Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Eski Türkçe (𐰆𐰺𐰴𐰣∶𐰖𐰔𐱃𐰞𐰺𐰃) Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Birçok kişi ilk Türkçe yapıt olarak bilse de ilk Türkçe yapıt Çoyr Yazıtıdır.
Türk tarihinin ilk yazılı belgeleri Göktürk devleti dönemine aittir. Ayrıca Türk tarihinin ilk yazılı kaynakları yani Türk tarihinin ilk yazılı eserleri Orhun kitabeleridir.
Mısırlılarla tarihin ilk savaşını yapmışlardır ve sonunda tarihin ilk yazılı belgesi olan KADEŞ ANLAŞMASI (Hitit Kralı 3. Hattuşili ile Mısır Firavunu 2. Ramses arasında MÖ 1280-1269 ) yapılmıştır.
Eserini Bağdat'a gelmeden önce mi yoksa Bağdat'a geldikten sonra mı yazdığı konusunda farklı görüşler bulunsa da Kâşgarlı Mahmud'un Dîvânu Lugâti't-Türk'ü 1072 yılında yazmaya başladığı, dört defa düzelttikten sonra 1074 yılında tamamladığı konusunda kayıt bulunmaktadır.
Göktürk Kitabeleri (Orhun Yazıtları) Türk yazı dilinin Eski Türkçe Dönemi'ne ait yazılı ürünleridir. Bu kitabeler, Türk dilinin bilinen ilk yazılı kaynakları olması nedeniyle dilimizin tarihi ve gelişimi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
İlgili 37 soru bulundu
Türk örf ve adetleriyle beraber, töre adını verdiğimiz toplumsal düzenin gereği olan yasalara ait ilk kayıtları Çin yıllıklarıyla, Orkun kitabeleri, Divanü Lfigat-it Türk ve Kutadgu Bilig gibi yazılı kaynaklarla, destanlarda görebilmekteyiz.
İlk yerli yazılı kaynak olarak Orhun Yazıtları görülmektedir. Bu yazıtların ilki 732 yılında yazdırılan ve dikilen Kültekin Yazıtı'dır. 734'de Bilge Kağan Yazıtı, daha sonra da Tonyukuk Yazıtı dikilmiştir.
gazete yazıları, e-mailler, raporlar, kitaplar, dergiler, anılar, inceleme yazıları, yazılı ilanlar, notlar vb. yazılı iletişim araçları kullanılmaktadır.
TÜRK'ÜN KİMLİK BELGESİ: GÖKTÜRKLER VE ORHUN ABİDELERİ
Özellikle Göktürkler döneminden kalan Orhun Abideleri Türk isminin yazılı olduğu ilk belge olması açısından önemi büyüktür. Halen ayakta olan bu abideler günümüzde Moğolistan devleti sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Peki içerik itibarıyla bu kadar "heyecansız" bir yazıt, arkeologlar arasında neden bu kadar heyecan yaratmıştı? Çünkü Rosetta (Reşid) Taşı, dünyanın bilinen en eski çok dilli yazıtı. Ağırlığı yaklaşık 760 kg olan taş, 72 cm genişliğinde.
Bugüne kadarki bilgiler ışığında, Türk dilinin tarihlendirilmiş en eski yazıtı, 7. yy'a ait Çoyren (Çoyr, 688-692) yazıtıdır. Başka bir deyişle Türk yazı dilinin ilk örnekleri 7. yy'da verilmeye başlanmış. Çoyren yazıtı, Költigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtları gibi mezar taşı olarak dikilmiştir.
- Bu anlamda tarihin ilk yazılı anlaşması olarak tarihe geçen Kadeş Antlaşması eşitlik ilkesi uyarınca da tarihte en önemli özelliğe sahip anlaşmadır. Böylece tarihin en önemli ve ilk yazılı antlaşması olarak tarih kayıtlarında yerini almıştır.
Ebla'da Fıransızlar tarafından yapılan kazılarda büyük bir çivi yazısı arşivi tespit edilmiştir. Belgelerin birçoğu Mezopotamya'daki Uruk'ta ortaya çıkarılanlar kadar eskidir. Bu eski belgelerin neredeyse % 80'i Sumerce kaleme alınmıştır. Yazının Mezopotamya'dan bu bölgeye ticaret yoluyla geldiği tahmin edilmektedir.
Bunların birincisi Göktürk alfabesi ile meydana getirilen Göktürk Yazıtları diğer adıyla Orhun Yazıtları, ikincisi ise Uygur Dönemi'ne ait metinlerdir.
Eski çağda Doğu halkları arasında geniş bir şekilde yaygınlaşan Sümer çivi yazısı, üç bin yılı aşkın bir süredir çeşitli halklar tarafından kullanılmıştır. MÖ 2. bin yılda eski Eski Asur dili ve yazısı eski Anadolu topraklarında kullanılmaya başlamış ve böylece ilk yazılı belgeler ortaya çıkmıştır.
Bu değerlendirme bizi Türklerin anayurdu Orta Asya bozkırlarıdır sonucuna götürmektedir. Orta Asya'nın sınırları ise doğuda Baykal Gölü'nden batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları'na; kuzeyde Sibirya bozkırlarından güneyde Tanrı Dağları ve Gobi Çölü'ne uzanmaktadır.
Türk yazı dilinin elimize geçen ilk örneği; II. Göktürk Kağanlığı döneminden kalan, VII. yüzyıla ait, 6 satırlık Çoyren (Çoyr, 688- 692) yazıtıdır. Kül Tigin, Bilge Kağan, Tonyukuk Yazıtları gibi Orhun alfabesiyle taşa kazınmıştır. Bugün Türk yazı dilinin elimize geçen ilk örnekleri II. Göktürk Kağanlığı dönemindendir.
Orhun Yazıtları, Türk adından, Türk milletinden, Türk tarihinden ilk kez bahseden ilk Türkçe metin özelliğini taşımaktadır. Ayrıca Orhun Yazıtları Göktürk Yazıtları veya Köktürk Abideleri terimi de kullanılmaktadır ve taşların üzerine yazılmıştır.
Moğolistan, içinde Türk kelimesinin geçtiği en eski Türkçe metinler olan Orhun Abidelerine ev sahipliği yapıyor. Orhun Abidelerinin ülkesi olarak bilinen Moğolistan, yüzyıllardır kaybolmayan göçebe kültürü, kadim tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkati çekiyor.
Çoyr Yazıtı, Çöyr Yazıtı ya da Çoyren Bengi Taşı, İkinci Göktürk Kağanlığı dönemi, 7. yüzyılda (687 yılı) 6 dizelik bir bengi taş olarak dikilmiş şimdiye dek bulunan en eski Türk yazıtıdır.
İlk olarak Sümerler yazının en eski şekli olan resimsel (piktografik) yazıyı kullanır. Alfabetik yazıma geçilinceye kadar Eski Mezopotamya'da kullanılan çivi yazılı kil tabletler, insanlığın bilgiyi kalıcı hale getirme çabasının en somut örneklerini oluşturur.
Kültepe'de açığa çıkartılan çivi yazılı kil tabletler, Anadolu'da keşfedilen en eski yazılı belgelerdir. Bu nedenle Kültepe, Anadolu tarihini başlatan yer olarak kabul edilir. İlginç olan bir husus, Kültepe'nin keşfinin de, içerdiği bu çivi yazılı belgeler sayesinde olmasıdır.
Doğrulanmış en eski yazı biçimi, milattan önce 3.500 yıllarına tarihlenen ve Kish tableti olarak bilinen bir kireçtaşı tablet üzerine kaydedilmişti.
Yazılı kayıtlar
Tarihçiler olarak kullandığımız en önemli araç, bizden önce gelenlerin yazdıklarıdır. Aslında tarihin resmi olarak tanımı da budur ve arkeoloji, antropoloji gibi bilim dallarından bu yönüyle ayrılır. Örneğin, arkeologların Mısır'da keşfettiği en eski yazılı kayıtlar 5.000 yıldan öncesine dayanır.
MÖ 19. yüzyıla kadar Anadolu halkları ise Akkadlı ve Asurlu tüccarlar ile karşılaşana kadar yazılı bir sisteme sahip değillerdi. Bu nedenle Anadolu'da ilk yazılı belgelere Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nda (MÖ 1950–1750) rastlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri