Aynı şekilde bitişik yazılırken Eğer kelimenin son harfi sesli bir harf ise -yle eki gelir Eğer kelimenin son harfi sesli bir harf değil ise sadece -le eki gelir. Ayşe'yle yemeğe gittim.
ile, ayrı olarak yazılabildiği gibi kelimelere eklenerek de yazılabilir. ile, ünsüzle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında i ünlüsü düşer ve büyük ünlü uyumuna uyar: bulut-la (bulut ile), çiçek-le (çiçek ile), kuş-la (kuş ile) vb.
Türkçe özel bir isim niteliği taşıdığı için gelen eklerde kesme işaretiyle ayrılması gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda bu tırnak kuralının uygulanması doğru değildir. Örneğin; Yapım eki almış sözcükler çekim eki geldiği zaman tırnak ile ayrılmaz. Bu nedenle, Türkçeye şeklinde yazmak doğru kullanımdır.
TDK'ya göre Türkçede kelimesinin doğru yazılışı "Türkçe'de"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Özel adların sonlarına gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır. Adana'ya gitti. Ciciş'e ekmek aldı.
İlgili 17 soru bulundu
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Çünkü Türkçe kelimesinin özel isimmiş gibi algılanması ve özel isime gelen eklerin kesme işaretiyle ayrılması kuralı vardır. Türkçe özel bir isimdir ancak sonunda bulunan "+çA" eki dolayısıyla kendisinden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz. Bu nedenle de Türkçenin yazımı da bitişik olmalıdır.
TDK BİRDE YAZIMI
Ek olarak birden fazla anlamına gelen bir de bağlacı ayrı yazılır. Türk Dil Kurumu'na göre bu bağlacın doğru kullanımı bir de şeklindedir. Bir de bana sor. Bir de şu var.
Dil ve lehçe adları büyük harfle başlar: Türkçe, Almanca, İngilizce, Rusça, Arapça; Oğuzca, Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca vb. 8. Devlet adları büyük harfle başlar: Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kırım Özerk Cumhuriyeti vb.
Türkiye Cumhuriyeti'nde kullanılan, konuşulan, yazılan Türk diline Türkçe denir. Ural-Altay dil ailesinden, Asya'da ve Doğu Avrupa'da konuşulan Türk dil ve lehçelerinin genel adıdır. Bu kelimeye -dir ek fiili geldiğinde genellikle Türkçe'dir, türkçedir şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi.
Vasıta veya birliktelik eki kullanıldığında bahsi geçen ek, kişi ismi ile kesme işareti (apostrof) olması şartıyla birlikte kullanılabilir. Bu durumda Ayşe'yle yazmak en doğrusu olacaktır. Vasıta ekleri ünsüz ile biten bir harfin sonuna geldiğinde "-le", ünlü bir harfin sonuna geldiğinde "-yle" şeklinde yazılır.
Kısaltılan kelime veya kelime grubu; özel ad, ünvan veya rütbe ise ilk harf büyük; cins isim ise ilk harf küçük olur: Alm. (Almanca), İng. (İngilizce), Kocatepe Mah. (Kocatepe Mahallesi), Güniz Sok.
Ille TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zarf,halk ağzında İlla.
Türkçede birçok kelime iki kere yazılarak ikileme olarak kullanılır. O kelimelerden biri olan yan yana, diğer tüm ikilemeler gibi bitişik değil ayrı yazılmalıdır.
ANKARA KELİMESİNİN ANLAMI
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle ankara şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ankara şeklinde olmalıdır.
Türkiye özel addır ve çekim eklerinden kesme işaretiyle ayrılır. -m eki yani iyelik eki de bir çekim ekidir. O yüzden "Türkiye'm" yazımı doğrusudur. Türkiye kelimesine gelen bir ekin kesme işareti almadan birleşik yazılması için yapım eki olması gerekir yani kelimeye yeni bir anlam vermesi gerekir.
→ “Öztürkçe” ya da “öztürkçe” yazımı yanlıştır.
Orijinal Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre hiç kimse kelimesinin doğru yazılışı "orijinal"dır.
Yapım eki alan kelimeler de farklı bir anlam kazanacaktır. İstanbullu kelimesi "İstanbul şehrinde doğan" anlamına gelir. İstanbullu kelimesinin İstanbul'lu şeklinde yazıldığı da görülür. Fakat kelimenin doğru yazımı "İstanbullu" şeklindedir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Bu kelimenin Doğru yazım şekli peşi sıra olarak ifade ediliyor. Peşisıra şeklindeki yazımı ise yanlış olarak kabul ediliyor. Peşi sıra kelimesi ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazılan şekilleri yanlış yazım olarak değerlendiriliyor.
Türk Dil Kurumu resmi internet adresi üzerinden diğer kelimelerde olduğu gibi peş peşe için de bilgiler vermişti. İşte bu kelimeyle ilgili bilinmesi gerekenler… “PEŞ PEŞE” YAZILIŞI TDK'DA! Peş peşe kelimesi TDK'ya göre yazılışı ayrı olan kelimeler arasında bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri