Raporda ABD Tarım Bakanlığı'ndan aktarılan veriler, Türkiye'nin aynı dönemde 6 milyon 600 bin tonluk buğday ihraç ederek dünya sıralamasında 9. sırada olduğunu gösteriyor.
BM Gıda Görünümü raporuna göre, 2020-2022 ortalamasıyla Türkiye en çok buğday üreten ülkelerden biri. 2022'de Türkiye'deki buğday üretim miktarı 19 milyon ton olarak öngörülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, Türkiye'de buğday üretiminin 2020'de 20,5 ton; 2021 yılında ise 17,6 ton olduğunu gösteriyor.
Türkiye USDA'nın verilerine göre, 2020/21 üretim sezonunda 6,6 milyon tonluk buğday ihracatı ile dünya sıralamasında 9. sırada yer almaktadır. 2021/22 üretim sezonunda dünya buğday ihracatının temel ihracatçı ülkelerdeki yükselişe bağlı olarak %1,4 artarak 202 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörülmektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2020 yılı verilerine göre, Türkiye buğday ithalatının yüzde 64,6'sını Rusya'dan gerçekleştirdi. İkinci sırada ise yüzde 13,4 ile Ukrayna var. Rusya ile Ukrayna'nın buğday ithalatındaki toplam payı 2020'de yüzde 78 oldu.
Türkiye geçtiğimiz yıl yaklaşık 7,5 milyon ton buğday ithal ederken, söz konusu buğdayın yüzde 66'sını Rusya, yüzde 18'ini ise Ukrayna'dan aldı. 2021'de 3 milyon ton un ihracatı yapan Türkiye, 1,1 milyar dolarlık gelir elde etti.
İlgili 19 soru bulundu
Toplam buğdayda yeterliliğimiz % 89.2, ekmeklik buğdayda ise % 82 olarak açıklandı. Yani üretimimiz 20 milyon ton olduğuna göre, toplam buğdayda (%10) 2 milyon, ekmeklik buğdayda (% 18) 3.6 milyon ton açığımızın olduğu ortaya çıkıyor.
Türkiye'nin 2020-2021 sezonunda 7,5 milyon ton buğday ithal ettiğini bildiren Ulusoy, buğday ve buğday ithalatında Rusya'nın payının yüzde 66, Ukrayna'nın yüzde 18,5 olduğunu söyledi.
Türkiye'nin yıllık buğday tüketimi ise 19 milyon ton civarında imiş. Dolayısı ile üretim tüketimi fazlası ile karşılıyor. Yani 2022-2023 sezonunda Türkiye'nin buğday sıkıntısı olmayacak gibi görünüyor.
"Türkiye'nin buğday ithalatı, dahilde işleme rejimi çerçevesinde (ithal edilen ham maddenin ihracat için işlenerek gıda ürünlerine dönüştürülmesi), iç tüketimden ziyade buğdaya dayalı gıda sanayi ürünlerinde çoğunlukla ihracat için üretim girdisi ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmaktadır".
Yılda 72.136.149 ton üretim ile Rusya Federasyonu, üçüncü büyük buğday üreticisi. 20.000.000 ton üretimiyle Türkiye 11. sırada yer alıyor.
Rusya ise dünyada en çok buğday üreten ülkeler arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Yıllık olarak 85 milyon ton üreterek dünyada buğday üreten 5 ülke arasına girmiştir.
ABD'den Çin'e, Seyşeller'den Komorlar Birliği'ne, Vanuatu'dan Tonga'ya kadar çok farklı ülkelere un ihraç eden Türkiye, en çok satışı Irak, Sudan ve Suriye'ye yapıyor."
Tek ülke bazında en büyük üretici ise Çin'dir. 2015/16 sezonunda, 130 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştiren Çin'in, 2016/17 sezonunda 128,8 milyon ton üretim gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir. Çin'i 2016/17 sezonunda 87 milyon tonla Hindistan takip etmektedir.
Rusya arazi varlığı yönüyle buğday yetiştiriciliği açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Rusya'da yaklaşık 24 milyon hektar alanda buğday üretimi yapılmaktadır. Yıllara göre değişmekle birlikte 1992-2014 döneminde Rusya'da buğday üretimi 46 milyon tondan 59 milyon tona çıkmıştır.
Hayvan yemi ihracatı öngörülen DİİB kapsamında 1 Ağustos 2022'den itibaren gerçekleştirilecek ihracatta mısır, arpa, buğday ve bitkisel yağ eşdeğer eşya olarak kullanılmayacak.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Tarım Bakanlığı'nın istatistiklerine göre Ukrayna, 2021/22 döneminde 33 milyon tonla dünyanın yedinci büyük buğday üreticisi oldu. Sadece Avustralya, ABD, Rusya, Hindistan ve Çin daha fazla buğday üretti.
Türkiye'de buğday en çok Konya ilinde yetişir. Bunun sebebi Konya ilinde yer alan tarım arazilerinin; düz ve ekime uygun sıcaklık değerlerine sahip olmasıdır. Ayrıca Konya bölgesinde yer alan tarım arazileri, buğday yetiştiriciliği için gerekli nem ve yağış oranına sahiptir.
Türkiye'nin buğday ithalatı ve ihracatı ise yıllara göre değişiklik gösteriyor. 2019-20 sezonunda 10,8 milyon ton buğday ithal edilirken 7,5 milyon ton buğday ithalatı gerçekleşti.
Son yıllarda Trabzon limanından ülkemize olan buğday ithalatında bir artış gözlenmiştir. Genellikle buğdaylar Rusya Federasyonu başta olmak üzere Ukrayna ve Amerika Birleşik Devletleri'nden ithal edilmektedir.
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
Raporda ABD Tarım Bakanlığı'ndan aktarılan veriler, Türkiye'nin aynı dönemde 6 milyon 600 bin tonluk buğday ihraç ederek dünya sıralamasında 9. sırada olduğunu gösteriyor. İrfan Donat geçen yıl Türkiye'nin 9 milyon tona yakın bir ithalat yapıp buğdaya 2,5 milyar dolar gibi bir döviz ödediğini belirtiyor.
Dr. Durmuşali Söyler, Araban Ovası'nda yetişen buğday'ın en kaliteli buğday olduğunu açıkladı.
Son 20 yılda Ukrayna tarımı yükseliş yaşarken, bugün ülkenin dünyanın en büyük 10 tahıl ihracatçısından biri olduğu kaydediliyor. Yüzyıllardır önemli bir buğday üreticisi konumunda olan ve Avrupa'nın "ekmek sepeti" olarak da adlandırılan Ukrayna dünyanın en büyük 5'inci buğday ihracatçısı olarak ön plana çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri