Türk Telekom 2005'te özelleştirilmiş ve 2008'de halka arz edilmiş; artan verimlilik ve genişleyen hizmet yelpazesi ile sonuçlanan başarılı bir değişim sürecinden geçmiştir. Türk Telekom'un hisselerinin yüzde 60'ı Türkiye Varlık Fonu'na, %25'i Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aittir.
İktidar, 3 bankayı borç yükünden kurtarmak amacıyla Türk Telekom hisselerini 2026 yılında kendiliğinden devlet kontrolüne geçecek olmasına rağmen Varlık Fonu'na satın almış oldu.
Hisselerin fiilen devredildiği ve Telekomünikasyon Hizmetlerinin Yürütülmesine ilişkin imtiyaz Sözleşmesi'nin imzalandığı 14.11.2005 tarihinden sonra, hisselerinin yüzde elliden fazlası özel hukuk tüzel kişisine geçen Türk Telekom kamu kuruluşu niteliğini kaybetmiştir.
Türk Telekom iştiraki TTNET kuruldu ve 14 Mayıs'ta internet servis sağlayıcı lisansı alarak faaliyetlerine başladı. Türk Telekom, 15 Eylül'de İş-TİM'in %40,56 oranındaki hissesini 500 milyon ABD Doları karşılığında satın alarak Avea'daki hisse oranını %81,12'ye yükseltti.
TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş.
İlgili 27 soru bulundu
Türk Telekom'un hisselerinin yüzde 60'ı Türkiye Varlık Fonu'na, %25'i Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aittir. Geriye kalan yüzde 15'lik hissesi halka arz edilmiştir. Türk Telekom hisseleri Mayıs 2008 itibarıyla Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmektedir.
14/1;TK. md.5/2, 3, 4, 7). Görüldüğü gibi, yasanın Telsiz Kanunu'nda yaptığı değişiklikle kurulan Telekomünikasyon Kurumu'nda çalışan personel “memur” statüsünde olup, 1475 sayılı İş Kanunu ile 2821 sayılı Sendikalar Kanununu ilgilendiren bir yönü bulunma- maktadır.
Şirketin ortaklık yapısı aşağıda açıklandığı şekildedir: Türkiye Varlık Fonu (%61,68) Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı (%25) Halka açık (%13,32)
2005 yılında Türk Telekom'un özelleştirilmesi kapsamında şirketin yüzde 55 hissesi, Lübnanlı Hariri ailesine ait olan Saudi Oger'e bağlı Oger Telecom'un bu amaçla kurduğu Ojer Telekomünikasyon AŞ olan OTAŞ'a geçmişti. 6 milyar 550 milyon dolara gerçekleşen devir, o dönem cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olmuştu.
Saad Hariri veya Saadeddin Refik Hariri (Arapça: سعد الدين الحريري veya سعد الدين رفيق الحريري; d. 18 Nisan 1970, Riyad), Lübnanlı siyasetçi ve iş insanıdır. Lübnanlı milyarder Bahaa Harriri'nin kardeşidir. 18 Aralık 2016-21 Ocak 2020 tarihleri arasında Lübnan Başbakanıydı.
2005 yılında özelleştirilen ve 2018'de batık kredileri nedeniyle bankaların eline geçen Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesi, Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından satın alındı.
Bu işlemin ardından Suudiler, Türk Telekom'u, 6,5 milyar dolara 21 yıl için kiralayıp, Türk bankalarından da 4.7 milyar dolar borç alarak, ödeme yapmadan devretmiş oldu. Yerli sermaye ise yabancı sermayeye aktarılmış oldu. Üstelik OTAŞ, kurumun altyapısını da satarak, milyarlarca dolarlık kazanç elde etti.
Türk Telekom 2005 yılında ihaleyle özelleştirildi. OTAŞ 6,55 milyar dolara yüzde 55'i satın aldı.
Türkiye'nin bugüne kadarki en büyük özelleştirmesi olarak görülen Türk Telekom'un %55 hissesi için yapılan ihalede 4 gruptan teklif alınmış ve 1 Tem- muz 2005 tarihinde sonuçlanan ihaleye göre hisseler en yüksek teklifi veren Oger Telecoms Ortak Girişim Grubu'na 6.550 milyon Dolara satılmıştır.
Türk Telekom Lübnanlı Hariri ailesi ve Suudilerin ortak olduğu Oger'e 6.5 milyar dolara satıldı.
1995. 24 Nisan'da PTT'deki telekomünikasyon ve posta hizmetleri birbirinden ayrılarak PTT'nin telekomünikasyon hizmetleriyle ilgili tüm personel, varlık ve yükümlülükleri; hisselerinin tamamı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'na ait olan Türk Telekom'a transfer oldu.
Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom'un yüzde 55 hissesini 1 milyar 650 milyon ABD Doları'na satın almak üzere Levent Yapılandırma Yönetim A.Ş. ile sözleşme yaptı. Sözleşmeye ilişkin detaylar dün akşam Türk Telekom tarafından Kamuoyunu Aydınlatma Paltformu'nda duyuruldu.
Türkiye Varlık Fonu (TVF) ile LYY Telekomünikasyon AŞ (LYY) arasında, Türk Telekomünikasyon AŞ'nin (Türk Telekom) toplam sermayesinin yüzde 55'ini temsil eden paylarını satın almak için Pay Satın Alım Sözleşmesi imzalandı.
Türk Telekom, 2023'ün ilk 6 aylık döneminde toplam 7 milyar TL'lik yatırıma imza attı. 2023 ilk yarıyıl sonu itibarıyla toplam abone sayısı 52,4 milyon olurken, sabit genişbant abone sayısı 15 milyon, mobil abone sayısı ise 25,6 milyon oldu.
Kuruma Özel Kamu Tarifelerinden, Yargıtay, Adalet Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Danıştay ve Yüksek Seçim Kurulu çalışanları Türk Telekom mağazalarına giderek kurum kimliklerini ibraz etmeleri durumunda faydalanabileceklerdir. Kurumda görevli olduğunu gösteren kurum kimliği yeterlidir.
START kapsamında tercihen, İİBF ve Mühendislik Fakültelerinden (İşletme, Endüstri, Bilgisayar, Matematik, Elektrik, Elektronik, Haberleşme, Telekomünikasyon, Yazılım, Bilişim Mühendisliği vb.), PDR ve Psikoloji bölümlerinden işe alım yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri