Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR), iki yılın ardından Türkiye genelinde müzik yasağının kaldırıldığını duyurdu. MÜYORBİR, 1 Temmuz 2021'den beri saat 01.00'den sonra uygulanan müzik yasağının Türkiye genelinde kaldırıldığını duyurdu.
Gece 12'den sonra gece kulübü ve bar gibi mekanlarda müzik çalınmasına dair yasak kaldırıldı. COVID-19 salgını sürecinde getirilen gece 12'den sonra gece kulübü ve bar gibi mekanlarda müzik çalınmasına dair yasak kaldırıldı.
Müzik Yorumcuları Meslek Birliği'nin (MÜYORBİR) Twitter'dan yaptığı açıklamaya göre, 1 Temmuz 2021'den beri uygulanan saat 00.00 sonrası müzik yasağı kaldırıldı.
İçişleri Bakanlığı 2022 yılında da yaz aylarının gelmesiyle birlikte turizm sezonu boyunca müzik yasağının 01.00 olarak uygulanacağına dair 10 Haziran 2022 günü bir genelge yayınlamış, turizm sezonunun bitimiyle birlikte müzik yasağı yine 24.00'a geri çekilmişti.
d) Çok hassas ve hassas kullanımların bulunduğu alanlarda faaliyet gösteren açık ve yarı açık eğlence yerlerinde, 24:00-07:00 saatleri arasında canlı müzik yayını yapılması yasaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre; Mesai günlerinde 13:00-15:00 saatleri arasında ve 19:00-07:00 saatleri arasında yüksek sesle müzik dinlemek ya da yüksek sesli elektrik süpürgesi çalıştırmak gibi uygulamalar yasaktır. Aynı yasaklar hafta sonlarının ise tamamını kapsar.
d) Hassas kullanımların bulunduğu alanlarda faaliyet gösteren açık ve yarı açık eğlence yerlerinde, 24:0007:00 saatleri arasında canlı müzik yayını yapılması yasaktır.
“Müzik yayınlarının izni İl Müdürlüğü tarafından verilecek”
Müzik yayınlarının izni konusunda; raporun uygun bulunması halinde, başvuru sahibine uygunluğun bildirilmesi, Müzik Yayın İzin Belgesi ücretinin döner sermaye hesabına yatırılması ve İl Müdürlüğü tarafından “Müzik Yayın İzin Belgesi”nin verilmesi gerekiyor.
Türk Ceza Kanununun 183'üncü maddesiyle ilgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine yol açacak şekilde gürültüye sebep olan kişinin iki yıla kadar hapis veya idari para cezası ile cezalandırılacağı yer almaktadır.
Bu kurallar arasında gürültü miktarı da yer alır. Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre; Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir. Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır.
İşte yeni kararlar; İlgili kanun/ mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla ülke genelinde müzik yayını yapılabilme süresi saat 01:00'e kadar uzatıltı.
Türkiye Hükûmeti, batılılaşma gerekçesiyle 2 Kasım 1934 tarihinden 6 Eylül 1936'ya kadar geleneksel Türk müziğinin radyoda çalınmasını yasaklamıştır.
ATATÜRK, Sarayburnu'nda dinlediği kötü bir musıki ekibinin etkisiyle söylediği: "Bu musıki bizim heyecanımızı ifade etmekten uzaktır." Sözü, yanlış anlaşılarak, Türk musıkisi radyolardan kaldırılmıştır.
İçişleri Bakanlığı tarafından müzik yayın saatlerinin yeniden belirlendiği genelge ile saat 24:00'te sona erecek şekilde belirlenen müzik yayın saati gece 01:00'e kadar uzatıldı.
Bu yönetmeliğe göre belirli yasal ses sınırı bulunmaktadır. Bu ses sınırları şu şekildedir; hastanelerde 35, mutfak ve banyoda 70, yatak odasında 35, otel yatak odasında 30, oturma odasında 60, şehir içi trafik de 65, kabare müziği 100, motosiklet 110 ve uzay roketlerinde de 170 desibel şeklinde düzenlenmiştir.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, otel, bar, restoran, market gibi işyerlerinde kurdukları ses-yayın sistemi ile radyo, televizyon veya internet ortamından aktarmak suretiyle yaptıkları müzik yayınının "kasten hareket etme" unsuru bulunmadığı gerekçesiyle cezalandırılmasının mümkün olmadığına karar vermiştir.
1- Alo Gürültü Şikayetleriniz için 155 Polis Merkezi
Çevrenizde oluşan her türlü gürültü, eğlence mekanlarından çıkan seslerin fazlalığı gibi durumlarda polis merkezi aranılmalıdır.
Araç Sürerken Cep Telefonuyla Konuşma Cezası
Sürücünün dikkatsizliği sonucu kendisinin ve trafikteki diğer yolcuların can güvenliği tehlikeye girebiliyor. Araç sürerken cep telefonuyla konuşmak sürücünün dikkatinin dağılmasına yol açıyor. Bu durumun cezası 2023 yılı için 951 TL olarak belirleniyor.
Takip mesafesini kuralına uymamak 691 TL. Kasksız motosiklet kullanımı 691 TL. Ehliyetin süresi geçmesine rağmen kullanmaya devam etmek 2.610 TL. Trafikte ters yön cezası 2024 itibari ile 1.823 TL.
Yönetmelik kapsamında belirtilen esaslara göre, müzik yayını yapan iş yerleri ve deniz taşıtları, faaliyetlerini yasal çerçevede sürdürebilmek için gerekli belgelerle birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine başvuru yapmalıdır.
Bir diğer ismi ile canlı müzik ruhsatı… Eğlence yeri olarak hizmet vermekte olan ve canlı müzik yayını yapan; düğün salonu, lokanta, otel, kafe ve benzeri işyerlerinin belediyeye müracaat ederek Canlı Müzik İzin Belgesi almaları gerekmektedir.
Gürültü Kontrol İzni; maruz kalındığında uyku bozukluğu yaratan, istenmeyen ve gün boyunca rahatsız edici, hoşa gitmeyen çevresel gürültüler ile çok hassas yapılarda oluşacak çevresel titreşimi önlemek ve kontrol altına alınmasını sağlamak amacıyla yapılan işlemler ve alınması gereken izin belgesidir.
Müzik yayınlarının izni konusunda; raporun uygun bulunması halinde, başvuru sahibine uygunluğun bildirilmesi, Müzik Yayın İzin Belgesi ücretinin döner sermaye hesabına yatırılması ve İl Müdürlüğü tarafından “Müzik Yayın İzin Belgesi”nin verilmesi gerekiyor.
Bu kapsamda kafe, bar ve restoranlarda yapılacak canlı müziğin saat 00.00'a kadar sürebileceği belirtildi. Bu kararlar ise 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri