Zeytinyağı üretimi; Türkiye zeytinyağı üretiminde dünyada ilk beş ülke içinde yer almaktadır. 2020 yılında 867 bin ton yağlık zeytin çeşitli şekillerde işlenerek yaklaşık 173 bin ton zeytinyağı elde edilmiştir. En çok yağlık zeytin üreten üç il sırasıyla Aydın Balıkesir ve Muğla'dır.
En çok zeytin ithalatı 2018 yılında 2,09 milyar dolar ile gerçekleşirken en çok zeytinyağı ithalatı ise 9,2 milyar dolar yine 2018 yılında gerçekleşmiştir. Zeytin ve zeytinyağı ithalatı toplamda 2001 yılında yaklaşık 3 milyar dolar olurken 2018 yılında ithalat 11,4 milyar dolara yükselmiştir.
Zeytinyağı sektöründe öncü ihracatçı ülkeler; İspanya, İtalya, Tunus, Türkiye'dir. Dünya zeytinyağı ihracatı artan talebe bağlı olarak yıllara göre artış eğilimindedir. En fazla zeytinyağı ithal eden ülkeler ise sırasıyla ABD, İspanya, Brezilya, İtalya ve Japonya'dır.
Türkiye'nin 2021-2022 sezonu zeytinyağı ihracatının tutarı, önceki döneme göre yüzde 50 artışla 201 milyon 687 bin dolara yükseldi.
Sınıfında en iyi üç ödül ve 66 Altın Ödülleri NYIOOC World Olive Oil Competition Yine İspanya'yı dünyanın en kaliteli yüksek kaliteli zeytinyağı üreticileri arasında onaylıyor.
İlgili 44 soru bulundu
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür. Dünyanın önde gelen zeytin üreticileri sırasıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'dir.
Türkiye ise % 5 ile dünya zeytinyağı üretiminde beşinci sırada yer almaktadır.
Türkiye'de zeytin sektörünün en büyük kompleksi Balıkesir'in Gömeç ilçesinde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıldı. Tesisin 23 bin metrekare açık, 10 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olduğu, hijyen ve teçhizat bakımından Türkiye genelinde zeytinyağı alanında en büyük kompleks olduğu öğrenildi.
Bu gezilerimiz devam edecek" dedi. Tura katılan Rus Elena Volova ise "Buraya geldiğim için çok memnun oldum çünkü Rusya'da zeytin üretimi yok.
Ege Bölgesi, ülkemizde zeytinyağı üretiminin yüzde 53'ünü karşılıyor. Ayvalık'tan sonra en kaliteli zeytinyağı, Ege Bölgesi'nde çıkarılıyor. Muğla Milas'ta Memecik zeytin çeşidinden elde edilen zeytinyağının da kaliteli olduğu, yapılan testler sonucunda kanıtlanmıştır.
Zeytinyağı üretimi; Türkiye zeytinyağı üretiminde dünyada ilk beş ülke içinde yer almaktadır. 2020 yılında 867 bin ton yağlık zeytin çeşitli şekillerde işlenerek yaklaşık 173 bin ton zeytinyağı elde edilmiştir. En çok yağlık zeytin üreten üç il sırasıyla Aydın Balıkesir ve Muğla'dır.
Çünkü hemen yurtdışına satılır. Yukardaki linkte de gördüğünüz üzere Dünyanın en iyi zeytinyağı İtalyanın Galda gölü kıyısında Bonomelli ailesi tarafından 1950 yılından beri Drizzar türü zeytinden ürettikleri zeytinyağıdır.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre, 2021 - 2022 sezonunda zeytin üretimi yüzde 32 arttı ve 1 milyon 700 bin tonu aştı. Zeytinyağı üretimi ise yüzde 35 artışla 235 bin ton oldu.
İspanya'yı, 3 milyon 794 bin dolarla ABD, 3 milyon 724 bin dolarla Almanya, 3 milyon 107 bin dolarla Irak, 1 milyon 714 bin dolarla Romanya, 1 milyon 452 bin dolarla Japonya, 1 milyon 230 bin dolarla Suudi Arabistan, 1 milyon dolarla Fildişi Sahili, 649 bin dolarla Bulgaristan, 527 bin dolarla İsrail izledi.
Sağlık trendleri ve Akdeniz tarzı beslenmenin yaygınlaşması ile birlikte sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimi de hızla artıyor. Türkiye'de zeytinyağı üretimi en çok Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi'nin güneyi, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşir.
Suudi Arabistan dünyanın en büyük zeytinliği ve sıkım tesisi ile Guinness rekoru sahibi. Geçen ay Guinness tarafından onaylandı, Suudi Arabistan bu sayede zeytin konusunda bir dünya rekortmeni oldu.
Rus Mutfağı ete dayalı bir mutfaktır. Genelde sığır eti, kümes hayvanları, koyun etleri tüketilir. Geniş av sahaları bulunduğu için de av hayvanları mutfağın zengin bir bölümünü teşkil eder. Av hayvanları içinde tavşan, ceylan, geyik, yaban ördeği ve yaban kazı en çok avlananlardır.
Zeytinin anavatanının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni de içine alan Yukarı Mezopotamya ve Güney Ön Asya olduğuna dikkat çekilen raporda, "günümüzde zeytin bitkisinin anavatanı Mardin, Hatay, Suriye, Filistin ve Kıbrıs adasını içerisine alan bölge kabul edilmektedir.
Zeytin (Olea europaea) poleni, mevsimsel solunum yolu alerjisinin başlıca nedenidir. Zeytin ağacının tozlaşma mevsimi, Mayıs ayının başından Haziran ayı sonuna kadar iki ay sürer. Zeytin ağaçlarının ürettiği polen, ağaç üzerindeki çiçeklerden gelen bir toz türü olduğu için kolaylıkla tanınabilir.
1) Kırlangıç Naturel Sızma
Ayvalık yöresinin en lezzetli zeytinlerinden elde edilen Kırlangıç Zeytinyağı, kahvaltı sofralarına ve yemeklere yakışır kalitede bir yağ markasıdır.
Zeytinyağı dendiğinde elbette ilk akla gelen bölgelerden biri Ayvalık'tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesinde uzun yıllardır devam eden zeytinyağı üreticiliği, Ayvalık'ın bu konuda doğal olarak ünlenmesini sağlamıştır. Bölgede Edremit Yağlık veya Ayvalık olarak bilinen bir zeytin cinsi yetişmektedir.
1 Kg Zeytinyağı Kaç Kg Zeytinden Çıkar? 1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
İlk kültüre alınışı ve ıslahı Sâmiler tarafından olmuştur. Arkeolojik çalışmalar, zeytin yetiştiriciliğinin M.Ö 4.000'li yıllara kadar dayandığını göstermektedirler.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
Yetiştiği Bölgeler: Çanakkale, Ege Bölgesi Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin'e kadar uzanmaktadır. Toplam ağaç sayısının %19'unu, Ege Bölgesinin %25,3'ünü oluşturur. Yağı kimyasal ve duyusal özellikleri yönünden birinci sırada yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri