Allah inancı olmayanların toplam nüfusa oranının yüzde 5,7 olduğu görüldü. Bunun yüzde 1,5'i ateistleri içerirken yüzde 2,5'si ise agnostiklerden oluşuyor. Geriye kalanların (yüzde 1,7) ise deizme yakın olduğu varsayılıyır. Dolayısıyla Türkiye genelinde deizmin yaygınlık oranının yüzde 2'den daha az olduğu gözlendi.
KONDA'nın 2022'de yayımlanmış 2021 verilerine göre Türkiye'de inançsız ve ateist kişilerin toplam nüfusa oranı %7'dir. Bu veri 2011'deki %2 oranıyla karşılaştırıldığında büyük bir artış olarak nitelendirilmektedir.
Tuncelide de Ateist bol.
Ateist oranının en yüksek olduğu ülke Çin; Türkiye oranın en düşük olduğu ülkelerden. Win/Gallup tarafından yapılan bir araştırmaya göre ateist oranının en yüksek olduğu ülke sanılanın aksine Norveç değil, Çin.
İlgili 45 soru bulundu
M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan filozof Diagoras "ilk ateist" olarak bilinir ve dini ve mistisizmi şiddetle eleştirmiştir. Epikuros, ölümden sonraki yaşamın ya da kişisel bir tanrının varlığı da dahil olmak üzere pek çok dini inanca karşı çıkan ilk filozoflardan biridir.
Ateizm, yalnızca bir "durum" ifadesidir. Sadece tanrı veya tanrıların ve metafizik ögelerin var olmadığını söyler.
Ateizmin iddiası, hatırlayacak olursanız, ''Tanrı yoktur'' değil ''Tanrı'nın varlığına inanmıyorum''dur. İnanmamak da zıttını iddia etmek değildir. Ancak zıttını iddia etmek (''Tanrı yoktur'' demek) aynı zamanda inanmamaktır - ''Tanrı yoktur'' diyen herkes ateisttir ancak her ateist ''Tanrı yoktur'' demez.
Sosyolog Ariela Keysar ve Juhem Navarro-Rivera'nın ateizm üzerine çok sayıda küresel araştırma incelemesine göre, dünya çapında 450 ila 500 milyon pozitif ateist ve agnostik vardır (dünyanın en fazla ateistine sahip Çin ile beraber (200 milyon ikna olmuş ateist) dünya nüfusunun %7'sine tekabül ediyor).
Deizm veya yaradancılık, din, peygamber veya vahiy aracı olmaksızın bireyin akıl, gözlem, sezgi gibi yollarla Tanrı'nın varlığına inanmasına dayalı bir felsefi görüştür.
- İKİ: Türkiye, nüfusunun yüzde 89.5'i “Müslüman”, yüzde 4.5'i “deist”, yüzde 2.7'si “Tanrı'nın varlığından şüphe eden”, yüzde 1.7'si “ateist” bir ülke...
Zuckerman bu konuda şu sözleri de ekledi; ''Kesinlikle son yayınlanan National Geographics raporu da doğruluyor, dünya'nın yeni dini: 'Dinsizlik'". Akademisyenlerin belirttiğine göre dünya çapında yapılan araştırmalara göre dinsizlik en hızlı ve geniş ölçekli yayılan düşünce biçimi haline geldi.
Müslüman nüfus her geçen yıl daha da artıyor
Hristiyan nüfusun 2020 yılında yaklaşık 2 milyar 550 milyon ve dünya nüfusuna oranının yüzde 33,3 olacağı sonucuna ulaşılan araştırmaya göre, Müslüman nüfusu ise 1 milyar 827 milyonla yüzde 23,9'a yükselecek.
ABD'de yaşayan Müslüman nüfus 2.830.000'dur. Kendisini ateist olarak tanımlayanlar ise 29,5 milyondur. Ve nüfusun çoğunluğu katoliktir.
Evet, öldüğümüz zaman her şeyin sonsuza kadar biteceği, ebediyen yok olacağımıza inanılıyor. Bu durumu doğum öncesine veya uykuya benzetebiliriz. Aslında sadece Ateistler değil ölümden sonraki hayata inanmayan insanlar da böyle olduğuna inanıyor.
Evrim Ağacı bünyesinde, sözü edilen şahsi inanç pozisyonlarından her birini savunan birçok gönüllü bulunmaktadır, dolayısıyla Evrim Ağacı'nın bir bütün olarak herhangi bir şahsi inanç görüşü bulunmamaktadır.
“Ateisme” kelimesi “A” olumsuzluk edatıyla “Theisme” kelimesinden meydana geldiğinden, Allah'ın varlığını inkâr eden felsefi görüş anlamına gelmektedir. [1] Türkçede Allah'ın varlığını kabul etmeyenlere, inkârcı, dehri, zındık… denilmektedir. [2] Günümüzde ise Tanrı tanımaz, inançsız ve ateist kelimeleri kullanılır.
Ateizm tanrıtanımazlıktır. Yani tanrı -ya da başka inançlara göre tanrıları- reddeder. Deizm ise herhangi bir aracıya inanılmayan fakat tanrının -ya da tanrıların- varlığını kabul eden din felsefesidir. Ateizm: Herhangi bir tanrı olmadığı inancıdır.
Ateist Allah'ı tamamen dışlayan, tanımayan. Halbuki müşrik Allah'ı tanıyan ama Allah'ın yardımcılarını da Tanrı kabul eden kimse demektir.
Fakat, Jolie Budist olmadığını, yalnızca Budizm öğrenmeye çalıştığını söyledi. Çünkü, oğlu Maddox'un topraklarında bu dinin hakim olduğunu ve oğlunun kültürünün öğrenmeye çalıştığını söyledi. Şu ana kadar Tanrı'ya inanıp inanmadığıyla ilgili bir açıklama yapmadı.
Ateist, Allah'a inanmıyor. Deist de Allah'ı inkar etmiyor ama gönderdiği dine ve elçisine iman etmiyor" dedi. Prof. Dr.
Ateizm, tanrıların varlığına yönelik inançların reddidir. Dar bir anlamıyla ateizm, hiçbir tanrının var olmadığını düşünme durumudur. En kapsayıcı haliyle ateizm, herhangi bir tanrının var olduğuna yönelik inancın noksanlığıdır. Ateizm, teizm ile tezat oluşturur.
Ateizmin tanımını yaratıcının varlığını reddetmek olarak yapabiliriz, yani ateizm bir din değildir. Herhangi bir dine inanmayan kişi yine de ateizmi kabullenebilir çünkü bir dinden daha çok bir düşünce akımı olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri