Erken dönem mimarisi 1299 yılında Osmanlı Devleti'nin Osman Gazi tarafından Söğüt'te Osmanlı'nın tarafından kurulması ile 1501 yılında Bayezid Camii'nin (1501-1505) inşaatının başlaması arasındaki dönemi kapsar.
İlk mimari eserler Cilalı Taş Devri ile başlar. Güneybatı Asya'daki bu döneme ait kalıntıların geçmişi MÖ 10000'e kadar gitmektedir.
Sinan Devri. Mimar Sinan'ın mimarbaşı tayin edildiği 1538'den ölümüne (1588) kadar geçen süre Osmanlı mimarisinin zirveye ulaştığı devir olmuştur. Yoğun bir imar hareketinin görüldüğü bu dönemde çok sayıda eser yapılmıştır.
Ayasofya'dan ilham alınan Klasik Dönem Osmanlı Mimarisinin en önemli eserleri büyük şehirlerde bulunur. Selimiye Camii, Sultanahmet Camii, bu dönemin başlangıcına vesile olduğu kabul edilen Bayezid Camii dönemin en önemli eserleridir.
Karahanlılar Döneminde, Türk-İslam sanatının temelleri atılmış ve bu dönemin mimari eserleri sonraki döneme örnek olmuştur.
İlgili 41 soru bulundu
Uygurların Önemi: · Yerleşik hayata geçen ilk Türk topluluğudur. · Yerleşik hayatın bir sonucu olarak saraylar, tapınaklar gibi kalıcı mimari eserler bırakmışlardır.
Özellikle mimari yapılarıyla ön plana çıkan Karahanlılar Dönemi'nde Türk İslam mimarisinin ilk örnekleri verilmiştir.
Klasik antik çağ, MÖ 8. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasındaki Greko-Romen dünyası denen, Antik Yunanistan ve Antik Roma'nın iç içe geçmiş uygarlıklarını kapsayan, Akdeniz merkezli kültürel tarih dönemidir.
Bu döneme ait yapılar ağırlıklı olarak İznik, Bursa ve Edirne şehirlerinde yer aldı. Osmanlı mimarisine ait ilk kayda değer uygulamalar İznik şehrinde inşa edildi. Ancak 1335 ile 1365 yılları arasında başkent olan Bursa şehrinde daha anıtsal uygulamaların gerçekleşmesi nedeniyle bu döneme Bursa üslubu adı da verilir.
Osmanlı mimarisinin ilk camisi olan ve İznik'te bulunan Hacı Özbek Camii; tek kubbeli camilerin en nadide örneklerindendir. Anadolu Selçuklulardan bu yana kullanılmış ve Anadolu'da yerleşmiş olan ulucami plan tipidir. Bu plan tipinin en bilinen örneği Bursa'da bulunan Ulu Camii'dir.
Tarihin kaydettiği ilk mimar M.Ö. 2635 ile 2595 yılları arasında Firavun Zoser döneminde Mısır'da yaşadığı bilinen İmhotep'dir.
Türk mimarisinin son Osmanlı ve erken Cumhuriyet yıllarını kapsayan 1900-1950 arasındaki dönemi; milli üslûp arayışları ve yabancı mimarlar sorunuyla karakterize edilerek, Cumhuriyet Mimarisi ana başlığı altında irdelenmektedir.
Mimarlar kendi içlerinde 7'ye ayrılır. Politik mimar, aydınlatma mimarı, araştırma mimarı, restorasyon mimarı, şehir plancısı ve peyzaj mimarı olmak üzere farklı mimari türleri üzerinde yoğunlaşan mimarlar, iletişim yetenekleri ve takım oluşturma becerileri ile yaşam alanlarınızın kritik dengesini korurlar.
Bunlardan, 16. yüzyıl Klasik Dönem Osmanlı mimari eserlerinden Mimar Sinan yapısı Süleymaniye Külliyesi, gerek mimarisi gerekse tarihi, sosyo-kültürel ve kullanım değerleri bakımından özel bir öneme sahiptir.
Tarih Öncesi Mimarlık Tarihi (MÖ 11.600 – MÖ 3.500)
Tarih öncesinde insanlar yerleşik toplulukları için ilk mimarlık ürünlerini yaratmaya başladılar. Dünyanın bilinen en eski yapı topluluğu, Türkiye Şanlı Urfa'daki Göbekli Tepe'dir. (yak. MÖ 11.600).
Mahmud (1808-1839) ve Abdülmecid (1839- 1861) dönemlerinde benimsenmiş ve âdeta devletin resmî üslûbu haline gelmiştir. Bu mimari akımın XIX. yüzyıl başlarından başlayarak II. Mahmud yıllarında geliştiği söylenebilir.
"Osmanlı'nın nuru" olarak adlandırılan Nuruosmaniye Külliyesi, klasik Osmanlı formu ile Batı'nın Barok mimari ve süsleme detaylarının en iyi şekilde sentezlendiği ilk mimari yapı olarak 263 yıldır ihtişamını koruyor.
Antik tarih, MÖ 3000 – MS 500 döneminde insanların yaşadığı tüm kıtaları kapsar.
Altı yüzyıllık Osmanlı tarihinin bölümlenmesinde, 1300-1600 yılları arasındaki klasik dönem, otokratik ve merkeziyetçi yönetimi, ekonomisi ile belirgin ve kendi içinde bütünlük niteliğine sahip bir dönem olmuştur (İnalcık, 2009: 39).
Bugün artık katedrale çevrilen Kurtuba Camii, Şam Emeviye Camii, Isfahan Cuma Camii, Şeyh Lütfullah Camii veya Osmanlının en ihtişamlı eserlerinden Selimiye Camii'ne baktığımızda şüphesiz İslam medeniyetinin derin izlerini görürüz. Bu ve buna benzer binlerce eser İslam medeniyetinin mührüdür.
Hulefa-i Raşidun döneminde, Emeviler ve Abbasiler döneminde de sahip olu- nan şartlar muvacehesinde sanatsal faaliyetlere devam edilmiş ve İslam Sanatının önemli eserleri teşekkül etmeye başlanmıştır.
Kutadgu Bilig, Divanü Lügati't-Türk, Atabetü'l-Hakayık, Divan-ı Hikmet, Kuran Tercümeleri gibi eserler Türkçe'nin zirve eserleridir. Bu eserlerle Türkçe bir kültür ve bilim dili olma hüviyetine haiz olduğunu göstermiş olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri