Osmanlı Devleti kurumlaşmasını tamamladıktan sonra Bacıyân-ı Rum Teşkilatı dini ve tasavvufi yöndeki faaliyetlerini tekkelerde sürdürmüştür. Anahtar kelimeler: Hatun, Alp, kadın savaşçılar, Bacıyân-ı Rum, Anadolu Bacıları Teşkilatı.
Savaşçı kadın anlamında bir tabir olarak “Amazonlar”ın günümüzde dahi yansımaları sürmektedir. Yunancada “a-mazon”, “göğüssüz” anlamına gelmektedir[1] . Erkek gibi ata binen ve savaşçı karakteriyle ünlenen Amazonların, Yunan Klasik Döneminin sanatsal alanında da oldukça büyük etkileri olmuştur.
“Eski Türkler'de “evin sahibi” kadındı: Bundan dolayı ev kadını için söylenen en yaygın söz de “evci” idi. Göktürkler'de “eş” derlerdi. Osmanlılar'ın “evdeş” ve Çağatay Türkleri'nin “evlilik” sözleri de, ayrıca çok mânâlı ve derin idiler.
Arkeoloji, gerçek Amazonlar'ın İskit bölgesinde ata binen, mızrak atan ve pantolon giyen korkutucu kadın savaşçılar olduğunu ortaya çıkarıyor. Amazonlar, MÖ 5. yüzyıldan kalma bir pişmiş toprak lekythos (yağ şişesi) üzerinde Yunanlarla savaşıyor.
Onlar “a-massein”dir (yaklaşılamaz kadın). Ataerkil Grekler bu kadınları barbarlar sınıfına koyarak dışlar lar. Bu dışlanmışlık, Amazon kelimesinin anlamının merkezinde bulunan aykırılık ile uyum içindedir. Amazon kelimesinin Farsça, savaşçılar anlamına gelen ha-mazan kelimesinden türediğini söyleyenler de vardır.
İlgili 23 soru bulundu
Onlar hakkındaki bilgilerimizin çoğu Antik Yunan düşünürlerinin anlatılarına dayanır. Bu durum gerçekliklerine gölge düşürse de Amazon kadınlarının bugünkü Karadeniz bölgesinde yaşadıkları ve soylarının İskitlere dayandığı kabul edilmektedir.
Amazonların ilk yerleşim yeri Türkiye'nin kuzeyindeki Karadeniz oldu. İlk olarak Karadeniz'deki Themiskyra şehrine yerleşen Amazonlar zaman içinde İzmir, Selçuk ve Yunan İmparatorluğu yakınlarında da yaşadı. 2. Amazonların yaşadığı Themiskyra köyünün Samsun'daki Terme ilçesi olduğu düşünülüyor.
DÜNYA TARİHİNİN KADIN SAVAŞÇILARI: TOMRİS HATUN - YouTube.
İskitler, Yunan kayıtlarında Skytai, Asur kaynaklarında İşkuza ve Pers kaynaklarında ise Sakalar olarak bilinirler. İskitlerin kökenlerinin Sümerlere dayandığı, Sümerlerin tarih sahnesinden silinmeleriyle batıya göçen Ön Türk toplumlarından bir tanesi oldukları düşünülmektedir.
Amazonlar, kadın savaşçılardan oluşan mitolojik bir ırktı. Kendi kanunlarını kendileri yapar; yiyecek ve barınak gereksinimlerini karşılama konusunda kendi yöntemlerini kullanırlardı ve onları yöneten bir kraliçeleri vardı.
Bunun için soylu ve iyi oğlana “ataç”, iyi kıza da “anaç” denirdi. Eski Türk adetlerine göre 'Küçük oğlan', babasının evinde oturan ve baba ocağını devam ettiren bir çocuktu. Bunun için de, en küçük çocuklara 'Ot-Tegin', yani 'Ateş-Prensi”, baba ocağını devam ettiren çocuk denirdi.
Hüküm- dara (kağan) eş olan kadın, “katun/hatun” unvanını alır, yönetimde ve devlet protokolünde hükümdardan sonra gelirdi. Günümüz Türkçesinde kullanılan “kadın” kelimesi de böylesine köklü ve önemli bir unvandan gelmektedir.
Dişili: İmparatoriçe. Kral: Bir bölge veya ulus üzerinde egemen olan hükümdar.
Onna-bugeisha (Japonca: 女武芸者; "kadın dövüş sanatçısı"), Japon soyluluğuna ait bir çeşit kadın savaşçıydı. Çoğu kadın samuray erkekleriyle birlikte savaşa girdi. Feodal Japonya'daki bushi (samuray) sınıfının üyeleriydiler ve savaş anlarında ailelerini ve onurlarını korumak için silah kullanımı konusunda eğitildiler.
Batur (Bahadır), kahraman ve yiğit savaşçı anlamına gelen, Türk ve Moğol dili kökenli onursal unvan. Bu unvan, cengâverlerlik ve yiğitlik yapmış askeri komutanlar ve destansı kahramanlar için kullanılan bir Altay terimidir. Batır, Badır, Bağatur, Bagatur, Bogatur, Bagatır, Batar, Bağatar, Bahadır olarak da söylenir.
Akhilleus (Grekçe: Ἀχιλλεύς Akhileus, Fransızca: Achille Aşil) annesi tanrıça, babası ölümlü bir kral olan yarı tanrıdır. Peleus ile su tanrıçası olan Thetis'in oğludur. Dünyanın en büyük savaşçısı kabul edilir.
Günümüzde, Sakaların kökenlerinin Türkî ve İrani ilişkili olduğu akademi içerisinde en yaygın görüşler arasındadır, Sakalar, bu açıdan Ön Türk halkı kökenli veya Doğu İran halkı kökenli veya ilişiği olduğu ya da Ön Türk toplumlarıyla ilişkili bir halk olduğuna dair görüşler ve iddialar bulunmaktadır.
Çoğu araştırmacı, İskit dilinin Hint-Avrupa dil ailesinde yer alan Kuzeydoğu İran dilleri grubuna ait olduğuna inanmaktadır. İskitlerin genellikle İranî kökenli bir halk olduğu, halkın konuştuğu dilin bir Doğu İran dili olduğu düşünülmektedir. Herodot'un sayesinde İskitlerin bazı kişi ve tanrı isimleri bilinmektedir.
Tarihçilere göre İskitler, Türkleri oluşturan "Turanaid" yani ön Türkler kavminin mensubudur. İskitlerle en fazla münasebeti olanlar Grekler olmuştur.
Ortaçağlardaki kadın savaşçılar Amazonlarla karşılaştırılmıştır. Osmanlı Devleti'nin kurulduğu dönemde uçlarda, diğer askeri ve sosyal organizasyonlar gibi, Bacıyân-ı Rum da çok önemli sosyal ve askeri faaliyetlerde bulunmuştur.
Tarihte bilinen ilk kadın hükümdar Tomris Hatun'dur. Tomris Hatun M.Ö 6. yüzyılda yaşamış bir Türk kadını olup, Türkleri birleştirerek turan birliğini kuran ve turan kağanı olan Alp er Tunga'nın torunu olarak bilinmektedir. Tarihçiler tarafından dünyanın ilk kadın hükümdarı olarak kabul görmüş olan bir isimdir.
◾ Tarihte bilinen ilk Türk kadın hükümdar olan Tomris, Saka Türkü'dür.
Amazon'da en çok satılan Türk ürünleri arasında kitap, yapı market ürünleri, ev ve mutfak ürünleri yer alır. Ayrıca Moda kategorisinde bazı Niş giyim ürünleri Amazon üzerinden Türkiye'den dünyaya açılmaktadır.
Amazon kadınları, at süren savaşçılardır. Yunan edebiyatında, mitolojisinde ve sanatında ortaya çıkarlar ancak Karadeniz civarındaki gerçek savaşçı kadınlara dayanma ihtimalleri vardır. Amazon kadınları, üç Yunan kahramanı olan Herkül, Theseus ve Bellorofon'a karşı savaşmış ve kaybetmişlerdir.
Aslında Kafkas Amazonları için yapılan Sarmatyan tanımlaması da bir başka aykırılığa işaret eder. Onlar kertenkele suyuyla bebeklerini beslediklerine göre “sauros” kökünden türetilmiş bir ismi hak ederler. Onlar “a-massein”dir (yaklaşılamaz kadın).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri