Kahve, çay ve diğer kafein içeren içecekler (kola, yeşil çay gibi) basuru tetikleyen içecekler arasında ilk sıralarda gösterilmektedir. Kafein, vücudun susuz kalmasına neden olur. Ayrıca müshil etkisi yaratarak sindirim sisteminin uyarılmasına ve tuvalete çıkma düzeninin bozulmasına yol açabilir.
Hemoroid hastalarının kaçınması gereken hemoroidi tetikleyen yiyecekler : Mandalina, portakal, greyfurt ve limon. Pul biber, isot, kara biber. Aşırı kahve ve çay.
Aşırı baharatlı ve acı tüketimi de basura sebep olmaktadır. Eğer fazla acı tüketiyor ve baharatlı yiyecekler tüketiyorsanız basur ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı daha az baharatlı ve daha az acılı yiyecekler tüketmelisiniz. Fazla kırmızı et ağırlıklı beslenmek de basura sebep olabilir.
Hemoroid hastalığı rektumun alt bölgesinde basıncın artmasına bağlı damarların şişmesi ile oluşur. Bunun sebebi ise genellikle dışkılama sırasında zorlanma, tuvalette uzun süre boyunca oturma, kronik ishal ya da kabızlık, aşırı kilo veya obezite, gebelik, liften fakir beslenme şekli ve sürekli ağırlık kaldırmaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Doktor önerisiyle yaşam ve beslenme alışkanlıklarının edinilmesi; bununla birlikte ilaç kullanımına başlanması ile herhangi bir ilerleme sağlanamazsa skleroterapi, lazer tedavisi, infrared koagülasyon, hemoroidektomi, longo hemoroidopeksi, THD ameliyatı kullanılacak bazı tedavi yöntemleri arasındadır.
Bol bol meyve ve sebze tüketimi, günük 20-30gr lif tüketimi ve günlük 2.5 litre su tüketimi önerilir. Ayrıca hemoroid hastalarının kırmızı et, acılı yiyecekler, asitli içecekler, nohut, tarçın gibi yiyeceklerden de kaçınmaları gerekmektedir.
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cafer Polat, kahve, demli çay, kolalı içeceklerin halk arasında basur veya mayasıl olarak bilinen hemoroid (akan kan) hastalığına neden olduğunu bildirdi.
- E vitamini olan besinler: Şalgam, pancar, ceviz, ay çiçek yağı, badem, zeytin ve balık basur hastalarının tüketebileceği yiyeceklerdir. - Domates, kereviz, yeşilbiber, mantar, kıvırcık, salatalık ve soğan gibi sebzeler basur hastalığına iyi gelen besinler arasında bulunmaktadır.
Her fırsatta özellikle kuru bir şey yiyince bol su veya şurup içmeli; ayrıca merhemler veya hijyenik lavmanlar mümkünse kanül yardımı ile anüs içine verilerek gaita iyice yumuşatılmalı. İshal eğilimi varsa; çay kola, kahve, tuzlu ayran ve ishal giderici ilaç almalı.
Lif oranı yüksek yiyecekler yemek, dışkıyı daha yumuşak ve daha kolay geçmesini sağlayabilir ve hemoroid tedavisine ve önlenmesine yardımcı olabilir. Bu dönemde bol sıvı tüketmek (özellikle su ve meyve suları) ve bunun yanı sıra çorba gibi yine sıvı gıdaların yenmesi oldukça önemlidir.
Ayrıca makat bölgesinde sürekli bulunan bu ağrılı, kanamalı ve hassas şişlikler (yani hemoroidler) erkeklerde penisin yeterli sertleşmesine engel olduğu gibi bayanlarda cinsel arzuyu (libido) ciddi bir şekilde azaltır.
Hemoroid Şikayetlerini Azaltan Öneriler
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Bazı kişilerde makat (anüs) ve kalın bağırsağın son bölümü (rektum) çevresinde bulunan hemoroidal damarlar aşırı derecede genişler ve makattan (anüsten) dışarıya taşarlar. Örneğin kabızlık şikayeti olan bireylerde dışkı sertleşir ve dışkılama işlevi zorlaşır.
Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor. Ağız yoluyla alınabilen Daflon isimli ilaç yine etkili kremlerde olduğu gibi ağrı azaltıcı özelliği sayesinde öneriliyor.
Basur kullanımı kısmi olarak fayda sağlayabilir. Çok yüksek dozlarda olmayacak şekilde bir iki damla su ile karıştırılıp tampon yapılarak bölgenin temizliği sağlanabilir. Aynı zamanda hazımsızlığa da iyi gelen sirkenin içme sularında da bir iki damla karıştırılarak kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Makat çevresindeki damarların sarkmasıyla ve bağırsak duvarının zayıflamasıyla ortaya çıkmaktadır. Ne yazık ki, dış hemoroid kendiliğinden geçebilen bir rahatsızlık değildir. Ara sıra şikayetleri hafifletmek için ılık su banyosu gibi yöntemler uygulanabilir.
Hemoroid mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde kişinin sosyal yaşamı bu durumdan olumsuz etkilenmekte ve yaşam boyu kişiye sıkıntı vermesi kaçınılmaz olacaktır.
Elinizi, yüzünüzü, ayaklarınızı ılık su ile yıkayın ve kahvaltıya oturun. Kahvaltıda mutlaka sebze ve meyve bulundurun. Ayrıca bir bardak ılık ballı süt, bal şerbeti, erik marmelatı suyu, kayısı marmelatı suyu gibi bir içecek mutlaka bulunsun veya en azından bitkisel çay (siyah çay değil) için.
Acı, turşu, sirke, alkol ve sigaradan uzak durun'' dedi. Hemoroid'in ülkemizde sık görülen rahatsızlıklar arasında yer aldığını belirten Menteş, toplumun dörtte üçünün bu hastalıkla karşı karşıya kalmasına rağmen sadece dörtte birinin doktora başvurduğu açıkladı.
- Büyük tuvaletin yapımını da kolaylaştıran andız pekmezi bağırsaklardaki parazitleri azaltarak rahat dışkılama işlemi de sağlar. - Andız pekmezi düzenli tüketimde basur ve ishal gibi durumların yaşanması ihtimalinde azaltır.
Kırmızı kantaron yağının içeriğindeki maddeler virüslere ve zararlı bakterilere iyi gelmektedir. Bu yüzden basur sorunu çeken kişiler de tedavi için kırmızı kantaron yağını kullanmayı tercih edebilir. Kırmızı kantaron yağı basur tedavisinde dışarıdan sürülebilir.
Zeytinyağı doğal bir ödem atıcıdır ve antioksidan özelliklere sahiptir. Dış hemoroidleri tedavi etmek için kullanılabilir. Her gün 1 çay kaşığı zeytinyağı tüketin. Bu, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olacaktır.
Hemoroid Nasıl Oluşur? Hemoroid yapılarının makat yani anüs bölgesinde görülmesinden dolayı makat ve çevresinde ortaya çıktığından, “basur ağrısı nereye vurur” sorusunun cevabı olarak makat bölgesini işaret etmek doğru olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri