesyonel turist rehberlerinin sayısı günümüzde 9 binin üzerindedir.
Bu programda, tarih, kültür, sanat, doğa, gastronomi gibi konularda turistlere bilgi vermek için gerekli olan bilgiler öğretilir.Turizm Rehberliği mezunları, turistik yerlerde, müzelerde, tarihi mekanlarda, doğal alanlarda, kültürel etkinliklerde ve diğer turistik yerlerde profesyonel rehber olarak çalışabilirler.
Bakanlık tarafından Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine gönderilen yazıya göre rehberlere günlük tur ücreti için 3 bin 82 TL, transfer ve gece turu için bin 544 TL, paket tur için 3 bin 717 TL ve aylık maaş durumunda 30 bin 749 TL ödeme yapılacak.
Sonuç olarak, yeni bir dil öğrenmek istenildiğinde bir çok seçeneğe sahip olsak da öğrenilmesi en kolay dil olarak bakıldığında, ilk beş dil İspanyolca, Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Portekizcedir. Diğer dillerle benzerlikleri ve basit dil yapıları gibi çeşitli nedenlerle öğrenilmesi nispeten kolaydır.
3. Staj süresi kaç gündür? Turizm Fakültesi Lisans Programlarına kayıtlı öğrencilerin zorunlu staj süreleri 60 gündür.
Üniversite Sayısı: Turist Rehberliği bölümü toplam 28 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir. 2 Yıllıktır. Tercih Listeni Oluşturmak için Tercih Robotuna Kayıt Ol!
Turist rehberliği, eğitim seviyesine ve yeteneklere göre oldukça iyi bir gelir sunabilen bir meslektir. Yerli ve yabancı turistlere resmi olarak rehberlik görevini yapabilmek için kokart belgesine ihtiyaç vardır. Kokart belgesi, turist rehberinin meslek yetkinliklerinin ve profesyonelliğinin bir göstergesidir.
İki yıllık Turist Rehberliği programları TYT puanı- na, dört yıllık Turizm Rehberliği bölümleri YDT puanına ve dört yıllık Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği (SİTR) bölümleri ise AYT eşit ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Turizm ve Seyhat İşletmeciliği Programı mezunları, Dikey Geçiş Sınavıyla (DGS) üniversitelerin işletme, lojistik yönetimi, seyahat işletmjeciliği, seyahat işletmeciliği ve turizm rehberliği öğretmenliği, vb. bölümlerine geçerek dört yıllık lisans eğitimine devam edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri