Bu mesleği icra eden insanlar, bir günde 15-16 saat çalışmak zorunda kalabilmektedirler (Köroğlu, 2011: 257). Rehberin yaşamını kazanmak için yaptığı iş, insanların çoğunun tatili esnasında gerçekleştirdikleri faaliyetlerden oluşmaktadır (Çolakoğlu vd., 2010: 139).
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Tur Rehberi maaş beklentisi aylık ortalama 21.800 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 27.200 TL arasında değişmektedir.
Turist rehberliği, eğitim seviyesine ve yeteneklere göre oldukça iyi bir gelir sunabilen bir meslektir. Yerli ve yabancı turistlere resmi olarak rehberlik görevini yapabilmek için kokart belgesine ihtiyaç vardır. Kokart belgesi, turist rehberinin meslek yetkinliklerinin ve profesyonelliğinin bir göstergesidir.
Turist Rehberliği mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlerin döviz işlerini, haberleşmelerini, sağlık belgelerini gibi önemli konularda yardımcı olur.
Turist rehberliği bölümünden mezun olanlar, turizm sektöründe geniş bir iş imkanına sahiptir. Turizm şirketleri, gezi turları ve seyahat acentaları gibi çeşitli organizasyonlarda iş bulabilirler. Turist rehberleri, turizm sektörünün canlılığına bağlı olarak iyi bir gelir elde edebilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
3. Staj süresi kaç gündür? Turizm Fakültesi Lisans Programlarına kayıtlı öğrencilerin zorunlu staj süreleri 60 gündür.
Öğrenciler Turist Rehberliği Programı için- belirtilen şartlara uyan işletmelerde otuz (30) iş günü staj yaparak mezun olmaktadır. Bu koşulları sağlayan öğrenciler 'Turist Rehberliği önlisans Diploması' derecesi alır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan kokartlı, büyük çoğunluğu üniversite mezunu olan, en az bir, çoğunlukla birkaç yabancı dili çok iyi düzeyde konuşan, Türkiye'yi adım adım tanıyan profesyonel turist rehberlerinin sayısı günümüzde 9 binin üzerindedir.
Rehber olmak için üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümünden mezun olmak gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslardan eğitim aldıktan sonra kurs sonunda hem sözlü hem de yazılı sınavdan geçerek de rehber olmak mümkündür.
Üniversitelerin ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Bir yabancı dili iyi şekilde konuşabiliyor olmanız gerekiyor. Bu şartı yerine getirmeniz için de YDS ya da Bakanlığın gözetiminde düzenlenen turist rehberliği yabancı dil sınavı var. Bu ikisinden birini geçmek gerekiyor.
Bölümün müfredatındaki genel turizm, bilgisayar ve yabancı dil gibi derslerin yanı sıra arkeoloji, mitoloji, sanat tarihi ve dinler tarihi gibi öğrencilerimizin meslekte başarılı olmalarına katkı sağlayacak temel dersler olarak görülmektedir.
Turizm Rehberliği Bölümü öğrencilerinin stajlarını yapabileceği yerler arasında; seyahat acentaları, tur operatörleri ve bunlara bağlı çalışan acentalar, turizm işletmesi belgeli tesisler, oteller, hava yolu işletmeleri ve öğrencilerin talebi doğrultusunda Staj Koordinatörü tarafından uygun görülen diğer kurum ve ...
Turizm Rehberliği mezunları; turistik destinasyonlarda, tur operatörlerinde, seyahat acentelerinde, kruvaziyer gemilerinde ve müze/kültürel mekanlarda iş bulma fırsatlarına sahiptirler.
Turist Rehberliği Maaşları 2024
Turist rehberi maaşları 2024 yılı güncel verilerine göre aşağıdaki gibidir: Hayatını turist rehberi olarak idame ettiren bir kişi ortalama olarak 25.000 TL ile 83.500 TL arasında maaş almaktadır.
Bakanlık tarafından Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine gönderilen yazıya göre rehberlere günlük tur ücreti için 3 bin 82 TL, transfer ve gece turu için bin 544 TL, paket tur için 3 bin 717 TL ve aylık maaş durumunda 30 bin 749 TL ödeme yapılacak.
Turist rehberlerinin çalışma alanları müze, kilise, ören yerleri, sit alanları, antik yerleşkeler ve kamp merkezleri gibi yerlerdir. Tur Lideri olarak yerli grupların başında yurtdışına seyahat ederler. Sürekli seyahat halinde olduklarından çalışma zamanları esnektir.
Turizm Rehberliği bölümü mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlere önemli konularda yardımcı olur. Turistlere, götürdüğü yere özgü kültürel yemekleri ve yerlerin bilgisini sağlar.
Tur/turist rehberi olmak için okunan lisenin bir önemi yoktur. Lise mezunu olmak yeterlidir.
İki Yıllık Eğitimini Ve Stajını Tamamlayan Adaylar Kültür Ve Turizm Bakanlığı Tarafından Şart Koşulan Türkiye Turunu Başarıyla Bitirenler KPDS Yada Turizm Bakanlığı Tarafından Yapılan Dil Sınavında Başarılı Olmaları Durumunda Turist Rehberi Kokartı Almaya Hak Kazanırlar.
Rehberlerin bildiği dil sıralamasında İngilizce, 7290 rehber sayısıyla ilk sırada bulunmaktadır. İkinci sırayı, Almancanın 2537 rehber ile aldığı ve üçüncü sırayı da Fransızcanın 1757 rehber ile aldığı görülmektedir. İtalyanca rehber sayısı 674 kişi ve Rusça rehber sayısı da, 671 rehber ile beşinci sıradadır.
Raporda, Türkiye'nin, toplam 51 milyon ziyaretçi ile 2022 yılında en çok turist ağırlayan 5. ülke olduğu bildirilirken, 2023 yılının ilk yarısında bu rakamın 2022 ilk yarısına göre yüzde 21 artarak 22 milyon olarak yansıdığı açıklandı.
Yabancı ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği şehirler arasında İstanbul 20 milyon kişi ile ilk sırada yer alırken Antalya da 16,5 milyon kişi ile dördüncü sırada konumlandı.
Hazırlık Programı;
Muafiyet sınavına girmeyen ya da başarısız olan öğrencilerin Hazırlık Programına katılmaları zorunludur.
Staj. Turizm ve Otel İşletmeciliği Önlisans Programında zorunlu 45 iş günü staj bulunmaktadır. Öğrenciler zorunlu stajını 2. yarıyıl dönem sonu sınavından sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalıdır, bölerek farklı zaman dilimlerinde yapılmamaktadır.
Staj yeri bulma konusunda asıl sorumlu öğrencinin kendisidir. Bölüm Staj Koordinatörlüğünce onaylanmayan işyerinde yapılan stajlar geçersiz sayılır. Bazı okullar staj yerlerini anlaşmalı olduğu şirketlere yönlendirerek öğrencilerin staj bulma konusunda yardımcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri