85-90 °C ye kadar ısıtılan süt 43-45 °C ye kadar soğutulur. Canlı yoğurt bakterilerin en aktif olduğu uygun ortam bu sıcaklıktır. Yoğurt bakterileri sütün içinde bulunan süt şekerini ( Laktoz ) yerler ve çoğalmaya başlarlar. Yedikleri Laktozu Laktik Aside dönüştürürler.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir.
Yoğurt yapmak için; Süte maya veya taze yoğurt eklenir. Mayada veya taze yoğurtta bulunan bakteriler büyüdükçe süt şekeri (laktoz) 'laktik aside' dönüşür. Laktik asit oluşumu ile sütün pH'ı düşer; bu işleme 'fermantasyon' denir.
Bunun sebebi de yoğurdun bakteriden yapılmasıdır.
Yoğurt; sütteki proteinlerin laktik asit fermentasyonu ile presipitasyonu sonucu oluşan, fermente bir süt ürünüdür. Pıhtılaşan proteinler kazein ve denatüre olmuş serum proteinleridir.
İlgili 22 soru bulundu
⇒ Öncelikle süt kaynatılır. ⇒ Kaynayan süt ılınmaya bırakılır. ⇒ Sütün oranına göre yoğurt sütle karıştırılarak ılıyan sütün içine dökülerek karıştırılır. ⇒ Sütle yoğurdu koyduğumuz karışımın üzeri kapatılır.
Türk Gıda Kodeksi'ne göre yoğurt Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve Streptecoccus thermophilus bakterilerinin laktik asit fermantasyonu ile meydana gelen koagüle bir süt ürünüdür. Yoğurdun kimyasal bileşimi, üretildiği süte ve uygulanan teknolojik işlemlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Bildiğimiz kadarıyla insan eli ile yapılan ilk yoğurtlarda karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı kullanıldı. Ama tam anlamıylan ilk yoğurdun nasıl mayalandığı bilinmemekte. Sadece ilk yoğurtların karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı kullanılarak yapıldığı biliniyor.
Laktik asit yoğurt bakterilerinin biyokimyasal reaksiyonları sonucu laktozun fermantasyonuyla oluşmaktadır [2] . Laktoz fermantasyonu sonucunda homofermantatif laktik asit bakterileri önemli miktarda (%85-98) laktik asit üretirken küçük miktarda yan ürün meydana getirmektedirler.
Yoğurt, yarı-katı fermente bir süt ürünüdür. Simbiyoz (iki canlının yardımlaştıkları ortak yaşam) olarak yaşayan süt asidi (laktik asit) bakterileri ile aşılanmış (mayalanmış) sütten üretilen hafif ekşimsi tatta bir süt ürünüdür.
Özellikle yoğurdun daha sert olması için kapağını açık bırakmak önemlidir. Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır.
Bakteriler süt şekerini yedikçe, laktik asit denen bir şey üretirler. Laktik asit süt proteinlerini keser. Bakteri sayesinde süt, süt yoğurt haline gelir. Laktik asit yoğurdun lezzetini veren şeydir.
İlk yoğurt mayası 6 bin yıl önce karıncalardan elde edildi. Karıncalardan alınan yumurta ve toprak ile birlikte ilk yoğurt mayası üretilmiş oldu. Karınca yumurtası ve toprağı lezzet olarak da en iyi yoğurt mayasını üretmiş oldu.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Bu değişiklikler, süte uygulanan ısıtma ve komojenizasyon gibi fiziki işlemlerin yamstra, yoğurt bakterileri olan Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus'un laktoz, protein ve yağ gibi besin maddelerini fermente etmeleri ile de oluşmaktadır.
Yoğurt, sütün Streptococcus termophilus ve Lactobacsillus delbrueckii subsp. bulgaricus bakterilerinin laktik asit fermantasyonu ile meydana gelen koagüle bir süt ürünüdür.
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile tarifi kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletebilirsiniz.
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
Fermente besinler ve yiyecekler nelerdir? Sütten elde edilen yoğurt, peynir, kefir ve kımız gibi fermente süt ürünleri, tahıllardan elde edilen boza ve tarhana, etlerden elde edilen geleneksel sucuk, pastırma ve sebzelerden elde edilen turşular geleneksel fermente yiyecekler arasında sıralanabilir.
4- İdeal mayalama süresi 45-50 °C sıcaklıktaki bir ortamda ( fırın vb ) 3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye neden olabilir. 5- Mayaladığınız yoğurt tutmuş ise 8-10 °C sıcaklıkta buzdolabında 24 saat bekletiniz.
Geleneksel Anadolu yoğurdunun mayasında Streptococcus Thermophilus ve Lactobacillus Delbrueckii variantı olan Lactobacillus Bulgaricus türleri bulunur.
İlk yoğurt tesadüfi olarak mayalanmıştır. Yoğurt mayası içerisinde laktik asit bakterileri bulunmaktadır. Bu bakteriler sütü oldukça hızlı bir şekilde mayalarlar fakat aynı laktik asit bakterileri ve benzer özelliğe sahip nitelikteki bakteriler havada serbest halde de bulunmaktadırlar.
Yoğurt, Amerika'da yaklaşık olarak 45-50 yıl önce tanınmıştır. Eski dünyadan Asya ve Afrika'da yoğurdun yayılışının Türkler vasıtasıyla olduğu söylenebilir. Çin'de yoğurt yendiğini Marco Polo yazmaktadır. Yoğurt, Türk kültürünün keşfettiği en önemli yiyeceklerden birisidir.
Bir kase yoğurt içine zencefil, zerdeçal birer çay kaşığı, nane, biraz susam ve çörek otu, birkaç ceviz içi, bir tatlı kaşığı zeytinyağı bir küçük salatalık ekleyin. Seveceğiniz gibi miktarları değiştirin ya da canınız tatlı mı çekti meyveli yoğurt yapın. Meyveleri doğrayıp kuruyemişler ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri