81 ili kapsayan lezzet haritasına göre, Türkiye, 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla lezzetli bir ülke.
Döner Kebap
Döner, dünyanın neresine gidilirse gidilsin bulmanın mümkün olduğu ve belki de dünyanın en tanınmış yemeklerinden. Her ne kadar “kebap” dendiğinde ülkemizde yaşayan herkesin aklına birçok farklı kebap çeşidi geliyor olsa da yabancıların zihninde en başta “döner” canlanıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Son günlerde fiyatında yaşanan artışla gündemimizde olan kuru fasulye, vaz geçilmez kış yemeğimizdir; üstelik kuru-pilav ikilisi milli yemeğimiz ilan edilmiştir… Hiç düşündünüz mü, neden? Yanıtı sadece 50 yıl öncesinde gizli ve ilk kez bu yazıda okuyacaksınız! topraklarda fasulye tüketilmiştir.
17 ülkeden 16 bin kişiyle yapılan araştırmaya göre makarna dünyanın en sevilen yemeği.
İlk sıraya çok şaşıracaksınız çünkü... Listede Türkiye'den birbirinden güzel 5 lezzet yer alırken birinci sıraya İtalya'dan Margherita pizzanın yerleşti. İkinci sırayı ise en sevilen lezzetlerimizden Adana kebap aldı. Listede, üçüncü sırada ise Japonya'dan ramen (erişte) yer bulunuyor.
Örneğin; Ortaköy'ün kumpiri, Eminönü'nün balık ekmeği, Beyoğlu'nun ıslak hamburgeri, Sarıyer'in böreği, Vefa'nın bozası, Eyüp'ün kebabı ve kaymağı, Beykoz'un paçası, Karaköy fırınlarının kuru poğaçası, Üsküdar Şemsipaşa'nın turşusu, Hacıbekir'in akide şekerleri gibi pek çok enfes lezzet sıralanabilir.
Başta Adana kebabı ve Tekirdağ köftesi olmak üzere birçok yöresel yemeğimiz kültürel miraslar arasında yer almaktadır. Ülkemizin her şehriyle özdeşleşmiş en az bir yemek bulunur. Dünya çapında ünlü yöresel yemeklerimize içli köfte, Ali nazik, çiğ köfte, dolama ve zeytinyağlı yaprak sarması örnek olarak gösterilebilir.
Yemek kültürü, bir toplumun beslenme ile ilgili hayat tarzını yansıtır. Yiyeceklerin üretimi, tüketimi, hazırlanması, tamamen kültürün öğelerinden olan gelenekler, inançlar ve tabularla bağlantı içindedir.
45 bin Hürriyet okuruna sorduk; sandıktan yaprak sarma çıktı. Dünyaca ünlü mutfak uzmanları, yerli-yabancı şefler, yemek tarihçileri ve gurme yazarlarımız Vedat Milor ve Mehmet Yaşin'le Türk damak tadını masaya yatırdık. Yaprak sarma yüzde 12'yle birinci, Adana/Urfa kebap yüzde 11'le başa baş yarıştı.
(Kafesoğlu, 1977) Tutmaç, Türkiye Selçukluları ve Osmanlı saraylarında da yeniliyordu (Sümer, 1972) Sığır, koyun, kuzu, keçi, tavuk en çok eti yenen hayvanlar arasındadır. Bütün bunlardan yapılan kebaplar Türk yiyecekleri arasındadır. Döner kebap, şiş kebap, tüm dünyaya tanıtılmış kebap türleridir.
Taste Atlas (Lezzet Atlası) her yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın en iyi mutfaklarını ve en iyi geleneksel yemeklerini sıraladı. Türk mutfağı sıralamada 7. olurken, Cağ kebabı, en iyi geleneksel yemekler listesinde 9. sırada yer aldı.
Çin, dünyanın en zengin mutfak kültürlerinden birine sahiptir. Çin mutfağında yemek, zenginlik, şans ve sağlık anlamına gelir. Bu mutfakta pirinç, hamur, sebze ve soya sosu ön plana çıkar. Ayrıca zeytinyağı yerine susam yağı kullanılır.
Deccan Herald ve Arkeoloji Haber'de yer alan habere göre arkeologların bulduğu 1.2 milyon öncesine ait çiğ hayvan dokusuyla pişmemiş nişasta tanecikleri içeren bir diş plağı mikrofosili, ot ile çam polen tanesi ve haşare tüketimini işaret ediyor.
Her sabah sultan kızlarına ekmek, tereyağı, simit, pide, peynir ve kaymağın özel kilitli küçük bakır kaplarda verilmesi adettendi. Vezir konaklarında ise namazdan sonra kilerci kalfa tarafından kahvaltılar hazırlanır, sonra ise kahveler ikram edilirdi. Bu yemek haremde veya selamlıkta yenirdi.
Birbirinden sağlıklı sebzeleri etin en lezzetli... Et Haşlama yemeği geleneksel turk mutfağındaki vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Etin en güzel hali ile sebzeleri karıştırarak yaptığımız haşlama yemeği çok da faydalı. İşte lezzetine doyum olmayan et haşlama yemeğinin malzemeleri ve tarifi…
Genel olarak tahıl, çeşitli sebze ve bir miktar etle sulu olarak hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Türk Mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur vb. gibi kendine özgü sağlıklı yiyecek türlerini de ortaya çıkarmıştır.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri