Örneğin; Yapım eki almış sözcükler çekim eki geldiği zaman tırnak ile ayrılmaz. Bu nedenle, Türkçeye şeklinde yazmak doğru kullanımdır. Yazılan yazının başı ya da sonu fark etmeksizin büyük harfle başlaması gereken Türkçeye kelimesi, mutlaka tırnak ile ayrılmamalıdır.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
Türkçeye – Doğru Kullanım. Türkçe'ye – Yanlış Kullanım.
Dil ve lehçe adları büyük harfle başlar: Türkçe, Almanca, İngilizce, Rusça, Arapça; Oğuzca, Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca vb. 8. Devlet adları büyük harfle başlar: Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kırım Özerk Cumhuriyeti vb.
Ural-Altay dil ailesinden, Asya'da ve Doğu Avrupa'da konuşulan Türk dil ve lehçelerinin genel adıdır. Bu kelimeye -dir ek fiili geldiğinde genellikle Türkçe'dir, türkçedir şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Türkçedir şeklinde olmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
TDK yazım kurallarına göre Türkçe kelimesinden sonra kesme işareti gelmez. Yani "Türkçe'yi" değil "Türkçeyi" şeklinde yazmak gerekir.
Orijinal Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre hiç kimse kelimesinin doğru yazılışı "orijinal"dır.
♫ Türkçe Öğretmeni özel isimlere girmektedir. Bu yüzden Öğretmeni " Ö " harfi büyük Yazılmaktadır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Çünkü Türkçe kelimesinin özel isimmiş gibi algılanması ve özel isime gelen eklerin kesme işaretiyle ayrılması kuralı vardır. Türkçe özel bir isimdir ancak sonunda bulunan "+çA" eki dolayısıyla kendisinden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz. Bu nedenle de Türkçenin yazımı da bitişik olmalıdır.
Aynı şekilde bitişik yazılırken Eğer kelimenin son harfi sesli bir harf ise -yle eki gelir Eğer kelimenin son harfi sesli bir harf değil ise sadece -le eki gelir. Ayşe'yle yemeğe gittim.
Özel isimlerin sonlarına gelen yapım ekleri bitişik, çekim ekleri ise kesme işareti ile ayrılarak yazılır.
bunun sebebini de "özel isimlere gelen yapım eklerinden sonraki çekim ekleri ayrılmaz" kuraliyla açıklıyor tdk. türk özel isim, -çe eki ile isimden isim yapılmış. yani bir yapım eki gelmiş. kelime ne olmuş? türkçe . dolayısıyla buna gelen -y-e eki ayrılmaz.
işte sorunun cevabı aşağıdadır. bu kelime genellikle türkçe'de şeklinde yanlış yazılıyor. doğru kullanımı türkçede şeklinde olmalıdır. türkçede özel adlarda yapım ekine gelen çekim eki kesme ile ayrılmaz.
Türkçe imla kurallarına göre dergi isimleri özel isim olduğu için de büyük harfle yazılır. Bu kuralı Türk Dili dergisinin yazımı için uygulamamız durumunda ise derginin adı olan "Türk Dili" büyük harflerle yazılır. Ancak bu özel isimden sonra gelen kelimeler ise küçük harflerle yazılır.
TDK'ya göre ise bu kelimenin en doğru yazım şeklinin nasıl olması gerektiğine baktığımız zaman ise dilbilgisi şekilde yazılması doğru olacağını görmekteyiz. Dilbilgisi bitişik halde yazıldığı zaman doğru olurken, bu kelimeyi ayrı ayrı yazanlar içinde yazımın yanlış olacağını belirtmek isteriz.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk kelimesinin ilk harfinin büyük yazılması her bağlamda özel ad gibi kesme işareti alacağı anlamına gelmez. Baş harfinin büyük yazılmasının nedeni, millet adı olmasıdır.
Büyük yazılır. Unvan isimleri büyük yazılır. ⇒ Tükçe Öğretmenimiz iyi biri.
Anlamından uzaklaşmamıştır ve hala özel bir isimdir. Bu nedenle bu kelimenin de yazımı büyük harf ile başlayarak olacaktır. Yani Türkler kelimesi baş harfi büyük harf ile başlatılarak yazılır. Bir özel isme getirilen yapım ekleri ise kesme işareti ile ayrılmaz.
Yanlış kelimesinin doğru yazılışı kişilerce çok merak ediliyor ve araştırılıyor. Yanlış kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı, "yanlış" şeklindedir.
Türk Dil Kurumu'na göre orijinal kelimesi ''özgün, fabrikası tarafından yapılan ve taklit olmayan araç gereçler, otantik, alışılagelenden daha değişik, şaşırtıcı nitelikte olan'' gibi anlamlara gelmektedir. Fransızca original kelimesinden Türkçeye geçmiş bir sözcüktür. Aynı zamanda sıfat olarak kullanılır.
"Aferin" şeklinde yazılması, TDK tarafından doğru olarak belirlenen yazım şeklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri