Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.
Kısaltmalarda kurum, kuruluş ve üniversite adlarında bütün baş harfler büyük yazılır. Bunlara örnek olarak; TRT, TBMM, İTÜ, DSİ, TDK, TTK, MEB verilebilir. Kısaltmaların arasına nokta konulmaz. Fakat T.C istisnadır.
Kısaltmanın sonuna nokta konur: c. [cilt], a. [ad] gibi. 4. Kurum ve kuruluş adları, her kelimenin ilk harfiyle kısaltılır.
Kısaltma, herhangi bir sözcük veya sözcük grubunu oluşturan harflerin bir kısmı kullanılarak oluşturulmuş kısa sözcük. Kısaltmalar tek bir harften oluşabildiği gibi, harf ve noktalama işaretlerinden veya noktalama işareti olmaksızın yan yana dizilmiş harflerden de meydana gelebilir.
TL simgesi nasıl kullanılır? Türk lirasının kısaltması "TL", Türk lirasının simgesi ise "₺"dir. Türk lirasını ifade edebilmek amacıyla kullanıldığı yere göre, aynı anda kullanmamak koşuluyla ya simge ya da kısaltma kullanılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet ...
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
bak. bakınız (bkz.)
Dakika kelimesi gündelik hayatta her gün defalarca kullanımı olan bir kelimedir ve doğrusunun öğrenilip kullanılması gerekmektedir. Dakika kelimesinin kısaltması "dk." Şeklinde yazılır ve sonuna muhakkak nokta konulmalıdır. Örnek olarak gidilecek yere 15 dakika mesafe olduğu belirtilecekse 15 dk.
“s” sembolü ile ifade edilen saniye, zamanın SI birimidir.
Doğrulanmış Cevap. Sorunuzun cevabı Öğrt. olacaktır. Öğretmen kelimesinin kısaltması Öğrt. olacaktır.
Mahalle, Türkçede Mah. kısaltmasıyla gösterilir.
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye'den Avrupa Yayın Birliği (EBU)'ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.
Kısaltmalar: Makalede kullanılan kısaltmalar uluslararası veya ulusal kabul edilen kısaltmalar şekilde olmalı, ilk kullanıldıkları yerde açık olarak yazılmalı ve parantez içinde kısaltılmış şekli gösterilmelidir. Bundan sonra, tüm metin boyunca kısaltılmış şekil kullanılmalıdır.
Üniversitelerin, kurum ve kuruluşların ya da herhangi bir müessesenin kısaltması yapılırken tüm harflerin büyük yazılması gerekir. Bunun yanında harfler yazılırken aralarına nokta koymak gerekmez. Yapılan kısaltmalara getirilen çekim eklerini kesme işareti ile ayırmak gerekmektedir.
1416 SAYILI KANUNA GÖRE MİLLî EĞİTİM BAKANLIĞI ADINA VE HESABINA RESMİ-BURSLU STATÜDE YURTDIŞINA GİDECEK ÖĞRENCİLERİN İMZALAYACAKLARI YÜKLENME SENEDİ (İşbu yüklenme senedi içinde geçen “MEB” kısaltması Millî Eğitim Bakanlığını ifade eder.)
TDK'ye göre: Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un vb. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Artık kg görünce “kilogram”ı, cm görünce “santim”i, m harfini görünce “metre”yi anlıyoruz. Emekli, tabelasında SGK kısaltmasını görünce Sosyal Si- gortalar Kurumunun kapısında olduğunu anlıyor.
Kısaltma biçiminde kullanılması halinde "yy" biçiminde yazılır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreteri, İdari Teşkilatın üst yöneticisi olup Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına karşı sorumludur.
Magnezyum (Mg), gümüş beyazlığında bir metaldir ve genellikle alaşım maddesi olarak, yani başka metallerle karıştırılarak kullanılır.
Türkçede et cetera veya, etc. yerine vs., vb., vd. kullanılır, ki sözcük olarak karşılıkları, vs: "vesaire", vb: "ve benzeri", vd: "ve diğerleri" dir. İngilizcede vs. veya vb. kısaltmaları yerine et cetera sözünün kısaltması olan etc. kullanılır ve her zaman önünde bir virgül, sonunda bir nokta bulunmalıdır.
K-k, Türk alfabesinin 14. harfidir. Türkçede bu harfin işaret ettiği ses ke denilerek isimlendirilir. Sıklıkla, harfin işaret ettiği ses ka denilerek isimlendirilir, ancak TDK'ya göre bu isimlendirme yanlıştır. Bu durumda sesin ince ve kalın şekilleri vardır.
kısaltmalar da bu kaide uyarınca okunur... tv, televizyon kelimesinin kısaltması ve içindeki sesler t(e) ve v(e) şeklinde seslendiriliyor haliyle...
“Yüzyıl” sözcüğünün kısaltması “yy.” şeklindedir. Birleşik bir kelime olarak yüzyıl noktalı kısaltılır. Noktalı kısaltmalarda kesme işareti kullanılmaz. Nokta içerdiği için yy. kısaltmasının devamında gelen ekler için kesme işareti kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri