Yeni nesil cipli Türk ehliyetleri dünyada 84 ülkede geçerlilik göstermektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi eski ehliyet ve yeni ehliyetler arasında geçerlilik konusunda farklılıklar göstermektedir.
Türk ehliyetinin Amerika'da geçerli olduğu süre eyalete göre değişiklik gösterir. Bazı eyaletlerde 1 yıla kadar geçerliyken, bazı eyaletlerde sadece 2 ay geçerlidir. Bu nedenle seyahat edip kalacağınız eyaletin belirlediği süreye uymanız gereklidir.
Ehliyetlerimiz 6 ay boyunca yurt dışında geçerli. Eğer 6 ay'dan daha uzun bir süre yurt dışında kalacaksak, ya Türkiye'ye giriş çıkış yapıyoruz ya da bulunduğumuz ülkenin ehliyeti ile ehliyetimizi değiştiriyoruz.
İç hat seferlerinde üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ehliyetinizi kimlik belgesi yerine kullanabilirsiniz. Dış hat seferlerinde ise sadece nüfus cüzdanınızı ya da pasaportunuzu kimlik belgesi olarak kullanabilirsiniz.
Türkiye'deki Emniyet Müdürlükleri veya Türkiye Motorlu Taşıtlar Mümessili (TÜVTÜRK) gibi belirli kurumlardan başvurarak bu belgeyi temin edebilirsiniz. Uluslararası Sürücü Belgesi, Türk ehliyetinizle birlikte kullanmanız gereken bir belgedir. Türk ehliyeti, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde geçerli değildir.
İlgili 28 soru bulundu
Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli. Geçerlilik bakımından her iki ehliyet türü arasında fark yok. 6 aydan fazla kalmanız durumunda o ülkede tekrar sınava girmek zorundasınız. Ancak çoğu kişide eski ehliyetlerin yurt dışında geçerli olmadığı yanılgısı mevcut ama tabi ki böyle bir şey doğru değil.
IDP, sürücü belgenizi çeviren bir belgedir, bu nedenle ülkede daimi ikametgahınız olmasanız da Amerika Birleşik Devletleri gibi yabancı bir ülkede araç kullanmanıza izin verilir.
1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir. 2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.
Türkiye'de uluslararası ehliyet Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 80. maddesi gereğince Türkiye Turing Otomobil Kurumu'ndan alınır. Uluslararası ehliyete sahip olmak için sağlanması gereken tek şart, gidilen ülkede daimî olarak kalmamak, yalnızca turist olarak bulunmaktır.
Work and Travel ile giden öğrenciler gerek şehir içi ulaşımlarında gerek ise travel döneminde araç kullanma ihtiyacı hissedebilirler. Bunun için ise muhakkak Amerikan ehliyetine ihtiyacınız yoktur. Amerika'da Türk ehliyeti 6 ay boyunca geçerlidir.
Amerika'da yasal olarak bulunmayan göçmenler birçok haktan yararlanamadıkları gibi, ehliyet alamazlar. Bunun başlıca sebebi bir Sosyal Güvenlik Numarası (SSN) sahibi olmamalarıdır.
Ehliyetiniz hangi ülkeden ise o ülkeden IDP'yi almanız gerekiyor. Örneğin Türk ehliyetiniz varsa IDP'yi Türkiye'den almanız gerekiyor.
Avrupa ülkeleriyle yapılan Viyana Antlaşması'na göre, artık çipli ehliyetiniz (uluslararası ehliyet de hala geçerli ama çok masraflı olduğundan tercih edilmiyor), Schengen vizeniz ve uluslararası geçerliliği olan trafik sigortanız (green card) ile yurt dışına çıkış yapabiliyorsunuz.
Ehliyetinizi Almanya'dan veya başka bir AB ülkesinden almadıysanız, Almanya'daki ilk ikamet kaydınızı yaptırdıktan sonra altı ay boyunca ehliyetinizi kullanabilirsiniz ancak bu altı ayın sonrasında ehliyetinizin geçerli olması için “Umschreibung” yapmanız gerekir.
Kanada'da ehliyet almak hiç kolay değil. Sürücülerin, direksiyon sınavı için hazırlanan bu parkuru hatasız bitirmeleri isteniyor.
ARAÇ KULLANMAK VE EHLİYET GEÇERLİLİĞİ
Amerika'da araba kullanabilmeniz için Türk ehliyetine sahip olmanız olması yeterlidir.
Yunanistan sınır kapılarında Türk sürücü belgeleri tanınmamakta olup, Uluslararası Sürücü Belgesi talep edilmektedir. Araç tescil ve trafik belgeleri 6 ay süreyle tanınmaktadır. 6 ay sonunda Yunan tescil belgesi ve plakaları alınması gerekmektedir.
Tüm ehliyet işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne verilmiştir. Dolayısıyla, yabancı ehliyeti Türk ehliyetine çevirme işlemini de Nüfus Müdürlükleri'ne giderek yaptırmanız gerekiyor.
Tır şöförlüğü için Commercial Driver's License (CDL) ihtiyacın var. Bu lisansı almak için Trucking School olarak geçen kurslar var, Süresi eyaletlere göre değişebilir ama bulduğum kaynaklar 3 ila 6 hafta arası olduğunu gösteriyor.
Uluslararası ehliyete sahipseniz kullanacağınız ülkede sadece turistik amaç ile bulunmanız gerekiyor. Bu sürücü belgesini almak için ise Türkiye Turing Otomobil Kurumu'na başvurmanız gerekir.
Mesleki becerilerinizi onaylayan bir sertifika. Kod 95, bir uluslararası nakliye şirketinde çalışmak için zorunlu belgelerden biridir.
SINAVSIZ OLARAK EHLİYET ALMAK KESİNLİKLE YASALARA AYKIRIDIR, SUÇTUR VE MÜMKÜN DEĞİLDİR.
Bizden bir IDP için başvurduğunuzda, IDP'nizi almak oldukça kolaydır. Ücreti ödemek için sadece kendi ülkenizin ehliyetini, vesikalık fotoğrafını ve kredi kartını hazırlamanız gerekir. Bunlar hazırlandıktan sonra, başvuru formunu doldurun ve ardından istenen tüm temel bilgileri gönderin.
Ülkemiz sürücü belgesi ile Japonya'da araç kullanılması yerel kanunlar açısından mümkün değildir. Japonya sürücü belgesi olmadan araç kullananlar para cezası, tutuklama ve nihayetinde sınırdışı işlemine tabidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri