Türkiye'de yetişmeyen kakaonun neredeyse tamamı, Afrika ülkeleri Fildişi Sahili ile Gana'dan ithal ediliyor.
Kakao ve kakao ürünleri ithalatı içinde en büyük payı kakao taneleri oluşturmaktadır. 2015 yılında 263 milyon dolarlık kakao tanesi ithal edilmiş, bu ürünü 82 milyon dolarlık ithalatla kakao hamuru ve yaklaşık 71 milyon dolarlık ithalatla kakao yağı izlemiştir.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
İthal Edilen Tarım Ürünleri Arasında Buğday Başı Çekiyor
Arpa ve mısır ise 700 milyon ton ile buğdayı takip eden tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Türkiye'nin ithal ettiği tarım ürünleri arasında 100 bin ton pirinç ve yine aynı oranda kurubaklagil bulunmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
2022 yılı ilk 3 ayında Hayvan Yemi (1.407 milyon dolar), Bitkisel Yağ (888 milyon dolar), Un (695 milyon dolar), Kakao-Çikolata (158 milyon dolar) ile Kahve, Çay ve Baharat Sektörü (132 milyon dolar) sektörleri ise en çok ithalat yapan sektörler olarak sıralandı.
Türkiye'nin ihraç ettiği tarım ürünleri ise ağırlıklı olarak; fındık, üzüm, tütün, domates, kayısı, limon, incir, yumurta, mercimek, portakal, mandalina, kiraz, zeytin, pamuk, biber, tavuk eti, haşhaş tohumu, salatalık, nohut, buğday, ceviz, elma, Antep fıstığı, soğan, ayçiçeği, çilek, şeftali, kabak, mısır, patates ve ...
ABD'nin 2017 yılı ithalatında öne çıkan sektörler arasında; mineral yakıtlar, otomotiv, makine, elektrikli makine ve cihazlar, tarım & gıda, tekstil & hazır giyim, değerli taşlar ve mücevherat, demir-çelik ve ürünleri, eczacılık ürünleri ve organik kimyasallar yer almaktadır.
Ülkeye dış satımı en fazla artan sektör, yüzde 71,9 ile demir ve demir dışı metaller oldu. Bu sektörü, yüzde 57,9 ile deri ve deri mamulleri, yüzde 52,4 ile kimyevi maddeler ve mamulleri, yüzde 40,7 ile madencilik ürünleri ve yüzde 39,8 ile mücevher sektörleri izledi.
"Türkiye'nin buğday ithalatı, dahilde işleme rejimi çerçevesinde (ithal edilen ham maddenin ihracat için işlenerek gıda ürünlerine dönüştürülmesi), iç tüketimden ziyade buğdaya dayalı gıda sanayi ürünlerinde çoğunlukla ihracat için üretim girdisi ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmaktadır".
Türkiye'den Norveç'e ihraç edilen başlıca ürünler; yolcu ve balıkçı gemileri, otomobil, motorlu taşıtlar ve tekstil ürünleridir. Norveç'ten ithal edilen başlıca ürünlerse; petrol ürünleri, balık, ferro alyajlar, polimerler, gazete kâğıdı ve balık yağıdır.
PİRİNÇTE BİLE YETERLİ DEĞİLİZ
Ülkemizde ise üretilen pirinç tüketimi karşılamıyor, her yıl ortalama 250 bin ton pirinç ithal ediliyor. TÜİK verilerine göre 2020 yılında çeltik üretimi 1 milyon tonun altına düşüyor.
TEPGE tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye'nin buğdayda kendine yeterlilik oranı yüzde 89. Yıllık yaklaşık 20 milyon ton üretimi olan Türkiye'nin kendi tüketimi de yıllara göre değişim göstermekle beraber 19-20 milyon arasında değişiyor.
Fildişi Sahili:
Birçok ülke kakao çekirdeği üretirken, en çok üretim yapan ülke Fildişi Sahili dir. Dünyanın kakao arzının% 30'unu oluşturan Fildişi Sahili, 1995'te 900.000 ton üretime sahipken, kakao üretimindeki artış güneydoğudan güneybatıya doğru kaymıştır.
Kakao ağacının yetişmesi için uygun iklim koşulları olmadığı için, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de kakao ağacı yetişmez.
Lezzetli çikolataların mimarı kakao ağacı, dünyanın Güney Amerika ve Afrika kıtalarında yetişiyor. Çikolatanın temel bileşeni olan kakao ise "Theobroma Cacao" Latince ada sahip. Bu ağacın boyları genellikle 4 metre ile 15 metre arasında değişiyor.
Türkiye'nin ABD'ye 2021 yılında en fazla ihracat yaptığı sektörler makine ve mekanik parçalar, halılar ve yer döşemeleri, demir çelik ürünleri, taş ve çimento benzeri maddelerden eşyalar, silah ve mühimmat, değerli taşlar ve metallerdir.
Silah, havai fişek, ses bombası gibi patlayıcı maddelerin Almanya'ya sokulması yasaktır. Yetişkin CD, Film gibi cinsel materyallerin Almanya'ya sokulması yasaktır. Uyuşturucu maddelerin Almanya'ya sokulması yasaktır. Egzotik hayvan ve bitkilerin Almanya'ya sokulması yasaktır.
İhracat ve ithalat ürünleri
Türkiye'nin İngiltere'ye ihraç ettiği ürünler başında altın, tekstil ve hazır giyim ürünleri, elektrikli ve elektriksiz makineler, motorlu taşıtlar, demir çelik ürünleri, izole edilmiş teller, kablolar ve diğer elektrik iletkenleri oluşturuyor.
Türkiye'nin İtalya'dan İthalatı
Ülkemiz İtalya'dan ağırlıklı olarak makinalar, mekanik cihazlar, petrol yağları, plastik ve plastik eşyalar, demir çelik, tekstil ürünleri, otomotiv parçaları ve medikal ürünler ithal etmektedir.
Türkiye topraklarından demir cevheri çıkaramıyoruz. Entegre tesisler için yılda 11 milyon ton cevher ithal ettik. 1 milyar dolar döviz harcadık. Elektrikli ark ocaklarında eritmek için yıllık hurda demir ithalatımız 21 milyon ton.
Başlıca İhracat Ürünleri Makina, taşıt araçları, kimyasal ürünler, demir-çelik, gıda, tekstil. Başlıca İthalat Ürünleri Makina, taşıt araçları, gıda, demir- çelik, kimyasal ürünler, tekstil, hazır giyim. Güncel verilere göre Almanya'da 81 milyon kişi yaşamaktadır.
Tarım sektörüne yapılan yatırımlarla birlikte, Türkiye; tarımsal hasılada dünyada 10'uncu sırada, yer alırken Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi.
Almanya ABD ve Hollanda'nın ardından dünyanın en büyük üçüncü tarım ürünleri ihracatçısıdır.
"TARIMSAL DESTEKLERİ 24 MİLYAR LİRAYA ÇIKARDIK"
İhracatta Türkiye tarihinin rekorunun kırıldığını ve en yüksek değeri aldıklarını hatırlatan Pakdemir, şöyle devam etti: "Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023'le ilgili ne hedefler koydu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri