Cevap: Türkiye'de ikamet eden kişilerin yurtdışından taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır. Bazı internet siteleri ve oto galerileri, vatandaşlarımızın yurtdışından düşük ücretler ödeyerek alacakları lüks araçları Türkiye'de sorunsuz olarak kullanabileceğine ilişkin yanlış bilgiler sunmaktadırlar.
Yurt dışında ikamet eden bir kişi pasaporta işlemek şartı ile istediği kadar yabancı plakalı araçları Türkiye'ye getirebilir. Bunun için de her araca maksimum 24 ay süre verilir. Ülkemizde ki çifte vatandaşlar da yine yurt dışından araç getirebilir.
Araç Türkiye'ye girdiği andan itibaren 2 yıl boyunca Türkiye'de kalabilir. 2 yıl sonunda tekrar Türkiye'de kullanılabilmesi için 185 gün boyunca aracın yurt dışında kalması gerekir. 2 yıl dolduğu halde Türkiye'de kullanılan araçlar trafikten men edilir ve sahibine para cezası verilir.
Taşıtın ikamet edilen ülkede kayıtlı olması gerekir. Ancak, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler ikamet yerleri dışındaki Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını da getirebilirler.
5. Taşıtın ikamet ettiğiniz yerde adınıza kayıt ve tescil edilmiş olması gerekir. Ancak, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler, ikamet yerleri dışındaki Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını da getirebilirler.
İlgili 22 soru bulundu
Öncelikle bu soruya cevabımız evet alınabilir. Ancak her ticarette olduğu gibi bu konuda da dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Almak istediğiniz aracı açık arttırma ile satışa çıkaran ihale kurumunu araştırmalı ve ihaleye konu olan araçların durumundan emin olmalısınız.
Yabancı plakalı taşıtlar; Türkiye ye giriş yaparken adına kaydedilmiş olan kişinin yanı sıra, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi annesi babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Yabancı plakalı taşıtın adına kayıtlı olduğu kişi taşıtın içinde olsa bile yukarıda belirtilenlerden başka hiç kimse taşıtı kullanamaz.
Yurt dışından araba getirmek vergisiz ya da daha bilinen söyleniş biçimi ile Taxfree olarak ülkemize araç getirebilecek kişilerin listesi aşağıda olduğu biçimdedir: Türk vatandaşlığından çıkmış olan mavi kart sahipleri ile ve Türkiye'de ikametgah ederek öğrenim gören. Çalışmakta olan, yabancı uyruklu olan bireyler.
Türk vatandaşı olan bir kişi Azerbaycan'dan araba almak için orada pasaportuna işletmek şartıyla araba alma hakkına sahiptir. Diğer kişilerin bu aracı kullanabilmesi için aracın pasaportuna işletilen kişinin seyahat esnasında araçta bulunması gerekiyor.
Belirtmek gerekir ki; Türk vatandaşları, çifte vatandaşlığı olan Türkler, çalışma izni olmayan yabancılar ülkemizde vergisiz araba alım satımı yapamaz. Başka bir deyişle yabancıdan yabancıya vergiden muaf araba alamaz.
Kişiler, ithal edilmiş olan araç hakkında, 12 ay geçmedikçe herhangi bir tasarrufta bulunamazlar. Bu nedenle, ithal edilen araç, 12 ay süreyle satılamaz ve başkasına devredilemez. Bireysel gümrük işlemleri kapsamında, yurt dışından getirilecek araçlar için belirli müracaat süreleri vardır.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
sadece ikamet edip çalışma izni olmayan veya yurt dışından emekliliği bulunmayan yabancı kişiler ve Türk vatandaşları, vergilerini ödeseler dahi yabancıdan yabancıya, Taxfreecar®, mavi plaka, MA plaka araçlardan satın alamazlar ve bu haktan hiçbir şekilde faydalanamazlar.
Türk plakalı ve tescil belgeli araçlar 30 gün süreyle kullanılabilmekte olup, 30 gün geçince araç sahibinin taahhüdü ve gümrük makamları tarafından verilen izin belgesine göre geçici plaka ve ruhsat verilmektedir.
Yurt dışında emekli olmuş kişilerin Türkiye'ye araç getirmesi için '185 gün kuralı' yok! Yurt dışından Türkiye'de giden araçların 2 yıl boyunca kalmasına izin veriliyor. Ancak Türkiye'ye giriş tarihinden bir yıl öncesine kadar en az 185 günü yurtdışında geçirmiş olmak gerekiyor.
Avrupa Ovacıklılar Derneği's post
isteyenlere uygulanan 185 gün şartı, resmen kaldırıldı.
Kişinin taşıtı ile birlikte Türkiye'de kalabileceği azami süre 6 aydır (180 gün). Emekliler için özel bir düzenleme yapılarak 1 yıl süre verilmektedir. Bu süreler, kişinin ve taşıtının kesintisiz 185 gün yurtdışında bulunması halinde verilir.
Otomobilleri satın almak isteyen müşteriler ise otomatın mobil uygulamasını cihazlarına indirecek ve satın alma işlemine başlayacak. Beğendiği modeli seçen müşterinin, Alibaba'nın Susamı kredisi iyi durumdaysa yüzde 10 ödeme yaparak aracını otomattan alabilecek.
Hususi (yeşil) pasaport sahibi Türk vatandaşları son 6 ay içinde toplam 3 aya kadar vizesiz olarak Bulgaristan'a seyahat edebilirler.
Vergisiz araç almaya hak kazanan yabancılar, diğer yabancılardan da ikinci el mavi plakalı araç satın alabilmektedir. Mavi plakalı araçlar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisinden (KDV) muaftır. Ancak muafiyet, yıllık yol vergisi olan bandrol vergisini kapsamamaktadır.
Ayrıca, Türkiye'de ikamet eden ve ikamet tezkeresine sahip yabancı ülke vatandaşları engelli bireyler için sunulan ÖTV istisnasından faydalanabilmektedir. Söz konusu kişiler dışında yabancıların ÖTV ve KDV ödemeden araba almaları mümkün değildir.
Ø Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle yerleşim yerlerini yabancı bir ülkeden Türkiye'ye kesin olarak nakleden kişiler,Türkiye'ye araç getirebilirler. Bu kişilerin getirdiği araçlardan gümrük vergisi alınmaz. Sadece KDV ve ÖTV alınır. Bu vergiler aracın Türkiye'ye ithalatı sırasında ödenir.
Taxfree aracı, ruhsat sahibi ve birinci dereceden akrabaları kullanabilir. Yabancıdan yabancıya araçlar ya Türkiye'de bulunan yabancılardan alınabilir ya da yurtdışından getirilebilir.
Tax free car (vergisiz) mavi plakalı araç kimler alabilir? Yabancı üniversite öğrencileri (örgün öğretim), Yüksek Öğretim yapan mavi kartlı Türk soylular. Yabancı Sporcular ve Yabancı Basın Kuruluşu Mensupları yabancıdan yabancıya vergisiz araç alabilirler.
Rahatlıkla kullanabilirsiniz. 3. Türkiye gümrüğünden Türkiye sınırları içerisinde geçerli bir trafik sigortası şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri