Türkiye'nin 2020 yılında badem ithalatı 30 bin ton olarak gerçekleşmiştir. İthalatın ilk sırasında %61 oran ve 18.463 ton ile ABD yer almaktadır. İthalatta ABD'yi; İran %14 oranıyla 4.259 ton, Özbekistan %12 oranıyla 3.592 ton, Avustralya %7 oranıyla 2.255 ton ve İspanya %2 oranı 634 ton ile takip etmektedir.
Badem Amerika'dan geliyor, Türkiye'de çok az var, az olduğu için fiyatı pahalı. Şu anda Datça bademi var kilosu 50 lira, ithal yüksekti fakat şimdi 35-36 liraya kadar geriledi” dedi.
Dünya badem üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 1,4 milyon ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda AB 140 bin ton, Avustralya 120 bin ton, Çin 45 bin ton ve Türkiye 15 bin ton üretim ile ABD'yi takip etmektedir. Türkiye dünya badem üretiminin %1'ini karşılamaktadır.
Badem En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemiz de badem en fazla Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde yetiştirilmektedir.
Badem, ülkemizin de pek çok farklı bölgesinde kendine alan bulmaktadır. Özellikle yetiştirildiği bölgeler arasında Ege, Marmara, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nin bazı dolayları gelmektedir. Badem yetiştiriciliğinin bu bölgelerde yaygın olmasında iklim şartlarının elverişliliği büyük bir rol oynamaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Nonpareil badem Kaliforniya'da (ABD) mevcut çeşitlerin en iyisi olarak kabul edilir. Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Bu nedenle bademin ülkemizde en çok Akdeniz ve Ege Bölgesinde yetiştirildiğini söyleyebiliriz. Ege Bölgesinde bulunan Datça Yarımadasının badem yetiştiriciliği olarak en önemli bölge olduğu bilinmektedir.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Bademin anavatanı Orta ve Batı Asya'nın dağlık bölgeleri olup, bu bölgelerden doğuya doğru Çin ve Hindistan'a; batıya doğru Kuzey İran, Suriye ve Akdeniz ülkelerine yayılmıştır. Bademin kuzey yarıkürede 30 – 44, güney yarıkürede 20 – 40 enlem dereceleri arasında yayıldığı bilinmektedir (Küden, 1998).
Badem Yetiştiriciliği Karlı mı? Badem yetiştiriciliği uzun vadede düşünüldüğünde, ortalama 5 yıl gibi bir sürede maliyetini fazlasıyla çıkartarak karlı bir yatırıma dönüşür. Ağaçları olumsuz etkileyen, değişken bir iklimle karşılaşılmadığı sürece her yıl üretiminizin ve buna bağlı olarak kazancınızın artması beklenir.
Ferraduel Badem Fidanı ağırlıklı olarak tozlayıcı şeklinde tercih edilen bir çeşittir. Özellikle ticari açıdan çok iyi değerlendirilen klasik badem çeşidi olan Ferragnes badem fidanının tozlayıcısı olarak kullanılır. Ferraduel Badem Fidanının anavatanı Fransa'dır.
Türkiye'nin 2020 yılında badem ithalatı 30 bin ton olarak gerçekleşmiştir. İthalatın ilk sırasında %61 oran ve 18.463 ton ile ABD yer almaktadır. İthalatta ABD'yi; İran %14 oranıyla 4.259 ton, Özbekistan %12 oranıyla 3.592 ton, Avustralya %7 oranıyla 2.255 ton ve İspanya %2 oranı 634 ton ile takip etmektedir.
Kaliforniya dışında, Orta Doğu ve Avrupa ülkeleri de badem üretimde ilerde. Ve dünyanın en büyük badem ithalatçıları; Almanya, Japonya ve Hollanda'dır.
Yerli badem
Yaklaşık 100-150 yıllık badem ağaçlarıdır. Genetiği ile hiç oynanmamıştır. Yerli badem oldukları için tarımsal ilaçlama, gübrelemeye ihtiyaç duymamaktadır. Hayvan gübresi ile verim arttırıyoruz ve bazı hastalıklara karşı geleneksel usuller ile mücadele ediyoruz.
Badem son derece yüksek besin ihtiva eder. E vitamini, kalsiyum, fosfor, demir ve magnezyum açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca, çinko, selenyum, bakır ve niasin içerir. Diğer bütün türleriyle karşılaştırıldığıda besin değerleri ve faydalı bileşenleri ile ön plana çıkmaktadır.
Datça'nın bademle meşhur olduğu konusunda Türkiye'de ve dünyada bir tereddüt yok. Datça'da 3 çeşit badem yetiştiriliyor. Bunlardan en önemlisi, 'en iyi badem' olarak nitelendirdiğimiz nurlu badem.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 5,5 X 5,5 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 270 adet ağaç bulunur, 5,5 X 5,5 metre olan dikim mesafelerinde ise hektar başına 330 adet ağaç bulunmaktadır. (1 hektar = 10.000 metrekare).
Badem'in hemen hemen tüm çeşitleri İstanbulda rahatlıkla olabilmektedir.İstabul'a uygun olan badem fidanı çeşitleri, nonpareil(elle kırılan badem), teksas, ferragnes, feeraduel,bertina, laurenne, tuono şeklindedir.
Badem ağaçları uzun ömürlüdür. En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar. Bakımlı bir ağaç 100–150 yıl yaşar diye tahmin ediyorum. Mesela burada hiç bakımsız, kendi halinde yetişmiş 60–70 yıllık ağaçlar var.
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
İyi meyve alabilmek için sulama yapılmalıdır. Badem ağacı ilkbahar, yaz ve sonbaharın başların da başarılı gelişim için sulama yapılmalıdır. Yıllık yağış 600 mm üstünde olan yerlerde sulama yapmaya gerek yoktur. Badem fidanının su ihtiyacını 1 sulama için ağaç yaşıx20 litre dir.
BADEML ÇEŞİTLERİNİN FİYAT, GRAMAJ ve LEZZET KIYASI: 1kg. kabuklu ELBADEMİ ortalama 530 gr iç yapar, Gerçek Diş Bademi de ortalama 440 gr. iç olur. Diğer bademlerde ise bu ortalama 120-180 gr 'dır (İran Tauna cindi istisna 260-280 gr gelir ama lezzet değeri düşüktür) ..
kırşehirin yerel doğal kaynak suyu markası. kırşehir'in mucur ilçesinde doldurulmakta olan içme suyu markası.
Cevap: Devlet,10 dekar ve üzerindeki arazilere dönüm başına 100 ile 120 arasında (gemlik haric) geri ödemesiz destek yapmaktadır.Bunun için yapmanız gereken sertifikalı fidan ekerek faturasıyla beraber evraklarını tamamlayıp ilçe tarıma başvurmanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri