Türk makarnası gerçekten kaliteli bir makarna. Bu yıl ihracat hedefimiz 1,5 milyon ton. Geçen yıl toplamda 2 milyon 200 bin ton civarında üretim yaptık. Bunun yaklaşık 1 milyon 400 bin tonu ihraç edildi, kalan bölümü iç pazarda tüketildi."
Türkiye'deki makarna üreticileri, 2021 yılında 160 ülkeye yaptıkları 1 milyon 370 bin tonluk ürün ihracatından 780 milyon dolar gelir elde etti.
Makarna üretiminde üçüncü sırada yer alan Türkiye ise 1 milyon 315 bin ton makarna üretimi gerçekleştirdi. Türkiye'yi 1 milyon 204 bin ton ile Brezilya izliyor. Dünya makarna üretiminde beşinci sırada yer ise 1 milyon 83 bin tonluk üretimiyle Rusya yer alıyor.
Türkiye makarnanın hammadesi olan durum buğdayının anavatanı olup, aynı zamanda dünyanın 4. büyük durum buğdayı üreticisidir. Ülkemiz dünya makarna üretiminde 3. sırada, ihracatçı ülke sıralamasında ise, 2. sırada, ithalatında 107. sırada yer almaktadır.
Dünyanın en büyük makarna üreticisi konumunda olan İtalya'yı 2 milyon ton ile ABD izlemektedir. Makarna üretiminde üçüncü sırada yer alan Brezilya ise 1,191 milyon ton makarna üretimi gerçekleştirmiştir. Brezilya'yı 1,083 milyon ton ile Rusya izlemektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Barilla S.P.A., İtalyan yemek şirketidir.
"Ülkemiz yılın 8 ayında 876 bin ton ihracat yaptı ve yaklaşık 627 milyon dolar civarında ihracata sahip bir sektöre sahip şu anda." diyen Göymen, Türkiye'nin ihracatının yüzde 95'ini sade makarnanın oluşturduğunu, en fazla makarna satışının Togo, Benin, Venezuela, Gana ve Japonya'ya yapıldığını dile getirdi.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
2022 yılı ilk 3 ayında Hayvan Yemi (1.407 milyon dolar), Bitkisel Yağ (888 milyon dolar), Un (695 milyon dolar), Kakao-Çikolata (158 milyon dolar) ile Kahve, Çay ve Baharat Sektörü (132 milyon dolar) sektörleri ise en çok ithalat yapan sektörler olarak sıralandı.
Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir.
Örnegin, Türkiye un ihracatında dünyada ilk sırada, makarna ihracatında ise İtalya'nın ardından ikinci sırada bulunmaktadır.
Makarna ihracatımızın yüzde 41'i 5 ülkeye gerçekleştiriliyor. Bu ülkeler sırasıyla yüzde 15'i Venezuela'ya, yüzde 11'i Somali'ye, yüzde 6'sı Japonya'ya, yüzde 5'i Gana ve yüzde 4'ü Togo'ya yapılıyor. Makarna ihracatında ağırlıklı olarak ithal durum buğdayı kullanılıyor.
Yapılan araştırmada Türkiye'de makarna üretiminde ise birinci sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi olurken ikinci sırada iç Anadolu ve üçüncü sırada Ege Bölgesi yer alıyor.
Geçen yıl boyunca ülke genelindeki 81 ilden 60'ı ihracatını artırırken, 2 kentin rakamlarında kayda değer değişim gözlenmedi. Geçen yıl en yüksek ihracatı 99,37 milyar dolarla İstanbul yaparken, onu 19,24 milyar dolarla Kocaeli, 16,16 milyar dolarla Bursa, 13,92 milyar dolarla İzmir takip etti.
Ocak ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 618 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 221 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 25 milyon dolar ile İtalya, 948 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 883 milyon dolar ile Irak takip etti.
Türkiye, dünyada un ihracatında birinci, makarna ihracatında da ikinci sırada.
Otomotiv endüstrisini, 2 milyar 797 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 592 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller, 1 milyar 22 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 996 milyon 302 bin dolarla elektrik ve elektronik sektörleri izledi.
Türkiye'nin ABD'den en çok aldığı ürünler
ABD'den ithal edilen ürünlerde hava taşıtları, demir ve çelik, mineral yakıt ve yağlar, kazan, makine ve mekanik cihazlar ile optik, tıbbi ve cerrahi cihazlar ilk sıralarda yer alıyor. Geçen yıl ABD'den 1,8 milyar dolarlık kazan, makine aksam ve parçaları ithal edildi.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Tarım sektörüne yapılan yatırımlarla birlikte, Türkiye; tarımsal hasılada dünyada 10'uncu sırada, yer alırken Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi.
Tarım alanları bakımından en büyükler
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılan Çin, tarım alanları bakımından en büyük ülke.
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) son açıkladığı rapora göre, Türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomisinden birisi olmayı sürdürüyor. IMF'nin Ekim 2022'de açıkladığı ve güncellenmiş verilerin yer aldığı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, Türkiye 2021 ve 2022 yılında dünyanın 20. büyük ekonomisi konumunda.
Rekor tazeleyen ihracat geçen yıl 254,2 milyar dolara yükseldi. Sektörler özelinde kimyevi maddeler ve mamulleri 33,5 milyar dolarla 2022'nin ihracat şampiyonu oldu. Otomotiv endüstrisi 31 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon ise 21,2 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
Türkiye'nin Fransa'ya en çok ihracat yaptığı sektörler otomotiv, makine ve makine parçaları, elektrikli cihazlar ve giyim ve aksesurlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri