Dünyada ham yağ ihtiyacının yüzde 11'i ayçiçeğinden karşılanıyor. Türkiye ham yağ ihtiyacının yüzde 50'si ayçiçeğinden karşılanıyor.
Ayçiçeği tohumunda içerdiği yüksek orandaki (%22-50) yağ miktarı nedeniyle bitkisel ham yağ üretimi bakımından önemli bir yağ bitkisidir. Dünya bitkisel ham yağ üretiminin %11`i ayçiçeğinden karşılanmaktadır. Türkiye`de ise bitkisel ham yağ üretiminin %47`si ayçiçeğinden karşılanmaktadır.
ÜRETİM YETMİYOR
2021 yılında 820 bin 771 bin tona karşılık 1.1 milyar dolarlık ham ayçiçeği yağı ithal eden Türkiye, ayçiçeği ithalatında ise yüzde 32.4'lük pay ile en yakın takipçisi olan ve ithalatta yüzde 27.8'lik payı bulunan 27 AB ülkesine de fark atmış durumda.
Aynı sezonda Türkiye'nin 1,40 milyon ton olan toplam ayçiçek ham yağı arzının sadece %35,1'i yerli üretim ile geriye kalan kısmı ise tohum ve ham yağ ithalatı ile karşılanmıştır (2).
İlgili 41 soru bulundu
Rusya Federasyonu 12.755.725 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 3.537.545 ton üretim ile Arjantin, üçüncü büyük ayçiçeği üreticisidir.
Ayçiçeğinde Türkiye'nin yeterlilik derecesi
2000/01 ile 2019/20 sezonlarını kapsayan son 20 senede ayçiçeği üretimi 25,54 milyon ton.
Türkiye'nin yıllık yağ tüketiminin yaklaşık 1 milyon 350 bin ton civarında olduğunu belirten İdin, "Türkiye'de yıllık yağ tüketiminin 450 bin tonu Rusya'dan ithal ediliyor.
Ayçiçeği unu adı altında ham yağ getiriliyor. Çünkü, ayçiçeği ununun vergisi yüzde 13.5 olduğu için, daha az vergi ödenerek yağ ithal ediliyor. Aynı şekilde yüzde 9 yağ içeren küspe ithal ediliyor.
Bu ürünler arasında doğal olarak ilk sırayı doğal gaz ve petrol ürünleri tutmaktadır ki, gerçekten de toplam ithalatın %37 kadarını doğal gaz ve petrol oluşturmaktadır. Diğer önemli ithal kalemleri arasında demir çelik ürünleri ikinci ve tahıl ürünleri üçüncü sırada gelmektedirler.
Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.
Türkiye hangi ülkelerden ne kadar yağ ithal ediyor? Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Ekonomiyi Araştırma Enstitüsü verilerine göre 2020-2021 sezonunda Türkiye, dünya ayçiçeği ithalatının yüzde 32,4'üyle ilk sırada yer aldı. Türkiye'den sonra ikinci sırada yüzde 27,8'le Avrupa Birliği (AB) var.
Dünyada ayçiçeği yağını en çok kullanan ülkelerden biri de Türkiye'dir. Türkiye'de ayçiçeği yağı tüketimi yıllık yaklaşık olarak 900 bin tondur. Ancak ülke mahsulünden elde edilen ayçiçeği yağı ise yıllık yaklaşık olarak 400-450 bin ton olmaktadır.
Pişirme ile birlikte ay çekirdeğinin özünü alıyoruz. Daha sonra pres yaparak ilk yağı çıkartıyorum. Çıkan yağ 48 ayrı bezden süzülerek, hazneye düşüyor ve yağ oluşuyor. 3 kilogram çekirdekten 1 kilo yağ çıkıyor.
Rusya Federasyonu 4.063.080 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Ukrayna ve Rusya Federasyonu birlikte dünya ayçiçek yağının %50'undan fazlasını üretiyor. Yılda 931.700 ton üretim ile Arjantin, üçüncü büyük ayçiçek yağı üreticisidir. 721.882 ton üretimiyle Türkiye 4 olarak sıralanmıştır.
Türkiye, 2021 yılının 5 aylık döneminde 140 ülkeye 503,8 milyon dolarlık bitkisel yağ ihraç etti. Bitkisel yağ sanayicileri 2020 yılının ocak–mayıs dönemindeki 380,6 milyon dolarlık ihracatlarını yüzde 32 artırma başarısı gösterdi.
Türkiye'de ayçiçeği yağı piyasasının büyük bir bölümünü Suudi bir şirket elinde tutuyor. Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine boykotuna da katılan şirketin bağlı olduğu Savola Group, Türkiye'de Yudum başta olmak üzere birçok yağ markasının sahibi ve sektörde birinci sırada bulunuyor.
Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde kurulan günlük 1500 m/ton kırım 800 m/ton rafine ve şişeleme kapasiteli Türkiye'nin en büyük entegre üretim tesisi Reka Yağ fabrikası, orkide markasıyla sıvı yağ pazarında ikinci sırada bulunuyor.
Türkiye'de sıvı yağ sektöründe iki güçlü grup var. Biri pazarın yüzde 23'üne hâkim olan Suudi Arabistanlı, diğeri ise ABD'li firma. Yağ pazarını elinde tutan yabancı gruplar, market ve bakkallara baskıyla zam yaptırıyor.
Türkiye en çok yaş meyve ve sebzeyi Rusya'ya sattı
Türkiye'den yılın iki aylık döneminde 100 ülkeye yapılan 697 bin 577 ton yaş meyve sebze ihracatından, 365 milyon 662,8 bin dolarlık gelir elde edildi. Dış satımda 104 milyon 533 bin dolar ile Rusya ilk sırayı aldı.
TÜRKİYE YAĞ İTHALATININ YÜZDE 70'İ RUSYA VE UKRAYNA'DAN
Dünyanın en büyük ayçiçeği ithalatçısı olan Türkiye, bu ithalatı da ağırlıklı olarak Ukrayna ve Rusya'dan gerçekleştiriyor.
Rusya'nın her gün ihraç ettiği yaklaşık beş milyon varil ham petrolün yarısından fazlası Avrupa'ya gidiyor. Rus ithalatı, toplam İngiltere petrol talebinin yüzde 8'ini oluşturuyor. 2020'de petrol arzının yaklaşık yüzde 3'ünü Rusya'dan karşılayan ABD ise ülkeye daha az bağımlı.
Türkiye kendi yağını üretmediği için bu ithalata başvuruyor. Bu yıl dünyada da ayçiçeği yağı tohumu ve ham yağı fiyatlarının son 6 yılın en yüksek seviyeye ulaştığı bir dönemi yaşıyoruz. Türkiye kendi ihtiyacının ancak yüzde 65'ini karşılayabiliyor."
Rusya'nın Azak Denizi Limanı'ndan yola çıkan 5 bin 753 ton ayçiçek yağı yüklü ikinci gemi de İstanbul Boğazı'na ulaştı. Rusya'nın Azak Denizi Limanı'ndan çıkış yapan 5 bin 753 ton ayçiçek yağı yüklü M/T Mubariz İbrahimov isimli yük gemisi, Kerch Kanalı'nı geçerek saat 20.30 sıralarında İstanbul Boğazı'na ulaştı.
Anavatanı Kuzey Amerika'dan önce Avrupa'ya daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. İçerdiği yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, vitaminler, minerallerden dolayı çok tercih edilen yemeklik yağ olarak kullanımının yanı sıra bol proteinli bir hayvan yemi olarak çiftliklerde de tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri