Benzer şekilde Türkiye'den ihraç edilen tohum da Amerikan şirketine ait olabiliyor. Türkiye'nin 2013 yılı tohum ithalatının değer olarak (dolar bazında) % 18'si Fransa'dan, % 9'u ABD'den, %8'i İtalya'dan, %8'i Çin'den, % 7'si İsrail'den, %6'sı Peru'dan geliyordu.
Aynı dönemde yapılan tohumluk ithalat miktarları ise 49 bin tondan 46 bin tona geriledi. Tohumluk ihracatında Rusya, Ukrayna, Macaristan, Irak ve Azerbaycan ilk sıralarda yer alıyor. Toplam tohumluk ithalatının yüzde 35'i ise Fransa, İtalya ve ABD'den yapıldı.
2020 yılı itibariyle Bakanlığımız Araştırma Enstitüleri tarafından; Tarla bitkilerinde 74, Bahçe bitkilerinde 8 çeşit tescil edilmiş olup, toplamda 82 yerli tohum da sektörün kullanımına sunulmuştur. Diğer taraftan; 10 adet Yerli Patates çeşidi geliştirilerek tescil ettirilmiştir.
Yerel tohumu koruyan sivil toplum kuruluşları ve belediyelerden (Muğla Büyükşehir Belediyesi, İzmir Seferihisar Belediyesi vb.) ücretsiz olarak veya kargo dağıtım bedeli karşılığında tohum edinebilirsiniz.
"TARLALARDA YERLİ TOHUM ORANI YÜZDE 96" Bekir Pakdemirli, yerli tohum çalışmalarına ilişkin soru üzerine, ithal tohumla ilgili doğru olmayan bir algı olduğunu belirterek, Türkiye'deki 1.000 tohum firmasının 940'ının yerli, 42'sinin yerli, diğerlerinin ise yerli-yabancı ortaklığa sahip olduğunu bildirdi.
İlgili 38 soru bulundu
Yüksel Tohum, beş araştırma ve üretim tesisi işletmekte ve 1.200 hektar tarım arazisine ve gelişmiş Ar-Ge faaliyetleri ile 650 dönüm nitelikli yüksek teknoloji seralara sahiptir. Şirket, Türkiye'nin en büyük sebze tohumu geliştiricisi, pazarlamacısı ve üreticisidir.
Toyota'nın yerlilik oranı yüzde 55, TOGG ise yerlilikte yüzde 45-50 civarında.
Conversation. 🌾 Tohumculuk Kanunu'na göre yerli tohum üretmek ve satmak yasak değil. Sertifikasız tohum satışı yasak fakat bu tohumlardan üretilen ürünlerin satışı serbest. Tohumlar ise Tarım Bakanlığı'na bağlı enstitülerce tescil ettirildikten sonra satılabilir.
Ancak, 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu herhangi bir hapis cezası öngörmediği gibi, herhangi yerli bir tohumun kullanılmasını da yasaklamıyor. Kanuna göre, ticareti yapılacak tohumların öncelikle bakanlık tarafından tescillenmesi ve kayıt altına alınması gerekiyor.
Topraklar kimyasallar ile pislenmiş ve hibrit tohum haricinde üretim yapılamaz hale gelmişti. 2000'li yılların başından bu yana yerel tohumlar ile üretim yapan kimse kalmadı. Maalesef bu durum elimizdeki yerli çeşitlerin yok olmasına ve tekrar üretiminin imkansız hale gelmesine sebep olmaya başladı.
AKP hükümetinin 2006 yılında çıkardığı Tohumculuk Yasası ile tohumu var eden bu iki temel özelliğin yasaklandığını belirten Başkan Tunç Soyer, “Atalık tohumları yasaklayanlar, yabancı tohumların, yurdun her karış toprağını ele geçirmesine izin verenler, yerli ve milli olamaz” dedi.
İzmir'de 1964 yılında kurulan ve dünyadaki ilk gen bankalarından biri olan Ulusal Tohum Gen Bankası'nda tahıl, sebze ve yem bitkilerinin de bulunduğu 3 bin 300 tür ve 60 binden fazla tohum örneği gelecek nesiller için şifreli odalarda eksi 19 derecede saklanıyor.
Elde edilen tohum, hastalık ve zararlılara, sıcağa ya da soğuğa karşı dayanıklılığı, raf ömrünün uzunluğu ve yüksek verim sağlaması gibi nedenlerle üretimde tercih ediliyor.
Ülkemiz tohumculukta kesinlikle DIŞA BAĞIMLI BİR ÜLKE DEĞİLDİR. Ülkemizde yerel çeşitlere ait tohumların kullanılması YASAK DEĞİLDİR.
Evet, Türkiye bugün İsrail'den 12 milyon dolarlık tohum alıyor. Ama aynı Türkiye, Fransa'dan da 27 milyon dolarlık tohum alıyor. Peru'dan da 12 milyon dolarlık tohum alıyoruz ama kimsenin dilinde “Peru tohumu” yok. Şunu da vurgulamak gerek; Türkiye, İsrail'den aldığı tohumla yetiştirdiği domatesi yine İsrail'e satıyor.
Türkiye tohum dış ticaretinde 10. sırada yer almaktadır. 39 bin 294 ton olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise 2016 yılında % 89 iken 2017 yılında % 93 olmuştur. Türkiye'de 2010 - 2017 döneminde toplam fide/fidan üretimi ise 3,7 kat artış göstererek, 2017 yılında 238,3 milyon adete ulaşmıştır.
Atalarının emaneti tohumlarla mendil kadar tarlasında kimseye muhtaç olmadan yaşayan Anadolu insanının bağımsızlık kaynağını sonsuza kadar elinden almak istiyorlar. 2006 yılında ataların emaneti olan tohumların satışını “standartlara uymuyor” diye yasakladılar.
Dünyanın her yerinde atalık tohumlar vardır. Bu tohumun en büyük özelliği, tohumlardan elde edilen sebze ve meyvelerden alınan tohumlar bir sonraki sezonda da ekilerek çoğaltılabilir olmasıdır. Bu şekilde yüzlerce yıl sonra bile kullanılabilirler. Doğurgandırlar ve sürdürülebilirlerdir.
MADDE 22 – (1) Fide üreticilerinin taşıması gereken şartlar aşağıda belirtilmiştir: a) İşletme için yeterli binaya sahip olmak veya kiralamak. b) Beş dekarlık açık alana sahip olmak veya kiralamak. c) En az iki dekar fide yetiştirme serası sahip olmak veya kiralamak. d) Tohum ekim makinesi.
Yasanın 12. Maddesine göre ilk etapta 10 bin TL para cezası, tekrarı halinde ise 5 yıl faaliyetten men ve tohumlara bakanlıkça el konulacak. Eğer tohumların imhasına karar verilirse, Bakanlık imha edecek ancak masrafları çiftçi ödeyecek.
Ata tohumu ekmek yasak mı? Elinizde yerel bir çeşit var sertifikalı değil, ekebilirsiniz. Ürününüzü devletin resmi kurumları olan Lisanslı depolara / un fabrikasına / perakendeye her yere satabilirsiniz. Özetle yasak yok.
Bununla birlikte ata tohumunu, yerel tohumu koruyan STK'lardan ve belediyelerden ücretsiz olarak edinebilirsiniz.
TOGG'un motoru Bosch Alman, bataryası Çinli Siro oradan gelecek. Araç entegrasyonunu Alman Edag tarafından yapılacak.
“Togg” adıyla gündeme gelen Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otomobilin beyazı Türkmenistan'a gönderilecek.
Geçtiğimiz aylarda SUV ve sedan tasarımlarını Avrupa Birliği'nde tescilleyen TOGG, söz konusu tasarımların Çin Patent Kurumu tarafından da TOGG adına tescillendiğini duyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri