Bireylerin eğitimlerinin yaşam boyunca sürmesi esastır. Gençlerin eğitimleri yanında, hayata ve iş alanlarına olumlu bir biçimde uymalarına yardımcı olacak önlemler ile, yetişkinlerin sürekli eğitimlerini sağlayıcı önlemler almak temel bir eğitim görevidir.
HER YERDE EĞİTİM : Madde 17. Milli eğitimin amaçları yalnız resmi ve özel eğitim kurumlarında değil, aynı zamanda evde, çevrede, iş yerinde, her yerde ve her fırsatta gerçekleştirilmeye çalışılır.
Madde 8 – Eğitimde kadın, erkek herkese fırsat ve imkan eşitliği sağlanır. Maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin en yüksek eğitim kademelerine kadar öğrenim görmelerini sağlamak amacıyle parasız yatılılık, burs, kredi ve başka yollarla gerekli yardımlar yapılır.
İlgili 30 soru bulundu
1. Her Türk çocuğuna iyi bir vatandaş olmak için gerekli temel bilgi, beceri, davranış ve alışkanlıkları kazandırmak; onu milli ahlâk anlayışına uygun olarak yetiştirmek; 2. Her Türk çocuğunu ilgi, istidat ve kabiliyetleri yönünden yetiştirerek hayata ve üst öğrenime hazırlamaktır.
MADDE 1. — Bu kanun, Türk millî eğitiminin düzenlenmesinde esas olan amaç ve ilkeler, eği tim sisteminin genel yapısı, öğretmenlik mesleği, okul binia ve (tesisleri, 'eğitim araç ve gereçleri ve Devletin eğitim ve öğretim alanındaki görev ve sorumluluğu ile ilgili temel hükümleri bir sistem bütünlüğü içinde kapsar.
Eğitimin; toplumsal, bireysel, ekonomik ve siyasal olmak üzere 4 temel işlevi bulunur.
Türk Eğitim Sisteminin genel amaçları 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda ifadesini bulmaktadır. Türk eğitim sisteminin temel ilkeleri 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 4 ila 17. maddelerinde 14 madde halinde ifade edilmiştir.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Bunlar yetiştirme, öğrenim, öğretim, öğrenme gibi kavramlar olmaktadır.
Birey açısından eğitimin amacı, bilgi, beceri ve yetkinliklerden oluşan yeterlilikler ile hayat boyu öğrenme becerilerini geliştirmek, sosyal ve kültürel açıdan ortak kültürün aktarılmasını ve sürekliliğini sağlamak, politik açıdan ülkenin siyasi ideolojisinin ve rejiminin temel değer ve ilkelerini benimseyen insanlar ...
Türk Millî Eğitiminin Temel İlkeleri (1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu) Genellik ve eşitlik Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet ve din ayırımı gözetilmeksizin herkese açıktır.
Eğitim türlerinden bahsetmek istediğimizde temel olarak eğitimi iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
Eğitim hakkı, bireylerin öğrenme, öğretme, eğitim alma, kendini geliştirme gibi yetkilere hukuksal olarak sahip olması ve bu yetkilerden istediği gibi yararlanmasına denir. Bireyin dili, dini, mezhebi, ırkı, cinsiyeti, etnik kökeni ve siyasi görüşü ne olursa olsun temel eğitimden yararlanması engellenemez.
Kapsayıcı eğitimin temel ilkeleri; eşitlik, ayrımcılığa karşı durma, çeşitlilik ve birlikte öğrenme olarak belirlenmiştir. Bu ilkeler çerçevesinde, her bireyin eğitim süreçlerine eşit şartlarda katılımı sağlanarak, ayrımcılık ve eşitsizliklere karşı mücadele edilmektedir.
Demokrasi eğitimi konusu, 1739 sayılı yasada milli eğitimin temel ilkeleri arasında gösterilmekte ve demokratik bir toplum düzeni için bireyin sahip olması gereken demokrasi bilincinin, sorumluluk duygusunun ve manevi değerlere saygının her türlü eğitim çalışmalarında öğrencilere kazandırılıp öğretileceği hükme ...
Her toplum/ülke bu amacı farklı şekillerde ifade edebilmektedir. Türkiye açısından bu amaç, 1973 yılında kabul edilen, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nda belirtilen “Millî Eğitimin Genel Amaçları ve İlkeleri (MEGAİ)” başlığında ifadelendirilmiştir.
Genel anlamda eğitimin açık işlevleri; bireysel, toplumsal, ekonomik, siyasal olmak üzere dört başlık altında ele alınmaktadır. Eğitimin toplumsal işlevinin başında öğrencilerin toplumun bir üyesi haline getirme süreci olan sosyalleştirme gelmektedir (Barkan, 2013).
İnsanlar genellikle para kazanıp yaşamlarını sürdürebilecekleri bir işi daha kolay bulabilmek veya daha çok kazandıran bir meslek sahibi olabilmek için eğitim almaktadırlar. Bu nedenle birçok insan nitelikli, aranan ve kendini geliştirmiş eleman olabilmek için eğitim olanaklarından yoğun şekilde yararlanmaktadır.
Eğitim sistemimizin her derece ve türü ile ilgili ders programlarının hazırlanıp uygulanmasında ve her türlü eğitim faaliyetlerinde Atatürk inkılap ve ilkeleri ve Anayasada ifadesini bulmuş olan Atatürk milliyetçiliği temel olarak alınır.
Buna göre anayasal ilkeler şunlardır: - Kimse ,eğitim ve öğretim hakkından mahrum tutulamaz. - Bu hakkın kapsamı kanunla tesbit edilir ve düzenlenir. - Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda,çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetimi ve denetimi altında yapılır.
Ülkemizde öğretmen yetiştirme konusunda daimi bir sistem olmayıp sürekli değişikliklere maruz kalmıştır. Son olarak 30 Mart 2012 tarihinde kabul edilen 4+4+4 sistemi olarak ta adlandırılan “6287 sayılı İlköğretim ve Eğitimi Yasası” ile yeni eğitim sisteminde ortaöğretim 12 yıl zorunlu eğitim kap- samına alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri