Genel olarak tahıl, çeşitli sebze ve bir miktar etle sulu olarak hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Türk Mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur vb. gibi kendine özgü sağlıklı yiyecek türlerini de ortaya çıkarmıştır.
Orta Doğu ve Balkan mutfağını etkilemiş olan Türk mutfağı, aynı zamanda bu mutfaklardan da etkilenmiştir. Türk mutfağı yöresel olarak da farklılıklar gösterir. Güneydoğu mutfağı, Ege mutfağı, Karadeniz mutfağı, Marmara mutfağı, İç Anadolu mutfağı, Doğu Anadolu mutfağı ve Akdeniz mutfağı olarak 7'ye ayrılır.
Türk Mutfağı; Orta Asya Türkleri, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde farklı değişikliklere uğramıştır. Bu yüzden Türk Mutfağının yapısını, İslam Öncesinde ve İslam Etkisinde Orta Asya Türk Mutfağı, Selçuklu Mutfağı, Osmanlı Mutfağı ve Cumhuriyet Dönemi Türk Mutfağı olarak dört aşamada inceleyebiliriz.
Döner Kebap
Döner, dünyanın neresine gidilirse gidilsin bulmanın mümkün olduğu ve belki de dünyanın en tanınmış yemeklerinden. Her ne kadar “kebap” dendiğinde ülkemizde yaşayan herkesin aklına birçok farklı kebap çeşidi geliyor olsa da yabancıların zihninde en başta “döner” canlanıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Türk mutfağı, dünyanın sayılı zengin mutfakları arasında yer alan hem çok köklü bir tarihe hem de çok zengin kültürel bir yapıya sahiptir (Serçeoğlu, 2014, s.37). Dünya mutfakları içinde önemli bir yere sahip olan Türk mutfağı, Fransız ve Çin Mutfağı ile birlikte dünyanın en zengin üç mutfağından biridir.
45 bin Hürriyet okuruna sorduk; sandıktan yaprak sarma çıktı. Dünyaca ünlü mutfak uzmanları, yerli-yabancı şefler, yemek tarihçileri ve gurme yazarlarımız Vedat Milor ve Mehmet Yaşin'le Türk damak tadını masaya yatırdık. Yaprak sarma yüzde 12'yle birinci, Adana/Urfa kebap yüzde 11'le başa baş yarıştı.
81 ili kapsayan haritaya göre, Türkiye, 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla lezzetli bir ülke.
-EN ZENGİN MUTFAK: GAZİANTEP-
Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep... Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor.
(Kafesoğlu, 1977) Tutmaç, Türkiye Selçukluları ve Osmanlı saraylarında da yeniliyordu (Sümer, 1972) Sığır, koyun, kuzu, keçi, tavuk en çok eti yenen hayvanlar arasındadır. Bütün bunlardan yapılan kebaplar Türk yiyecekleri arasındadır. Döner kebap, şiş kebap, tüm dünyaya tanıtılmış kebap türleridir.
Bu çorbalar sırasıyla; Acı, Arabaşı, Arpacık, Ayranlı Yarma, Baklalı Yarma, Buğday, Bulamaç, Bulgur, Çatal, Dil-Paça, Düğ (Düğürcük Aşı), Düğün, Ekmek, Ekşili, Ezogelin, Gebol, Girar, Golva, Hamur, Helle, Hörre Aşı, İnce Bulgur Haşılı, İrinti, İşkembe, Kabaklı, Kara Aş (Buğday), Kara Lahana, Kavurmalı, Kavut, Kelle ...
İlk sıraya çok şaşıracaksınız çünkü... Listede Türkiye'den birbirinden güzel 5 lezzet yer alırken birinci sıraya İtalya'dan Margherita pizzanın yerleşti. İkinci sırayı ise en sevilen lezzetlerimizden Adana kebap aldı. Listede, üçüncü sırada ise Japonya'dan ramen (erişte) yer bulunuyor.
1İtalyan Mutfağı
Dünya mutfakları denildiğinde ilk akla gelen, İtalyan mutfağıdır. Yemeklerinde basitliğe önem veren İtalyanlar, 4-6 malzemeyle harikalar yaratmanıza yardımcı olur. İtalyan mutfağında detay yerine kaliteye önem verilir.
İspanyol, Fransız, Arap ve Karayip mutfaklarının etkisinde kalan Meksika mutfağı, dünyanın en iyi mutfaklarından biri olarak 2010 yılında UNESCO'nun Dünya Kültür Mirasları Listesi'nde yer aldı. Bu anlamda dünya mutfaklarının tescilli lezzetlerinden biri.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Dünya mutfağında önemli bir yere sahip Türkiye'de gastronomi alanında son yıllarda önemli gelişmeler yaşandı. İlk olarak 2015'te Gaziantep UNESCO tarafından gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilirken 2017'de Hatay, 2019'da Afyonkarahisar ve son olarak da 2021'de Kayseri bu unvana layık görüldü.
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
Apartmanda oturanların yüzde 72'si akşam yemeğini masada yerken, gecekonduların yüzde 81'inde yer sofrası tercih ediliyor. Kentlerden yaşayanların yüzde 45'i yer sofrasını tercih ederken, metropollerde bu oran yüzde 29'a geriliyor.
Akşam yemeği çorba ile başlar. Sonrasında sebze yemekleri, ancak içinde kesinlikle bir miktar et veya tavuk olmalı, yenir. Ve sonra pilav veya makarna servis edilir. Akşam yemeğinden sonra, Türkler çay içer ve onunla birlikte bazı aparatifer yer.
Türkler kahvaltıda kahve değil çay içerler. Kahvaltıdan sonra Türk kahvesi içerler. Türkler kahvaltıda domates, salatalık gibi bazı sebzeler de yerler. Türkiye'de “zeytin” kahvaltıda yenir.
Bu yemekler; pilav, et yemekleri, nohutlu hamur çorbası, peksimet, haşhaşlı pide, tatlılar ise lokma, koz helva, zerde, sütlaç, helvadır. Ağız tatlılığı için şeker ikram edilen yörelerimiz olduğu gibi fındık, fıstık ve meyve ikram edilen yörelerimiz de vardır.
Türk ailesinde şeker, reçel, bal, çikolata ve şekerlemeye ayrılan bütçe ise ayda 32 TL. Kahve ve çaya ayrılan bütçe ise ayda 12.7 TL. Hanelerin yüzde 95'inde çay tüketiliyor. Yetişkin bir Türk, ayda 117 bardak çay içiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri