Akdeniz uçan balığı (Exocoetus volitans), Exocoetidae familyasına Akdeniz'e özgü bir balık türü. Antik çağın büyük düşünürü Aristoteles'in yazılarında bile sözü edilmektedir. Akdeniz uçan balığı 200 metreye kadar uçabilir. Güney Ege ve Akdeniz'de dibe inmeden deniz yüzeyinde yaşar.
Balıktırlar evet, ancak ömürlerinin büyük bir kısmını karada geçirirler. Bu balıklar karada rahatlıkla sürünerek yüzgeçlerini kullanıp yürüyebildiği gibi, aynı zamanda havadaki serbest oksijeni soluyabilir de! Bu özellikleriyle çamur zıpzıplarının yaşantısının diğer balıklardan oldukça farklı olduğu görülebilir.
Ortalama 20 cm boya ve 70 gr. ağırlığa sahiptir. Göldeki hayvansal ve bitkisel planktonlarla beslenir. En fazla yedi yıl yaşar ve üç yaşında üremeye başlar.
İskorpitgiller takımında yer alan uçan kırlangıç balığı dünyada tuzlu, sıcak ve ılıman denizlerde yaşar. Türkiye'de ise Marmara, Akdeniz ve Ege sularında görülür.
Uçan kırlangıç balıkları kumlu ve çamurlu zeminlerin dip kısımlarında yaşar. Genellikle 10-30 metre arasında yaşamalarına rağmen 300 metre kadar derine inebilirler. Boyları 40-50 cm kadar olabilir. Küçük yengeç, karides, denizyıldızı, kurt ve balıklarla beslenirler.
İlgili 39 soru bulundu
Hızlı bir şekilde cevap vermemiz gerekirse hayır, uçan balıklar teknik olarak motorlu uçuş yeteneğine sahip değil. Bunun yerine, sadece rüzgar ve okyanus akıntılarıyla taşınan, sudan süzülme ve uçsuz bucaksız mesafelerde manevra yapma gibi gelişmiş bir yeteneğe sahipler.
Denizlerin en hızlı yüzen balığı saatte 110 km kadar hız yapabilen yelken balığıdır. Atlantik ve Pasifik okyanuslarında yaşayan bu balıkların ömürleri 13 yıl kadardır. Ortalama boyları 270 cm'dir (en fazla 348 cm).
Kırlangıçlar, sürekli sıcak ülkelere sürüler halinde göç ederler. Kutuplar dışında dünyanın her yerinde yaşayabilme özelliğine sahipler. Kış mevsimini Afrika'da geçiriyorlar. İlkbaharda geri dönüyorlar.
Kırlangıç balıkları, dikenleri zehirli balıklar sınıfında olmamakla birlikte, sırt yüzgeç dikenlerinin batması bazı kişilerde allerjik etkiler göstermekte ve komaya girmeye neden olmaktadırlar.
İstavrit, izmarit balığı, zargana, kolyoz ve uskumru gibi balıklar yem olarak kullanılabilir. Yem olarak izmarit gibi pullu bir balık kullanılacaksa, avdan önce pullarının temizlenmesi önerilir.
Karadeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizin incisi olan kefal balığı, Türkiye'de en çok rağbet gören balıkların başında gelmektedir. Denizlerin incisi olan bu balık türü, yavru döneminde 20-30 cm bulurken yetişkinlik döneminde ise boyu 50 cm'ye kadar varmaktadır.
Kırlangıç ızgaraya ve tavaya uygun değildir. Buğulaması, özellikle çorbası çok lezzetli olur. Haşlanmış kırlangıcın ayıklanmış etleri mayonezli veya zeytinyağlı, limon sıkarak soğuk olarak da yenebilir.
Büyük camgöz (Cetorhinus maximus), dünyanın en büyük balığı olan balina köpek balığından sonra gelen, dünyanın en büyük 2. balığıdır. 10 metre uzunluğa ve 3 ton ağırlığa ulaşabilir.
Balıklar sesleri bizim duyduğumuz titreşim frekansına göre duyarlar ama balık türleri arasında sese duyarlılık farklılık gösterir. Balıkların işitmesi titreşimin duyulmasının balığın bir cevap hareketi ile desteklenmesine bağlıdır.
Balıkların kalbi düzgün kasılmalar yapabilen duvarları kastarı yapılmış bir torba biçimindedir. Ağzın hemen gerisinde bulunur.
Balıklarda dil vardır. Olanlarında da gelişmemiştir. Sazanların ağzı içinde çok kalın kastan yapılmış yastık şeklinde bir yapı bulunur. Bu organ tat almaya yarar.
'Trigla lyra, Trigla cinsine ait bir deniz balığı türüdür.
İğrenç olmayan, leş yemeyen, avını pençesiyle yakalamayan kuşlar yenir. Kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
Bu uçma şekli kuşların uçuşu gibi değildir; balık sudan dışarıya sıçrar, göğüs ve karın yüzgeçlerini gerip yelken olarak kullanır ve böylece 200 metreye kadar havada ilerleyebilir. Tekrar suyla temasa geldiğinde, kuyruk yüzgeci ile yaptığı çok hızlı bir hareket ile tekrar havalanabilir.
Ancak genel anlamda bütün kırlangıç türlerinin ortalama yaşam süreleri 1 ila 9 yıl arasında değişkenlik göstermektedir. Ancak daha çok 9 yıla yakın süre içerisinde yaşadıklarını ifade etmek mümkün.
Kuşlar arasında hızı saatte 112 kilometreye ulaşan kırlangıç (Apus apus) son derece çevik bir kuştur.
Yavru bir kırlangıç bulduğunuzda ve annesinin gelmesini beklediğiniz halde gelmediyse, ilk önce mutlaka veterinere götürün. Aynı durum bulduğunuz yaralı ya da uçmayan Kırlangıç için de geçerlidir. Veteriner size gerekli bilgileri temin edecektir.
Listemizin en başında tabi ki iğneli vatoz yer alıyor. Ülkemizin kıyılarında rast geldiğimiz iğneli vatoz, genelde kumlu ve sığ sularda yaşıyor. Yassı yapısı ve kuyruğundan tanıdığımız vatozların uzunluğu 5 metreye, ağırlığı ise 600 kiloya ulaşabiliyor.
Bazı bilim insanları, insanlardan sonra dünyanın en zeki hayvanı olarak yunus balığını işaret eder. Vücutlarına oranla oldukça büyük bir beyne sahip olan yunus balıkları, sahip oldukları zeka hakkında da ipucu vermiş olur.
Yaşayan balıkların en büyüğüdür ve bilinen en büyük balina köpek balığı 18,7 metre ve 42 tondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri