Abat kelimesini anlamı; şen, rahat, gelişmek, güzelleşmek, iyi duruma gelmiş olmak, bayındır ve refah olarak tanımlanır. Abat Nedir TDK: Bayındır, rahat, şen ve mamur olarak ifade edilir.
aba / âbâ / آباء / abâ / عبا
Babalar, atalar.
Devamlılık, kalıcılık, sonsuzluk.
garb / غرب / غَرْبْ
(Çoğulu: Gurub) Güneşin battığı taraf. Batı.
asib / âsib / âsîb / آسيب
Şiddetli sıcak, çok sıcaklık.
İlgili 40 soru bulundu
AHİBBÂ – EHİBBÂ
(ﺁﺣﺒّﺎﺀ) i. (Ar. ḥabіb “dost”un çoğul şekli eḥibbā') Dostlar, ahbaplar, tanıdıklar, bildikler: Sizlere ömür, geçenlerde vefat etti, ahibbâdan biri vardı (Ahmet Râsim).
sabih / sâbih
(Sabiha) Güzel, latif, şirin.
Balam kelimesi Türkçe dilinde bebeğim, yavrum anlamına geliyor.
Kararsız, sebatsız, vefasız, dönek, mütelevvin.
BÂDEHU. (ﺑﻌﺪﻩ) zf. (Ar. ba'de “sonra” ve -hū “o” zamiriyle ba'dehū) Ondan sonra, daha sonra: Bir adam aç kalıp da birinin ekmeğini yese bâdehu kıymetini vermesi lâzım gelir (Cevdet Paşa).
Ebedî hayata sebep olan hayat suyu (diye tâbir edilen) bu kelime, edebiyatta : "çok güzel ifâde, lâtif söz, parlaklık, letâfet" mânalarında geçer.
bisud / bîsud. Faydasız, boş, neticesiz.
Sözlükte “sebat ve devam etmek, kesintiye uğramadan geleceğe doğru sürüp gitmek” anlamına gelen bekā, terim olarak Allah Teâlâ'nın varlığına herhangi bir yokluğun gelemeyeceği (fenânın selbi) mânasını taşır; zıddı fenâdır.
agah / agâh / âgâh / آگاه / آگَاهْ
Haberdar, uyanık.
Ab-ı hayat ise "hayat suyu" demektir. Kelimenin tam olarak ifade ettiği anlam ise "ölümsüzlük suyu"dur. Divan edebiyatı eserlerinde de yaygın olarak kullanılan bu kelime, günlük konuşma dilinde sıklıkla kullanılmaz. Divan edebiyatı örneklerinde bu sudan içen kişinin sonsuza kadar yaşayacağına inanılır.
ÂBGÛN. (ﺁﺑﮕﻮﻥ) sıf. (Fars. āb “su” ve gūn “renk” ile āb-gūn) Su renginde, mâvi, gök mâvisi: Bir zaman çün kim bu çarh-ı âbgûn / Geh ser-efrâz oldu vü geh ser-nigûn (Ahmedî).
Anne ile birlikte bir çocuğun dünyaya gelmesini sağlayan ebeveyne peder denir. Peder kelimesinin Türkçe karşılığı babadır. Arapçada "Eb" kelimesi baba, "Aba" kelimesi ise baba anlamına gelir.
BÎTAP – BÎTAB
(Fars. olumsuzluk bildiren bі- ve tāb “güç, kuvvet” ile bі-tāb) Halsiz, güçsüz, bitkin, yorgun: Yüzü örtülü bir şekilde bîtap yatıyor (Reşat N.
(ﺑﺴﺘﺮ) i. (Fars. bister) Yatak, döşek: Bister-i gülden yaraşır sana cânâ tekye-gâh / Seng-i hârâdan bana bâlîn ile bister yeter (Kānûnî Sultan Süleyman'dan).
Osmanlıca sözcük, Romanizasyon halinde Bol bol verme anlamına gelir. Osmanlıca dilinden alınan bezl kelimesi بزل anlamındadır.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan Banu isminin sözlük anlamı kadın hükümdardır. Bu kelime Melike, Ece ve Kraliçe sözcükleri ile eş anlamlıdır. Banu kelimesi Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde güzel ve çekici kadın manasında kullanılmıştır.
Ülfet, alışma, ünsiyet.
sehab / sehâb
(Çoğulu: Sehâib) Bulut. Karanlık. Bulut gibi uçuşan böcekler.
hisab / hisâb / حساب
Hesap, saymak, aritmatik.
Arapçadan alıntı olan sabuh kelimesi Arapçada "sabahları içilen şarap" ve "mahmurluk gidermek için içilen şarap, içki" anlamlarında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri