Küresel ısınmayla birlikte çölleşmenin de arttığına dikkat çeken Yücel, “NASA bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre, Türkiye toprakları bu şekilde kullanılmaya devam ederse 2040'da çöl olacak. Çölleşme Ege ve Akdeniz'den başlayacak. Doğanın korunması amacıyla yenilenebilir enerjiye geçilmesi gerekiyor.
“NASA'nın yaptığı araştırma sonuçlarına göre, etkili tedbirler alınmaması halinde Türkiye'nin büyük bir bölümü 2040 yılında çöl olacak.
Türkiye'nin diğer birçok ülkeden daha ciddi şekilde etkileneceği tahmin edilmektedir, ancak etkiler ülkenin bölgelerine göre önemli ölçüde değişmektedir, yaz aylarında Güney ve Batı bölgeleri için en büyük sıcaklık artışları tahmin edilmektedir. En kötü durum, 2100 yılına kadar sıcaklıkta 7 derecelik bir artıştır.
Araştırmaya göre, insan etkisiyle oluşan sera gazı emisyonlarının artışı sonucunda ortalama bir kişinin yaşadığı sıcaklık 2070 yılında 7,5 derece artacak. Bu durum, 50 yıl sonra dünyadaki tahmini nüfusun yaklaşık yüzde 30'unun, sıcaklığın ortalama 29 derece olduğu bölgelerde yaşaması anlamına geliyor.
İklim Değişikliği Eylem Planı, Türkiye'nin özellikle su kaynaklarının azalması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme, bunlara bağlı ekolojik bozulmalar gibi olumsuz etkilerden önemli ölçüde etkileneceğini öngörüyor.
İlgili 30 soru bulundu
Anlaşmaya göre, küresel sıcaklık artışı yüzyıl sonuna kadar 2 derecenin altında tutulacak, mümkünse 1,5 dereceye kadar düşürülecek. İnsan faaliyetleriyle ortayan çıkan sera gazları azaltılacak. Dünya genelinde karbon salınımı 2030'a kadar yüzde 50 azaltılacak, 2050'ye kadar sıfıra indirilecek.
BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, (IPCC) sıcaklıkların şimdiden sanayileşme öncesi döneme göre 1 derece arttığını söylüyor. Şu anda ise her 10 yılda bir 0,2 derece artan sıcaklıkla, artışın 2030 ila 2052 arasında 1,5 dereceye ulaşması bekleniyor.
Güneş'in merkezinde sentezlenen helyumun artması ve Güneş'in azar azar helyum yakmaya başlaması neticesinde, yıldızın parlaklığı yüzde 10 artacak. Böylece Dünya'nın okyanusları buharlaşacak ve bu da Venüs benzeri küresel ısınmayı tetikleyecek.
IPCC'nin 58. Oturumu iklim değişikliği ile mücadele için toplandı IPCC Başkanı Hoesung Lee tarafından açılan Panel'in 58. Oturumu 13-19 Mart 2023 tarihleri arasında İsviçre'nin İnterlaken şehrinde gerçekleştirildi.
Bu iklim tiplerinden B (kurak), C (kışları ılıman nemli orta enlem) ve D (kışları soğuk, nemli orta enlem) harfleri ile gösterilen iklimler Türkiye'de yaygındır. Bu iklim tiplerinin 10 alt türü ülkede görülür. Ülkede A (nemli tropikal) ve E (polar) iklimler görülmez.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün belirlemelerine göre, sanılanın aksine Türkiye'de mevsimler yer değiştirmiyor, ülkenin daha sıcak iklim kuşağına girmesi, mevsimlerin iklim özelliklerinin değişmesine neden oluyor.
'Kriz' ifadesinin ilk ortaya çıkışı 1980'li yıllara kadar gidiyor. Sayıca az olsa da durumun ciddiyetini küresel çevre krizi, ekolojik kriz olarak tanımlayanlar çıkıyor. Resmiyete dökülmesi ise 2004'te kurulan çevreci bir grubun bizzat bu adı (İklim Krizi Koalisyonu) almasıyla oluyor.
Küresel ısınma aynı hızda devam ederse, Türkiye'nin batısında yaz ayları 5-6 derece daha sıcak geçecek. WWF'in yayımladığı araştırmada, Orta ve Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıcaklıkların 3 ila 4 derece yükseleceğini öngörüyor. Güneyde yağışlar azalacak ve kuraklık artacak.
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen çölleşme bölgede pek çok göçe neden olmuş ve bunun sonucunda nüfusu oldukça azalmıştır.
Sıcak çöller Kuzey ve Güney yarımkürelerde 15°-35° enlemleri arasında bulunur. Sıcaklığın gündüz 50°C'nin üzerine çıktığı, geceleri ise 0°C'nin altına kadar indiği sıcak çöllerde metrekare başına yıllık 300 milimetreden az yağış düşer. Bu miktar yağmur ormanlarındakinin yaklaşık onda biri kadar.
Çöller kutup çölleriyle birlikte dünyada kara alanlarının %30'unu kaplar. Bunun dışında %28'lik bir yarı kurak alan daha var ki, buralar az yağış ve bitki örtüsüyle tipiktir ve asıl çölleri çevrelerler. Hemen her kıtada çöl alanları varlık göstermektedir.
2023 İklim Değişikliği Konferansı, yani COP28 (28. toplantı), 30 Kasım – 12 Aralık 2023 tarihleri arasında Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'nde gerçekleşecek.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 2023 yılında düzenlenecek olan 28'nci Birleşmiş Milletler İklim Konferansı'na (COP28) ev sahipliği yapacağını açıkladı.
BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 27. Taraflar Konferansı (COP 27) 06-18 Kasım 2022 tarihleri arasında Mısır'ın Şarm-El Şeyh şehrinde düzenlenecektir.
Bu uzaklaştırma oranı, önümüzdeki iki milyar yıl boyunca artan güneş parlaklığının etkilerine karşı koymak için yeterli olacaktır. 2,8 milyar yıl sonra Dünya'nın yüzey sıcaklığı kutuplarda bile 422 K'e (149 °C) ulaşmış olacak ve aşırı koşullar nedeniyle bu zamana kadar süregelmiş olan yaşam sona erecektir.
Bundan dört milyar yıl sonra, Dünya'nın yüzey sıcaklığındaki artış kaçak sera etkisine neden olarak yüzeyi eritecek kadar ısıtacak, bu noktada gezegendeki tüm yaşam son bulmuş olacaktır.
Ekibe göre Güneş, zamanla dünyadaki oksijeni tüketerek yaşanmaz hale getirecek. Araştırma ekibinin sonuçlarına göre Dünya'nın sonunun gelmesine bir milyar yıl var. Yayımlanan makaleye göre, Güneş ışınları nedeniyle yerküre oksijensizleşiyor. Ancak oldukça yavaş olan bu süreç günlük yaşamı etkilemiyor.
Üç ülke yok olacak! National Geographic'in yaptığı çalışmada buzulların tümü eridiğinde... Danimarka, Hollanda ve Belçika'nın tüm toprakları sular altında kalacak. Özellikle Kuzey Avrupa'yı etkileyecek olan afetin, Türkiye'nin de kıyı şeridininin sular altında kalmasına neden olacağı öngörülüyor.
Küresel ısınma, mevcut hızıyla devam ederse, Dünya'nın ekosistemlerinde önemli bozulmalara neden olma ve birçok türün yok olmasına yol açma potansiyeline sahiptir.
İklim değişikliği dünyanın tarihi boyunca sürüp giden doğal bir olgudur ancak insan etkinliklerinin iklimi daha çok etkilemeye başlaması ile bu doğal süreç dünya için tehdit oluşturmaya başlamıştır. Günümüzün en ciddi sorunlarından biri olan iklim krizi tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı büyük bir tehlikedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri