Türkiye'de 10 baykuş türü bulunmaktadır. Bunlar; alaca baykuş, kukumav, balık baykuşu, Puhu, ishak kuşu, çizgili ishakkuşu, paçalı baykuş, peçeli baykuş, kır baykuşu ve kulaklı orman baykuşu türleridir.
Sıcak iklim kökenli bir kuş olduğu için Türkiye'de yalnızca Toros Dağları'nın eteklerindeki yaz kış sıcak olan vadilerde yaşayabiliyor.
Türkiye`de Peçeli baykuş Tyto alba, Çizgili ishak kuşu Otus brucei, ishak kuşu Otus scops, puhu Bubo bubo, balık baykuşu Ketupa zeylonensis, kukumav Athene noctua, alaca baykuş Strix aluco, kulaklı orman baykuşu Asio otus, kır baykuşu Asio flammeus, paçalı baykuş Aegolius funereus olmak üzere 10 türü bulunur.
Antarktika dışında tüm kıtalarda yaşayan peçeli baykuş en yaygın karada yaşayan kuş türüdür. Yaşam alanları Fennoskandiya ve Malta dışında Avrupa'nın tamamı, Sahra Çölü dışında Afrika'nın çoğu, Hint altkıtası, Güneydoğu Asya, Avustralya, çok sayıda Pasifik adası, Kuzey, Güney ve Orta Amerika'dır.
Bu türler içerisinde en fazla bilinenleri ise; puhu baykuşu, alaca baykuşu, cüce baykuşu, kukuma baykuşu olarak sıralanabilir. Baykuşlar; Antarktika kıtası dışında her yerde yaşarlar.
İlgili 45 soru bulundu
Bu sembollerden biri olan “baykuş”, ölümü ve uğursuzluğu çağrıştırması bakımından binlerce yıl öncesinden günümüze kolektif bilinç aracılığıyla taşınan bir bilgi, algı ve tecrübe aktarımının sonucu olarak literatürdeki yerini almıştır.
baykuş türü ishak kuşudur. haberleşmek için gece boyunca o evin etrafında öter.
Baykuşlar, gece karanlığında çok hızlı ve seri şekilde zararlı böcek avlar. Gözleri 360 derece döndüğü için avını seri bir şekilde yakalar.
Kastamonu'nun Abana ilçesinde doğada ender rastlanan "peçeli baykuş" görüntülendi.
Her baykuş türü evcil hayvan olmamaktadır. Genellikle bu hayvanlar doğada yaşamaya alışkın ve insanlara karşı oldukça yabani olmaktadır. Bu hayvanların en çok geceleri avlandıkları için genel olarak etçil olmaktadır.
Eski Türklerden, Bayat Boyunun simgesi “Baykuş”tur. Bayat Boyunun diğer boylar arasında tanınmasını sağlayan simge kuştur. Baykuşun, eski Türklerde adı “Ügi” olarak geçmektedir.
Çoğu baykuş türü küçük memeliler ile beslenirler. Fakat tropik bölgelerde yaşayan baykuşlar daha çok böcek yakalama konusunda uzman hayvanlardır. Balık ile beslenen baykuş türleri de mevcuttur.
Ağaç kovuklarına, kaya oyuklarına ya da çatılara yuva yapabilirler. Dağlık bölgelerdeki ormanlık alanlarda yaşayan paçalı baykuşlar da diğerleri gibi gece avlanırlar. Besinleri arasında omurgasızlar, küçük memeli hayvanlar, tarla fareleri ve kuşlar bulunur.
Baykuşlar da çoğunlukla gündüzleri ağaçlarda uyur, ya (ışığın biraz kesilmesi için) yoğun yapraklar arasında ya da -bazı türler için- ağaç kovuklarında.
Uzmanlar İstanbul'da en çok karşılaşılan türün alaca baykuş olduğunu söyledi.
İşitme yetenekleri
Baykuşların görme ve işitme kabiliyetleri son derece hassastır. Çok az ışıkta avlarını yakalayabildikleri gibi, zifiri karanlıkta da işitme duyularıyla yerini tespit ederek yakalarlar. Kulakları, en küçük hışırtıyı işitebilecek duyarlıktadır.
Çoğu baykuş türü, özellikle geceleri iyi görüyor. Gece avlanan baykuşların retinalarında beyaz ve siyah rengi seçmelerini sağlayan duyarlı hücreler var. Laponya Baykuşu gibi gündüz avlanan baykuşların retinaları ayrıca renkleri ayırdeden hücrelere de sahip.
Lütfen güvenilir kaynaklar ekleyerek madde içeriğinin geliştirilmesine yardımcı olun. Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Bayağı puhu (Bubo bubo), baykuşgiller (Strigidae) familyasına ait en iri baykuş türü.
Kılkuyruk (Anas acuta), ördekgiller (Anatidae) familyasından bir yüzücü ördek türü.
Süleyman aleyhisselam bütün hayvanlarla konuşurdu. Bu onun mucizelerinden biriydi. Gökte tahtı ile gezerdi. Bir gün baykuş Süleyman aleyhisselama selam verdi.
Baykuşların gözleri diğer avcı kuşlardan farklı olarak kafasının iki yanında değil, önünde yer alır –tıpkı bizimkiler gibi! Bu özelliğe dürbün görüşü denir. Bu sayede bir nesneyi aynı anda iki gözleriyle de görürler. Yani baykuşlar nesneleri üç boyutlu algılar ve avlarının yerini kolayca saptarlar.
Baykuşların gözleri küre şeklinde değil, boru gibi uzundur ve “sklerotik halka” olarak isimlendirilen kemiksi yapı tarafından çevrelenmiştir. Bu nedenle gözlerini insanlar gibi hareket ettiremeyen baykuşlar sadece karşıya bakabilir.
“Ey baykuş, neden topraktan çıkanları yemezsin?” “Çünkü Hz. Âdem topraktan çıkan şey sebebiyle cennetten çıkarıldı.”
Rüyada baykuş görmek, sıkıntı, keder ve ağrıya yorumlanır. Baykuşun bağırması ölüme, baykuş öldürmek düşmanları mağlup etmeye, baykuşu hapsetmek bir tehlike tehdidi altında bulunduğunuza, ihtiyatlı hareket etmek gerektiğine, baykuşu evinde görmek o evde birisinin hastalanacağına ve onun çok güç iyileşeceğine işarettir.
Genel olarak sıkıntıyı simgeleyen bir hayvan olan baykuş, rüyalarda da aynı anlamış taşır. Rüyasında baykuş gören kişinin kötü, anlayışsız ve hain insanlarla karşılaşacağına işaret edilir. Rüyada baykuş görmek, rüya sahibinin çevresinde ona zarar verebilecek, kötü niyetli fesat insanların olacağının habercisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri