Dünyada 2017 yılında 536 bin ha alanda 4,3 milyon ton kayısı üretilmektedir. Ülkemiz alan bakımından 125 bin ha ve %23 oran ile 1 inci sırada olup ülkemizi Cezayir (%8), Özbekistan (%8), Pakistan (%6) ve Afganistan (%5) izlemektedir.
Malatya'nın tek başına dünya yaş kayısı üretiminde %11, dünya kuru kayısı üretiminde ise yaklaşık %70' lik bir paya sahip olduğu görülmektedir. Tarihi önemi ve dünya piyasasındaki bu hâkimiyeti nedeniyle Malatya ili kayısı ile anılmış, Malatya ile kayısı adeta iki özdeş kelime haline gelmiştir.
Türkiye üretimde ise 750 bin ton ve %20 oran ile yine 1. sırada olup Türkiye'yi Özbekistan (%13), İran (%9), Cezayir (%6) ve İtalya (%6) takip etmektedir.
"Dünya Kayısı Başkenti" Malatya'da üretilen kayısılar, hem lezzetleri hem kaliteleri hem de büyüklükleri bakımından dünyada ilk tercih edilen meyveler arasında yer alıyor.
Kayısı (Prunus armeniaca), Rosaceae (gülgiller) familyasından, 2–10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz, Prunus cinsinden bir ağaçtır. Yerli yayılımı, kapsamlı tarih öncesi ekimi nedeniyle biraz belirsizdir. Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Büyük İskender'in seferleri sırasında kayısı M.Ö. IV'yy'da Anadolu'ya getirilmiş yetişmesi için uygun iklim ve toprakları Anadolu'da bulunduğundan Anadolu kayısının ikinci vatanı olmuştur. M.Ö. I. Yy'da Roma ve Pers savaşları sırasında Ermeni tüccarlar tarafından önce İtalya'ya sonra da Yunanistan'a götürülmüştür.
Bilim dünyasında Prunus Armeniaca olarak adlandırılan kayısı ülkemizde yerleşik kanıya göre anavatanı Malatya olarak bilinmektedir.
Bu niteliğiyle Malatya "dünyanın kayısı başkenti" olarak da adlandırılmaktadır.
Ülkemizde en yüksek kayısı ağaçları bulunan ve kaliteli kayısılara sahip olan Malatya en önemli kayısı yetiştirme merkezi olması nedeni ile Türkiye kuru kayısı ihracatında ve meyve suyu olarak kullanımında da oldukça özel ve önemli bir yere sahip olmaktadır.
1. Hasanbey. Sofralık kayısı çeşitleri arasından en sevilenlerden bir tanesi olan bu kayısı türü, 1930 yılında eski Malatya belediye başkanlarından Hasan Derinkök'ün bahçesinde bulunmuştur. Sarkık dallara sahip olan Hasanbey kayısı ağacı, şekil olarak yayvandır ve kuvvetli yetişir.
Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya'dan 115 ülkeye, 96 bin 400 ton kuru kayısı ihraç edilerek 252 milyon 661 bin dolar gelir elde edildi. Yaklaşık 8 milyon kayısı ağacının bulunduğu Malatya'da yetiştirilen kayısı, bu yıl da dünyanın damağını tatlandırdı.
Yukarıda saydığımız kayısı isimlerinin dışında; Alkaya, Alyanak, Aprikoz, Casna Drenova, Çiğili İzmir, Eski Malatya, Ethembey, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, İmrahor, İri Bitirgen, Kabaaşı, Karacabey, Kuru Kabuk, Levent, Mahmudun Eriği, Mektep, Ordubat, Soğancı, Şam ve Turfanda İzmir gibi türleri de mevcuttur.
Kayısı meyvesi Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yüksek kesimleri hariç her bölgede yetiştirilebilmektedir.
Suda Çözünür Kuru Madde Miktarı (SÇKM) % 14,62'dir. Ortalama meyve ağırlığı 27,5 g ve ağaç başına ortalama verim 41 kg'dır.
Bu birinci grup ülkelerin yaş kayısı üretimleri 100 bin tonun üzerindedir. Birinci gruba Fas, Pakistan, Suriye, Çin, Güney Afrika, Macaristan, eski Yugoslavya, Romanya, Avustralya, takip etmektedir. < Dünya yaş kayısı üretiminin yaklaşık % 10-15'inin yapıldığı Türkiye'de 6 kayısı bölgesi bulunmaktadır.
Bölge ekonomisinde önemli paya sahip kayısıya Malatya'da “Mişmiş” derler.
Cevap:Bir dönüme 25-30 arası kayısı, erik, bademi, zeytin ve 10 ile 20 adet arasında ceviz fidanı dikebilirsiniz. Kayısı fidanı , erikfidanı, badem fidanı, klasik anaçlı olmak zorundadır.Fidanlar arası 6 metre sıralar arası 6 metre olacak şekilde dikim yapılabilir.
Ülkemizde Malatya yanı sıra, Erzincan, Iğdır, Elazığ, Kars, Mersin, Muş ve Hatay'da yoğun olarak yetiştirilir, naturel formüllerle hazırlanarak sofralarınıza ulaştırılır.
Dünya kuru kayısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'ya özel toprağın ve iklim özelliklerinin buluşmasıyla yetişen kayısılar, lezzet açısından da pek çok ülkede yetiştirilenlere fark atıyor.
Zerdali, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
Kayısı meyvesi Farsçada zerdalu ve qaysı sözleriyle yer almıştır. Ancak zerdalu 'sarı erik'tir. Farsça qaysı/qaysi sözünden Türkçedeki kayısı'ya varılmıştır. Bir başka ifadeyle kayısı, Farsça kökenli sanılıyor.
"Malatya kayısısının Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi ile tescillenmiş olmasıyla beraber, Malatya kayısı çekirdeğinin tescillenmiş olması çok önemli. Bu belgeler, Avrupa'da ve dünyada çok önemli prestij belgeleridir.
Türkiye, yılda 750.000 ton üretimle dünyanın en büyük kayısı üreticisidir. Özbekistan 493.842 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. İran, yıllık 342.479 ton üretimle üçüncü büyük kayısı üreticisidir.
Kayısı Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Kayısı ağacı kısa bir ömre sahip olan bir ağaçtır. Ömür uzunluğu 30 ila 35 arasında değişmektedir. Bu yaşı geçen ağaçlar verimliliklerini kaybederler ve kesilmeleri oldukça akıllıca bir tercih olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri